I virtualno može biti slatko – novi format Virovske prkačijade

Prkači, drobni prkači ili prkanci, sitni su kolači od tijesta koji se prave od brašna, masti, šećera, jaja i začina. Tako ih nazivaju mještani sela Virje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Danas, kada se sve manje šire mirisi pečenih kolača, prkači našeg djetinjstva bili su inspiracija, a cilj očuvanje tradicije pripremanja tradicionalnih kolača. Tako je prije pet godina od grupe zaljubljenika u slatku baštinu Podravine krenula priča „Virovske prkačijade“, u organizaciji Općine Virje.

Ove su godine organizatori pripremali zaista posebna iznenađenja za posjetitelje, no sve je iznenadila situacija u kojoj se našao čitav svijet i zatvorio nas u naše domove. Nakon prvotnog razočarenja zbog činjenice da se ulicama Virja ove godine neće širiti zamamni mirisi slatkih začina i pečenih prkača iz cijeloga svijeta, ove godine su organizatori odlučili svoje prijatelje, posjetitelje i drage goste počastiti Virtualnom virovskom prkačijadom. Unatoč tome što se prkači neće moći kušati, svi će imati priliku pratiti mnoštvo sadržaja putem društvene mreže Facebook na stranicama Virovska prkacijada – International Festival of traditonal cakes od 04. svibnja, pa sve do subote 09. svibnja 2020., čime organizatori žele zasladiti ovaj tjedan.

Posjetitelji stranica će upoznati slatke priče o povijesti prkača, prošetati virtualnom interpretativnom „Slatkom šetnjom“ kroz Virje, brusiti znanje o tradiciji zabavnim, interaktivnim igrama, upoznati dio dosadašnjih gostiju, otkriti male tajne velikih majstora kuhinje, te se upoznati ostalim sadržajima koje će organizatori ponuditi za svoje male i velike posjetitelje. U petak, 08. svibnja, tradicionalno se održava Vrtićka i Mala virovska prkačijada. Toga dana će najmlađi posjetitelji moći uživati u pitalicama, lutkarsko-zabavnoj emisiji i drugim zanimljivostima, dok je subota, 09. svibnja rezervirana za one velike prkačoljupce. Prvi europski festival malih tradicijskih kolača „Virovska prkačijada“ dobitnik je nagrade – Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2019. – Srebrna povelja u kategoriji „Ruralno turističke i tradicijske manifestacije“.

Želja organizatora je ovog tjedna preplaviti društvene mreže slatkim prhkim kolačima – prkačima te ovim putem pozivamo da se u što većem broju uključite u ovu virtualnu priču slanjem fotografija s ranijih prkačijada, dijelite s nama vaše slatke recepte, stihove, glazbene uratke ili videozapise, sve čime vas prkači mogu inspirirati. Možda ćete upravo vi osvojiti neku od nagrada koje su za vas pripremili organizatori, a svi će radovi biti uvršteni u ovogodišnji program.

Izvor i fotografije: tzp-sredisnja-podravina.hr