Ivanjski krijesovi – duga tradicija koja odolijeva zaboravu

Piše: Elizabeta Milanović Glavica

Premda od Ivanjskih krijesova je prošlo više od mjesec dana, nije loše spomenuti se starog običaja paljenja vatri koji se održao kao običaj još iz pretkršćanskog razdoblja. 

IVANJSKI KRIJESOVI – Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatri 23. lipnja uvečer uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja. Riječ je o običaju iz pretkršćanskog razdoblja koji pripada grupi običaja vezanih uz prirodne praznike (zimski i ljetni suncostaj, pro-ljetna i jesenska ravnodnevnica). Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta. Etnolozi navode da na njega nailaze diljem Europe. Na našim prostorima, staroslavenska predaja govori o bogu Jarilu (Jarovitu) koji hoda kroz godinu. Zbog održavanja harmonije svijeta i godišnjih doba on mora prijeći cijelo stablo svijeta. Iz Velesovog podzemnog svijeta najprije donosi ljudima proljeće, a u doba ljetnog suncostaja dolazi u Perunove dvore, navrh stabla svijeta, gdje upoznaje Perunovu kćer, lijepu Maru. Ivanje je noć njihove svadbe. S pojavom kršćanstva proljetnog Jarila zamjenjuje sv. Juraj, u narodu „Zeleni Jura“, a ljetnog Jarila sv. Ivan Krstitelj.

foto: Danijela Mulvaj Sirovec

U svim hrvatskim krajevima postojali su ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Često se takvi krijesovi pale na bregovima ili uz obale rijeka kako bi ih se moglo vidjeti iz što veće udaljenosti. Za krijesove se najviše skupljalo suhe grane borovice, a paljeni su na raskrižjima, povišenim mjestima, ponegdje uz svaku kuću, ulicu ili zaselak. Uz krijes su se okupljali seljani, ponajprije mladež, te pjevali krijesne pjesme i plesali kola. Ivanjske pjesme pjevale su se uz pratnju frula, gajdi i gusli. Neke od tih pjesama sačuvale su mitske motive, dok ih je većina kristijanizirana.

Večer uoči Ivanja diljem Podravine također se tradicionalno pale krijesovi. Na ivanjsko večer u Otočki održana je tradicija kurenja kresa ispred raspela sv. Ivana Krstitelja, a momci su vatru i preskakali. Svetu misu održao je velečasni Siniša Preiner u društvenom domu u Otočki. Događaj je okupio stotinjak posjetitelja iz cijelog Prekodravlja. Misa se inače održava također ispred raspela vani ali zbog vjetra organizatori su se odlučili za društveni dom. Organizator ove predivne tradicije bila je Udruga žena Otočka. U Goli mještani su kurenje kresa održali ispred etno kuće Večenaj.

Danijela Mulvaj Sirovec

Putujte virtualno Podravinom, te se pritom prisjetite nečega ili otkrijte nešto novo. Zavolite Podravinu!

Elizabeta Milanović Glavica
Turistička zajednica područja Središnje Podravine

naslovna fotografija: Pixabay.com