Koruški biser Klagenfurt

Klagenfurt – srce Koruške, austrijske pokrajine u kojoj su do 19.stoljeća većinu stanovnika grada činili Slovenci, prema legendi je osnovan na mjestu gdje je ubijen zmaj koji je živio u obližnjoj močvari.

Prema povijesnim izvorima je grad osnovao koruški vojvoda Herman sredinom 12. st. 1246. je njegov sin vojvoda Bernhard grad premjestio na današnju lokaciju jer je na starom mjestu često bio poplavljen. Zbog toga se Bernhard smatra osnivačem grada. 1492. kod Celovca se odvila bitka snaga austrijskog kralja Maksimilijana Habsburgovca i Osmanskog Carstva.

1514. je grad pogodio požar. Kasnije je grad obnovljen i postao značajan gospodarski centar. Sagrađen je u pravokutnoj shemi prema renesansnim uzorima iz Italije. Sagrađen je kanal do obližnjeg jezera Wörthersee. 1809. su Napoleonove snage srušile gradske zidine. 1863. je sagrađena željeznička pruga koja je grad povezala s Bečom i Trstom i to je dalo značajan poticaj gospodarskom razvoju grada koji postaje najveći i najznačajniji u Koruškoj.

U 19. st. su većinu stanovnika grada činili Slovenci i grad je bio njihov centar. U njemu su boravili i djelovali najvažniji tadašnji slovenski intelektualci, pisci i umjetnici (Anton Martin Slomšek, Jurij Japelj, Anton Janežič, Andrej Einspieler, Matija Majar i France Prešeren). Oni su iz Klagenfurta (Celovca) širili ideje slovenskog nacionalnog preporoda i razvijali slovensku nacionalnu svijest.

Sam Klagenfurt se nalazi na jugu Austrije u carobnoj dolini na razmeđi Alpi i tajanstvenih planina Karavanki na granici Austrije i Slovenije.
Gradić je okružen gustim zelenim brdima sa svih strana. A u blizini mu je jezero Wòrthersee koje se naziva još i austrijsko more kao i stari dvorci.
U Austriji njihovo Ministarstvo turizma vec neko vrijeme reklamnim kampanjama u raznim medijima, potiče svoje građane da provode godišnji odmor u Austriji, putem raznih medijskih kanala. 

fotografije: Explore Croatia
Izvor: Wikipedia/wiki/Klagenfurt