Čarobni vrtovi cvijeća u Nizozemskoj

tekst i fotografije: Putoholičari.rtl.hr

Nizozemci su vodeći proizvođači lukovičastog cvijeća u svijetu. Na godinu proizvedu 600 milijuna lukovica cvijeća, četiri milijarde biljaka rezanog cvijeća, cvjetnih lončanica i ostalog cvijeća, te pet milijardi ukrasnog bilja. Vodimo vas u Keukenhof – vrt cvijeća.
Putujete u Amsterdam ili neki drugi nizozemski grad, i to u razdoblju od sredine ožujka pa negdje do sredine svibnja, onda ne bi smjeli propustiti prekrasne vrtove cvijeća Keukenhof. Samo u tom razdoblju, nekih dva mjeseca, vrtovi su otvoreni za posjetitelje i tada možete uživati u prekrasnim bojama i mirisima koji će vas jednostavno omamiti, ali i odmoriti dušu i tijelo.

Keukenhof se nalazi nedaleko od grada Lisse gdje se nekada nalazilo lovište holandskog plemića, a od 1949. godine osnovani su vrtovi cvijeća kakve znamo danas. Kažu da je ovo najveći cvjetni vrt na svijetu, a proteže se na čak 32 hektara i godišnje se ovdje zasadi preko 7 milijuna cvjetova od čega 800 vrsta tulipana, najpoznatijeg cvijeća u Nizozemskoj. Svake godine Keukenhof prikazuje posebnu cvjetnu temu. Izvan vrtova pak možete vidjeti privatna polja tulipana i zumbula, znate one koje vidite uvijek na fotkama Nizozemske, pa možete kao i mi rentati bicikle i uživati u prekrasnoj vožnji kroz šarenu paletu boja i mirisa.

Kako doći iz Amsterdama do vrtova Keukenhof:
vlakom s centralne stanice u Amsterdamu za grad Leiden (vožnja traje nekih pola sata i košta cca 9€), u gradu Leidenu odmah do centralne stanice uzimate bus br. 54. koji će vas za 25 min prebaciti do vrtova Keukenhof.I z zračne luke Schiphol uzimate bus br. 58 koji će vas direktno prebaciti do vrtova Keukenhof.


Možete kupiti i kombinirane ulaznice za park s prijevozom iz Amsterdama do vrtova. Cijene i kombinacije možete vidjeti OVDJE


Foto by Putoholičari