Barcelona – TOP 15 zanimljivih činjenica

Gaudijev grad svake godine privlači sve više turista zbog svog položaja, arhitekture i odlične hrane i jedan je od najatraktivnijih i kulturnih gradova u Europi, a ovo je 15 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Barceloni

1. Barcelona ima 2 službena jezika – Iako se Barcelona nalazi u Španjolskoj, glavni je grad Katalonije. Španjolska je podijeljena na 17 različitih autonomnih regija (ili comunidades autónomas), a Katalonija (Catalunya) je jedna od njih. Španjolski i katalonski (koji nije dijalekt, već potpuno različit jezik od španjolskog) jezici su koje ćete vidjeti na prometnim znakovima, jelovnicima, na javnim mjestima i u muzejima diljem grada.

2. Poznata Sagrada Familia gradi se već 140 godina – Izgradnja Sagrade Familie katalonskog arhitekta Antonia Gaudíja započela je 1882. i još uvijek nije dovršena, ali je određen datum završetka koji se podudara sa stotom godišnjicom smrti njenog arhitekta.

3. Barcelona je jedini dobitnik Kraljevske zlatne medalje za arhitekturu – Godine 1999. Barcelona je postala jedini grad kojemu je Kraljevski institut britanskih arhitekata dodijelio prestižnu Zlatnu medalju za arhitekturu.

4. Barcelona je dom najvećeg nogometnog stadiona u Europi – FC Barcelona kao jedan od najslavnijih nogometnih klubova na svijetu igra na najvećem stadionu u Europi. Ako niste posjetili Camp Nou, sama veličina (ima kapacitet za gotovo 100.000 navijača) svakako je nešto čemu treba svjedočiti. U njemu se nalazi muzej, a možete otići u vođeni obilazak kako biste vidjeli stadion očima igrača, ali i navijača. A ako možete ići na utakmicu, još bolje!

5. Plaže u Barceloni su umjetne – Do Olimpijskih igara 1992. u Barceloni nije bilo pješčanih plaža. Obala Barcelone pretvorena je u plažu Barceloneta s pijeskom donesenim iz Egipta. 

6. Gaudijevo djelo nadahnulo je dizajn slavnih Stormtroopera iz Rata zvijezda. Obožavatelji ili ne, svi su vidjeli vojnike iz Ratova zvijezda – Stormtroopere. Ali jeste li znali da su nizovi dimnjaka na Gaudijevoj kući Casa Milà inspiracija za njihov dizajn.

7. Eiffelov toranj je izvorno biti u Barceloni – Pariz je možda poznat po Eiffelovom tornju, ali izvorno je toranj trebao biti u Barceloni. Gustave Eiffel prvo je postavio orijentir u Španjolsku. No Španjolska je smatrala da se ne uklapa u estetiku grada i odbila je plan.

8. Barcelona je dom 9 mjesta svjetske baštine UNESCO-a. Od devet mjesta svjetske baštine UNESCO-a u Barceloni, Antoni Gaudí dizajnirao je njih sedam. Sagrada Familija, Park Güell, 
Casa Batlló, Casa Milà, Palau Güell, Kripta Colonie Güell i Casa Vicens. Palau de la Música Catalana i  Hospital de La Santa Creu i de Sant Pau su još na listi svjetske baštine.

9.U Barceloni postoji 55 muzeja i oko 20 restorana s Michelinovom zvjezdicom – U Barceloni možete pronaći jedinstvene i fantastične muzeje, kao što su Fundació Joan Miró, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ili Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

10. U Barceloni postoji 68 parkova – Nedavna tendencija u velikim gradovima je smanjenje zelenih površina i dodavanje zgrada. Ako te to čini tužnim, trebao bi otići u Barcelonu. Tamo ima 68 parkova i oni čine više od 10 posto površine grada, a to iz godine u godinu raste!

11. U Barceloni postoji 12 napuštenih podzemnih stanica  – Ispod grada možete pronaći 12 neiskorištenih metro i željezničkih stanica koje su zatvorene zbog promjena na rutama.

12. Najposjećeniji muzej u gradu je zapravo muzej FC Barcelone –Više od 1,5 milijuna posjetitelja posjeti muzej FC Barcelone svake godine.

13. Picasso je studirao u Barceloni – Pablo Picasso je studirao u Barceloni, na Školi likovnih umjetnosti. Čak možete pronaći muzej posvećen umjetnosti u njegovo ime.

14. Sagrada Familia nije katedrala –  Nekad je bila obična crkva, a kasnije je postala katedrala, a tako je većina ljudi i zove. Sagrada Familia je zapravo “bazilika” od deklaracije pape Benedikta XVI. 2010. godine. Najpoznatiji stanovnik Barcelone Gaudí je pokopan u Sagradi Familiji nakon što ga je udario tramvaj. Pokopan je u podzemnoj razini zgrade koju možete posjetiti.

15. Prvo ime Barcelone bilo je Barcino – Prije osnutka grada, područje se zvalo Barcino. Dobio je ime po slavnom generalu Hamilcaru Barci.

Izvor: Putoholičari.rtl.hr