AROUND PLITVICE: CETINGRAD – Carstvo šuma savršeno za piknik na osami

U neposrednoj blizini Plitvičkih jezera, osmišljen je jedinstveni projekt koji teži razvoju atraktivne i neodoljive outdoor destinacije. Ovaj inovativni koncept osmišljen je u cilju povezivanja spektakularne prirode s raznovrsnim sportskim aktivnostima te bogatstvom proizvoda malih obiteljskih gospodarstava i domaćim proizvodima. Kako bi se što bolje povezala promocija raznolikih sadržaja, 2024 godine, kroz neformalno udruživanje udruživanje Turističke zajednice grada SlunjaTurističke zajednice područja Plitvičke doline i Općine Cetingrad kreiran je projekt #aroundplitvice.

Našu zadnju dionicu putovanja nastavljamo u mitskom Cetingradu. Idiličnom mjestu gdje priroda još uvijek ima zadnju riječ. Sa samo dva kafića, jednim fast foodom, strukturom manjeg naselja i nekoliko kućica u cvijeću za odmor, ova općina tek razvija svoje turističke potencijale. Cetingrad je opkoljen sa svih strana zelenilom i šumskim stazama koje kao da izviru iz svih uglova, sapliću se i raspliću kroz naselje, stabla svugdje gdje god se okrenete, stare krošnje, sjene, hladovina i veliki masivni park. Ono što definitivno treba posjetiti kada ste ovdje, je utvrda Cetin.

Izgrađena u 14 stoljeću, ova utvrda bi štošta mogla ispričati jer je svjedok burne i bremenite povijesti ovih prostora. Podigli su je knezovi Frankopani, a tijekom stoljeća pod kontrolom Habsurgovaca i Turaka više je puta uništavana i ponovno obnavljana. Danas zahvaljujući Općini Cetingrad, utvrda se planira restaurirati i obnoviti. Jer zauzima prilično bitno mjesto na zemljovidu našeg današnjeg mikrokozmosa.

Povijesno i politički najznačajniji događaj u Cetinu bio je Cetinski sabor, održan 31. prosinca 1526. i 1. siječnja 1527. godine. Na ovom saboru, po starim hrvatskim običajima, hrvatsko plemstvo odlučivalo je o sudbini Kraljevine Hrvatske, postavljajući temelje za budućnost idućih 400 godina. Tu je naime hrvatsko plemstvo izabralo Ferdinanda Habsburškog za kralja Hrvatske, čime je uspostavljena trajna veza s Habsburškom Monarhijom. Ova odluka bila je ključna za obranu Hrvatske od osmanske prijetnje i utvrdila smjer kojim će Hrvatska ići kroz naredna stoljeća. Utvrda Cetin time postaje simbol političkog preokreta i buduće borbe za očuvanje hrvatske državnosti. A ovo je pogled koji dobijete kao nagradu za penjanje do Utvrde.

Nakon prezentacije na Utvrdi gdje smo imali priliku poslušati više o povijesti ovog kraja koji se nalazio stoljećima na razmeđi i meti brojnih osvajanja, krenuli smo prema sretnijoj budućnosti s našim vodičem Osmanom Mušićem. Ugostili su nas vlasnici OPG Obrovac, marljivi i radišni ljudi čije brojne krave na njihovoj farmi, proizvedu oko 2000 l mlijeka dnevno a mlijeko im otkupljuje poznata paška sirana Gligora.

Prekrasna priroda do kud oko seže i mnoštvo kravica okolo,svjež zrak i krajolici koji mame na preseljenje, ponovno su raspametili grupu.

Bilo je vrijeme da ih se makne s farme, otišli smo u šetnju plodnom šumom i posjet Kući Pećine – projekt Općine Cetingrad, financiran sredstvima EU. Staze koje vode do pećine su bile kratke ali pošteno zahtjevne a priroda koja okružuje pećinu oduzima dah. Iako sama pećina nije otvorena, isplati se prošetati do ovog mirnog kutka.

Stanovnici Cetingrada često ovdje organiziraju piknike, roštiljaju i uživaju u druženjima na otvorenom. Tako smo i mi bili počašćeni piknikom  pred nama se  prostro stol, a na njemu domaća masnica, domaće vino, kulen i ostali naresci uz svježi kruh u šumskom ambijentu, dali su ovom izletu posebnu notu.

Cetingrad možda nema mnogo objekata, ali ono što nudi danas je prilično teško naći – uistinu netaknuta priroda, mir i gostoljubivi ljudi. Mjesto za potpuno opuštanje i istraživanje prirodnih ljepota, ali i veliki potencijal ruralnog turizma kojeg bi savršeno zaokružio neki lijep restoran koji bi ovu idilu podigao na višu razinu.

Šume u okolici Cetingrada dijelom pripadaju prostranom dinarskom šumskom području. Ovdje prevladavaju mješovite šume bukve, hrasta i graba, koje su karakteristične za ovo podneblje. Zbog čiste prirode i očuvanih staništa, ova područja su bogata bioraznolikošću – tu možete naići na razne vrste bilja, životinja i ptica. Ljubitelji prirode i planinarenja mogu uživati u prostranim zelenim površinama, šumskim puteljcima i tišini koju narušava jedino šum vjetra. Gljive, kesteni i bobičasto voće nalaze se svugdje uokolo, a omiljeno mjesto za lokalce i posjetitelje su brojne staze koje vode prema Kući Pećine.

Ovaj projekt uređenja pješačkih staza i okoliša stvoren je kako bi posjetitelji mogli istraživati lokalne prirodne fenomene a staze prolaze kroz guste šumske predjele s pogledima na stijene i prirodne formacije. Iako šetnje mogu biti zahtjevne, trud se isplati jer svaki kutak ove prirode odiše doslovno nedirnutim mirom kakav se rijetko sreće.

Ako želite doista u miru provesti subotnje ili nedjeljno poslijepodne i odmoriti se u tišini uz neki mali romantičan piknik u šumi, dok srebrna voda žubori na sve strane, ova je lokacija kao izmišljena za tu namjenu. Ovom posjetom i nakrcani povećom količinom svježih vrganja, zaokružili smo našu četverodnevnu avanturu. Zbogom prekrasne pjenušave Slunj Rastoke, Plitvička dolina čuda, Cetingrad, zbogom fini zalogaji, bogati tanjuri, i ukusna graševino, čaroban outdoor, jeleni, kravice konji, vile i dobri ljudi. Vratit ćemo se opet!