Izletničko carstvo aktivnog odmora, pjenušaca i odlične gastronomije

Piše: Anita Žuvela

Na nepunih sat vremena udaljen od Zagreba regija Krško i izletničko carstvo susjednog nam Posavja krije u svom zelenom srcu vrhunsku hranu, poseban izletnički komfor, gurmanska otkrivenja, toplinu rustikalnih stolova i zamamnih trpeza.

Što se prirode tiče, Slovenija je pri vrhu europskih destinacija koje se diče pejzažima iz priča. Stoga smo prije nekoliko dana na poziv Autentike i TZ Krško, krenuli jednom lijepom turom u carstvo okusa, mirisa i doživljaja.

Naši domaćini su nas prvo dočekali prezentacijom promotivnog filmu SVEŽE – OKUSNO – LOKALNO. Premijeru filma gledali smo na starom gradu Rajhenburg a u maniri zvijezda, prevezeao nas je do starog grada Rajhenburga BMW-ovim ”space shuttle” kojeg je i vozio i predstavio nam ga Luka iz tvrke Makoma. Hvala na jedinstvenom iskustvu vožnje. Osjećali smo se kao u filmu James Bond dok je space shuttle letio predjelima gotovo filmski lijepog područja.

Nakon premijere filma i dodjele nagrada, domaćini su nas poveli u mirisnu i ukusnu vinoteku gdje nas je čekalo pravo obilje na brojnim trpezama. Bilo je tu pjenušaca, vina, lokalnih specijalita na moderan način koji su zahvaljujući savršenom aranžmanu i okusu, ubrzo nestali sa trpeza i pladnjeva.

Smješteni u ugodnom hotelu Kunst, iduće jutro nakon raskošnog doručka krenuli smo prema 3 Lučke gdje su nas čekali električni bicikli. Do prvog vidikovca i pogleda s Grada Rajhenburga, naši biciklisti su se relativno brzo i lako odvezli, oduševljeni prijevozom koji nudi pogled na sve strane svijeta. Mi smo se pridružili dijelu ekipe koji je hodao, ne bi li obuhvatili što više slovenske pejzažne ljepote.

foto: Boštjan Colarić

Nisu samo gastro i enološki aduti jedini atributi ovog kraja. Cijeli kraj je premrežen pješačkim i biciklističkim stazama. Na Savi i Krki se organizira splavarenje, mogu se iznajmiti kanui, supi ili se možete okušati u ribolovu. Let balonom, paragliding, padobranstvo i zmajarenje, samo su dio adrenalinske ponude a brojni dvorci i lokalni muzeji, kriju priče o bogatoj povijesti kraja.

FOTO: M.Vidović

Kupuni, krškopoljske svinje, dimljene pastrve i brojne druge delicije sljubljuju se s lokalnim pjenušcima i sjajnim vinima te privlače gastronome željne izvornih okusa  a niste li čuli za brend Okusi Posavja, preporuka je da se uputite prema Krškom i degustirate dio bogate ponude.

Zanimljivost kraja: U Dvorcu Rajhenburg je nekada živio red fratara trapista. Isposnička orijentacija, branila je da međusobno razgovaraju, ali ih nije ometala da između dva svjetska rata pokrenu proizvodnju čokolade s kakaovcem iz Južne Amerike, jer čokolada priča i u tišini sve jezike svijeta. Čokolada je došla i do tadašnjeg cara Austro-ugarske Franje Josipa, čiji se dvor s njome oduševio te je car dodijelio čokoladi ime Imperial. Danas u Dvorcu Rajhenburg, a i na cijelom području Posavja, uz čokoladu i praline možete uživati u Čokoladnom vinu. Za bijelo vino se dodaje bijela čokolada kupaži vina chardonnay, sauvignon i laški rizling, a za crno tamna čokolada kupaži frankovke, pinot noir i zweigelta.

foto: Boštjan Colarić

Nakon vidikovca, svratili smo do Planinarskog doma u simpatičnu lokalnu klijet i tamo se nabrzinu okrijepili. Čekale su nas Tri lučke gdje nas je ugostio čekao Dejan Mastnak, šef kuhinje kako bi predstavio ruralnu gastronomsku ponudu ovog restorana i objekta koji plijeni pažnju kako hranom tako i dizajnom. Hranu smo degustirali u nekoliko slijedova sljubljenu s vinima. Slike govore više od riječi pa ćemo ih pustiti da ispričaju priču:

foto: M.Vidović

Vina i pjenušci – crtica o finoj kapljici

U Posavskim vinarijama naići ćete i na pjenušce od kojih su pojedini od njih, dobitnici međunarodnih priznanja za kvalitetu. Pjenušce se uglavnom proizvodi od sorti grožđa chardonnay, modri pino, laški rizling i muškat. Vinarije se diče i brojnim predikatima od izbora bobica, ledenim berbama i izborima suhih bobica.

Zeleni Silvanec

Stoga je naša slijedeća destinacija bila , vinariji Albiana gdje nam je bio domaćin g. Miha Ritonja, glavni enolog koji je slijedeća dva sata objašanjavao sve o proizvodnom procesu vina, metodama, okusama, vrstama svojih vina a mi smo uživali u bogatom vinskom slijedu i degustaciji više vrsta fine kapljice.

foto: M. Vidović

Sami vinogradi nastali su davne 1936 godine, osnovali su ih Albin i Ana Žaren. Stoga se brend zove Albiana, zaštićen je 2018 godine. Na više od 20 hektara sa oko 90.000 čokota prostiru se ovi impresivni vinogradi a trud i brigu oko vinograda ulaže čak petoro ljudi. Poželite li više saznati o ovoj vinariji koja nudi odlične vinske degustacije, posjetite njihov web albiana.si/en/ i naručite se za razgled starog podruma i degustaciju u modernom uređenom prostoru vinarije. Proizvode Brut, brut rose, zeleni silvanec, laški rizling, chardonnnay, sauvignon, rumeni muškat, rose, cviček, modru frankinju i modru frankinju alto.

Zanimljivost za kraj:

Znate li priču o Cvičku, vinu na granici europske legalnosti

Tradicionalna lokala kupaža je cviček – vino na granici europske legalnosti. Naime, cviček se sastoji od 4 sorte grožđa – 2 bijele (rizling i kraljevina) i 2 crne (zametna crnina 40-50% i modra frankovka) i ima manje od 10% alkohola, a oboje po europskim zahtjevima nije prihvatljivo te Slovenci skoro nisu ušli u Evropsku Uniju jer se nisu htjeli odreći cvičeka. Kompromis je nađen tako da je cviček postao jedan od 4 izuzetaka koji su kao zemlja imali pravo zatražiti. Danas mu je na Raki  posvećen Cvičkov hram i muzej, ima svoju ambasadu, bira se kralj cvičeka i s ponosom ga proizvodi svaka vinarija, prezentirajući ga uz bok puno kvalitetnijih i oplemenjenih vina. Od njega danas proizvodi čak i pjenušac. Na brdu Sremič se nalazi najveća preša za vino u Europi, a oko nje je sagrađen hotel.  Preša je od hrasta, dugačka je 12m, istovremeno je mogla prešati 5000 l mošta. 

Gastro preporuka:Krškopoljska svinja – ukusni proizvodi koji prate degustacije finih vina

Posavje je dom autohtone sorte crno-bijele svinje krškopoljac, za koju se smatra da sadrži masnoće koje nisu štetne.  Brojni OPG-ovi (kmetije) od nje s ponosom proizvode sušene kobasice, slanine, čvarke, namaze dodatno obogaćene začinskim biljem. Jelo ove svinje se priprema na različite načine, te je brojnim restoranima kreativan izazov pripremiti specijalitete od krškopoljca. Iznenaditi će tako vas s kanapeima u kome je sadržaj krvavice zapečen u tijestu, sporo pečenim odrescima krškopoljca uz koje serviraju sarmice od broskve, odrescima posluženim uz pire od celera pa čak i s hrskavo zapečenim špekom posutim skupa s prepečenom heljdom po čokoladi. Suhomesnate delicije od krškopoljca prate i degustacije vina po brojnim vinarijama Posavja.

Tri Lučke

Predlažemo vam da istražite magičnu regiju dvoraca, vinograda i termalnih izvora. I sve to na oko pola sata vožnje od Zagreba, u neposrednoj blizini Samobora, kad pređete granični prelaz Bregana. Brojna područja između Radeča, preko Savnice, Krškog pa sve do Brežica, Bistrice na Sotli do Kostanjevice na Krki ispunjena su malim poljoprivrednim domaćinstvima te vrhunskim i tradicionalnim restoranima. Bit će to izlet za pamćenje!

Fotografije: M. Vidović, Boštjan Colarić, arhiv uredništva

Naslovna fotografija: Boštjan Colarić, grad Rajhenburg

Korisni linkovi:

https://kunst.si/sl/

albiana.si/en/

https://www.visitkrsko.com/

https://www.visitkrsko.com/restavracije/restavracija-tri-lucke