Doživi biser šibenskog arhipelaga – Tvrđavu svetog Nikole

DCIM100MEDIADJI_0015.JPG

Tvrđava sv. Nikole – dragulj UNESCO baštine i nezaobilazna točka posjete Šibeniku!

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku, jedinstvena je renesansna građevina venecijanskog  fortifikacijskog graditeljstva i izniman spomenik svjetske graditeljske baštine. Izgrađena je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole po kojem je dobila ime.

Gradnja tvrđave prema projektu mletačkog arhitekta Gian Girolama Sanmichellija započela je 1540 g. nakon pada grada Skradina pod osmanlijsku vlast, kada su Mlečani morali ojačati obranu Šibenika, svoje najvažnije strateške luke na istočnoj obali Jadrana.

Posebna vrijednost Tvrđave sv. Nikole jest u tome što je zadržala izvornu formu i rijetka renesansna arhitektonska rješenja, pa je tako 2017. upisana u Listu svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća”.

Kako doći do Tvrđave?

Posjet Tvrđavi sv. Nikole, radi zahtjevnih restauratorsko-konzervatorskih radova, za sada je moguć isključivo morskim putem, brodom u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Brodska vožnja 

Brodska vožnja započinje na šibenskoj rivi prema unaprijed utvrđenoj satnici, na relaciji od mula „Krke“ do Tvrđave sv. Nikole i traje pola sata.  Tijekom vožnje kroz Kanal sv. Ante, možete upoznati povijesne i prirodne znamenitosti dijela značajnog krajobraza „Kanal-Luka“ u Šibeniku. Tvrđava sv. Nikola jedna od lokacija na kojoj je sniman glasoviti Game of Thrones serijal koji je osvojio svijet, a uz samu tvrđavu  se nalazi poznata šetnica s koje se pruža spektakularan pogled na grad i pučinu.

Sve informacije o Tvrđavi:

Telefon: +385 22 218 462

E-mail: [email protected]