Ideja za izlet: Što sve vidjeti u jednoj od najljepših sjevernih županija

Što vidjeti kroz tri dana?

Želite li upoznati grad anđela, baroka, osmijeha, sunca i bicikala? Degustirati najfiniju zdravu tortu od bučinih koštica i kupiti bučino ulje čija jutarnja žličica ima okus slatkog deserta? Zaploviti u ludoj vožnji Dravom i voziti se grbavim putevima u uzbudljivom terencu s otkačenom ekipom, te roštiljati kod rijeke? Jesti u finim restoranima s okusom i mirisom tradicije?  Idemo na izlet kroz Varaždinsku županiju, gdje je  svako godišnje doba posebno, kroz vizuru začudno lijepe prirode i povijesnog grada Varaždina, kojem svako godišnje doba, pristaje ko saliveno.

POTRAŽITE TARTUFE U ŠUMI PAKA I UPOZNAJTE DOM IVANA RABUZINA

Ako posjetite ovaj kraj u ranu jesen, predlažemo da se prošetate do šume Paka nadomak Novog Marofa i sudjelujete u berbi tartufa. Poznati Dani vrganja i crnog tartufa u Paki održavaju se obično u rujnu. Kad ste već u Novom Marofu ne propustite posjetiti  Kulturni centar Ivan Rabuzin. Sve što možete saznati o ovom slikarskom velikanu, saznat ćete u kulturnom centru koji je okosnica kulturnog života Novog Marofa. Centar ima veliku i malu dvoranu i informatičku učionicu multimedijalno opremljene, ljetnu pozornicu te vanjsku terasu što pruža mogućnost različitih kulturnih događanja, organizacije i održavanja seminara, kongresa i sličnih događaja. U sklopu centra djeluje Gradska knjižnica i čitaonica. 

SMJESTITE SE U KUĆAMA ZA ODMOR S PRIČOM

Trebat ćete naravno i neki smještaj. Ako trebate smještaj, Varaždinska okolica je prepuna tematskih vila i tematskih vila, drvenih impresivnih zdanja s ogromnim okućnicama kuća i prekrasnih objekata kojih se ne bi posramile ni najbolje europske razvikane destinacije. O projektu ovih kuća možete doznati više na linku https://myvarazdinholiday.com/

foto: https://myvarazdinholiday.com/home/pool-jacuzzi-dreams/

FESTIVAL ČIPKE U LEPOGLAVI 

Zašto je jesen idealno doba za posjetiti Varaždinsku županiju? Zato jer se u rujnu održava poznati Festival čipke u Lepoglavi  kojim se Lepoglava vinula u čipkarski centar svijeta, upotpunjen spektakularnim vatrometom na kraju otvorenja Festivala.

foto: Domagoj Sever

Tijekom tri dana trajanja Festivala, posjetitelji mogu razgledati izložbe čipaka iz nekoliko europskih zemalja te hrvatskih čipkarskih centara i uživati u krhkoj ljepoti čipke koja je tako postala građa za brojna divna djela. Ženski dio će oduševiti nakit od čipke, naušnice, prstenje, narukvice, sve izgleda tako vilinski i posebno, možemo samo zamisliti koliki su sati i sati truda i umijeća utkani u ove radove. Poseban je to doživljaj mladim naraštajima od kojih jedva da se itko sjeća kako je to ubaciti konac u iglu.

foto: Domagoj Sever

Varaždin – nezaobilazan centar divnih otkrića

Šarmantan povijesni grad koji možete posjetiti puno puta ali uvijek vam se predstavi novim sjajem. Grad ima sve. Romantične umjetničke prodavaonice, brojne restorane, Gradski muzej Varaždin gdje  možete vidjeti interaktivni ormar koji vas poput vremeplova prebaci u neko davno vrijeme. Interaktivni ormar sadrži replike ženskog korzeta i muškog prsluka iz 18. stoljeća koje posjetitelji mogu isprobati. Uz korzet i prsluk, u Rušnici se nalazi i replika ženskog šešira iz razdoblja ampira i muški cilindar, kao i različiti modni dodaci te foto rekviziti za stvaranje potpunog povijesnog outfita i neposrednog doživljaja mode u prošlosti.

Zvuči totalno cool a još je više cool kad nataknete naočale za virtualnu stvarnost i odijevate model po predlošku odjeće iz prošlosti. 

Pogledajte subotnju Smjenu straže na Korzu te se poslije pogostite tortom Grofica Marica u istoimenoj slastičarni. Grad baroka, cvijeća i anđela definitivno ima ono nešto što mu daje neodoljiv štih, a subote u Varaždinu su same po sebi jedinstveni doživljaj.

Ogladnite li na raspolaganju su brojni tradicijski ali i moderni restorani koje možete pronaći na ovom linku https://visitvarazdin.hr/gdje-jesti/.

foto: Domagoj Sever

Doživjeli ste grad, pojeli kolač, gledali smjenu straže, ručali, otišli u zdravi shopping. Nakon kratke kave koju možete degustirati u nekom od brojnih romantičnih caffe barova.. Vrijeme je za avanturu! Vrijeme je za sport ali ne bilo kakav sport, vrijeme je za uživanje u ljepoti Drave i odličnom programu koji Drava nudi. 

Želite li doživjeti iskonsku Dravu u njenoj zrcalnoj smirujućoj ljepoti, možete uživati u trosatnoj vožnji s kajacima, vožnji SUP-om, uz gemišt na obali rijeke i poslije uz ukusne kobasice pečene uz logorsku vatru. Voziti ćete se uskim kanalima koje oplakuju grančice vrbe i topole, posjetiti  skrivena jezera prekrasne šljunčane plaže. Kontaktirajte More Adventure za više informacija.

Tradicijska berba na obroncima županije

Možete sudjelovati u berbi grožđa, dok berbu sa svim tradicijskim elementima pjesme, tamburaša, gemišta, dobre hrane i još boljeg pogleda možete doživjeti na izletištima u sklopu vinogradarskog kraja Varaždinske županije. Živopisno, veselo i prijateljski, tako će vas dočekati i još ljepše pogostiti ako im pomognete u berbi grožđa. Jer kako kaže domaćin, “tko ne zna pojest i popit, ne taj ne zna ni radit dobro”, pa prionite poslu, pomozite im brati i bit ćete nagrađeni obilnim doručkom i još boljim ručkom. 

POSJETITE JEDAN KRAJNJE NEOBIČAN GRADIĆ 

Posjetite Centar svijeta – Ludbreg. Stanite u centar svijeta i uvjerite se u istinitost starog vjerovanja kako su u davno doba upravo s ovog mjesta upisani krugovi zemaljski. Domaćini će vam ispričati kako je na suprotnoj strani svijeta iz oceanske pučine niknuo otok Antipodes, možete čuti uzbudljivu legendu o lijepoj Ludbergi i njenim vinogradima te okriti peti element.

U ovom gradu čuda izvire slana voda koju je nemoguće zapaliti a iz gradske fontane teče ludbreško vino. Zainteresirani? Ludbreg krije brojne čudesne priče koje bude maštu i otkrivaju velove povijesti prekrivene slojevima priča, mašte i legendi. Ludbreg je posve drugačiji od bilo kojeg gradića. Ludbreg ima proštenište na čast Presvete Krvi Isusove a to je proštenište vezano uz čudesan događaj koji se zbio 1411 godine u kapelici ludbreškog vlastelinstva. 

Manje od sat i pol udaljena od Zagreba, Varaždinska županija je prava škrinja blaga. Od malih anđela skrivenih po sjenovitim prozorima, neobičnih umjetničkih instalacija po cijeloj povijesnoj jezgri, brojnih galerija i ateljea, bogatih muzejskih zbirki, slavnog kazališta, brojnih baroknih crkava, do zlatnih trsova na bogatim obroncima i skrivenih OPG-ova koji čuvaju umjetnost izrade slatkog i slanog i divne Drave gdje se možete aktivno zabaviti uz piknik i roštilj.. Dobro došli!