Božić u baštinskom sjaju i s puno glazbe u Ekomuzeju-Ecomuseo “Batana”

U želji da bude što dostupniji zajednici i gostima, vrata Ekomuzeja-Ecomuseo Batana otvorena su tijekom cijele godine, a posebno toplu dobrodošlicu pripremio je tijekom blagdanskog mjeseca. U intimnoj atmosferi Velikoga mola, sa sadržajima u muzeju i izvan njega, glavna tema “Adventa s mora”, rovinjska batana, dolazi još više do izražaja pružajući poseban doživljaj za velike, a pogotovo za male posjetitelje.

Najvažnije blagdanske dane, Badnjak, Božić i blagdan Sv. Stjepana na omiljenoj baštinskoj pozornici uljepšat će nastupi izvođača koji čuvaju rovinjsku glazbenu tradiciju s početkom u 11 h. Već u subotu nastupit će Serđo Valić i Duo Magnolia, a na sam Badnjak nakon badnje marende zapjevao je muški trio “Viècia Ruveîgno”. Božićno jutro bilo je još svečanije zahvaljujući nastupu vokalnog muškog kvarteta „Le nuove quattro colonne“ i autentičnim rovinjskim napjevima, a na blagdan Svetog Stjepana nastupili su Mini, midi pjevači i solisti Zajednice Talijana “Pino Budicin”.

Koji vas još sadržaji u nadlazećim danima očekuju na Velikom molu pročitajte u nastavku, inspirirajte se fotografijama i svakako nam se pridružite na posebnoj baštinskoj adventskoj lokaciji u gradu.

RADIONICE ZA DJECU 25., 26., 30. i 31.12. od 10 do 12 h I PROJEKCIJA ANIMIRANOG FILMA 26.12. od 18 h

Tko još nije složio svoju prvu kartonsku batanu, imat će priliku za to na Bataninim radionicama za djecu na Božić te na blagdan Svetog Stjepana od 10-12 h. Sudeći po dosadašnjim radionicama, mali su “kalafati” postajali sve vještiji pa su mnogi složili i više od jedne, a neki su, uz pomoć roditelja, zabavu pronašli spuštajući svoje batane u more. Večeri su pak bile rezervirane za crtani lik o avanturama male Bibi koja dječje uši upoznaje s rovinjskim dijalektom. Posljednji termin projekcije animiranog filma “El mòndo da Bìbi” na pročelju muzeja predviđen je na blagdan Sv. Stjepana u 18 h.

VOŽNJA BATANOM S FERALOM 22. i 23.12. od 18 do 20 h

Iako se sav program odvija ispred Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” na Velikom molu, red je da se na moru, osim dječjih kartonskih, kao dio programa pojave i prave batane. Vožnja batanom s feralom bit će prilika za stvaranje blagdanske romantične uspomene, ali i podsjetnik na težak život ribara koji su i usred zime isplovljavali prema Rovinjskom akvatoriju po svoj ulov.

IZLOŽBA NADÀL IN FAMÌA – BOŽIĆ U OBITELJI – NATALE IN FAMIGLIA“  do 6.1. subotom i blagdanom od 10 do 14 h i od 17 do 21 h, a radne dane od 10  do 15 h

I dok se jaslice u domovima ne mogu naći tako često kao prije, u Ekomuzeju-Ecomuseo “Batana” ovih ih blagdana ima u izobilju. Elegantne i profinjene keramičke jaslice umjetnice Vere Bosazzi smjestile su se u prozoru muzeja pa ih možete vidjeti i izvana, a još jedno njezino vrijedno božićno djelo krasi stol u prizemlju muzeja i zadivljuje detaljima. Ako dobro proučite ove živopisne jaslice, vidjet ćete da su mnoge figurice “odjevene” u tradicijske nošnje iz različitih dijelova Istre što im daje poseban čar. Na katu muzeja čekaju vas još jedne koje su pomogla složiti djeca iz rovinjskih vrtića, a jaslice iz crkve Sv. Eufemije, jaslice Oratorija te jaslice Matea Giuricina iz franjevačkog samostana nalaze se među brojnim izloženim fotografijama. Prikupljene od rovinjskih obitelji, ponekad uručene i na ulici ispred muzeja, nostalgične fotografije vratit će vas u prošlost i oživjeti nekadašnja blagdanska doba i običaje.

BATANINA ADVENTSKA KUĆICA – subota od 10 do 14 h i od 17 do 21 h, nedjelja od 10 do 14 h, praznici  od 10 do 14 h i od 17 do 21 h

Iako je samo jedna, čarobno ukrašena Batanina adventska kućica garantira puno vesele, blagdanske atmosfere tijekom dana ili uvečer. Članice Udruge “Kuća o batani – Casa della batana” s osmijehom pripremaju kuhano vino ili neki drugi napitak te mirisne fritule u kojima možete uživati uz bitinade iz zvučnika ili još bolje, tradicijsku rovinjsku glazbu uživo. Iskoristite sunčani dan i uživajte sjedeći za stolovima ugrijani dekicama s pogledom na more i batanu Risortu u božićnom izdanju ili se dobro zabavite i opustite u večernjim satima na svjetlucavom Velikom molu.

SUVENIRNICA EKOMUZEJA I INFO POINT – DAROVI S MOTIVIMA MORA I BOŽIĆA

Ako još niste kupili poklone za najdraže i tražite blagdanski sitnicu s dušom, svakako zavirite u suvenirnicu Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” ilisuvenirnicu i info point “ʃutalateîna” na obali Alda Rismonda br. 2 koja je otvorena svaki dan osim nedjelje od 10 do 13 h i od 17 do 20 h. Ručno izrađene male batane sa svojim prepoznatljivim jedrima, označivači stranica ili magneti, različiti ukrasi i korisni predmeti od drveta, tkanine i keramike s morskim motivima te vijenci i ukrasni predmeti inspirirani Božićem mogli bi biti pravi odabir za dar od srca i uspomenu na rovinjski “Advent s mora”.

Kompletni program do 6.1.2024. potražite na našoj Facebook stranici –  @Ekomuzej Batana/Ecomuseo Batana