9 razloga zašto posjetiti Krk

Krk je uz Cres najveći otok na hrvatskom Jadranu, a vjerojatno je i najposjećeniji. Broj bi se posjeta ove godine mogao i povećati, nakon što je ukinuta mostarina za Krčki most. Krk je odlična opcija za pravi odmor ali zbog svoje je udaljenosti također izvrsna destinacija i za vikende ili čak jednodnevne izlete.

Krk nudi bogatu kulturu, prastare građevine i spomenike te raznovrsna događanja i aktivnosti te outdoor aktivnosti. Postoje biciklističke i pješačke ture,  tečajevi ronjenja, kajak ture i slično. Kod Baške se nalaze i poletne staze za paraglajdere a jedna od zanimljivih manifestacija je Crna ovca u svibnju kada se u Baškoj janjetina nudi na svakom koraku.

Poput mnogih naših otoka, ni na Krku život nije lak a ljudi su skromni, vrijedni i radišni. Ovo je otok janjetine i ribe ali i vina. Mještani se bave ribolovom i ovčarstvom, jede se janjetina ali tradicije proizvodnje sira nije bilo a danas je na Krku nekoliko pr0izvođača. Krčki je pršut posebna delikatesa, kao i masline ili maslinovo ulje. Od vina je najpoznatija žlahtina, s mjestom Vrbnikom u kojem je ovo autohtona sorta.

Otkud krenuti, koja mjesta posjetiti, gdje se okupati?

  1. Baška

Vela plaža u Baški, jedna je od najpoznatijih hrvatskih plaža a vjerojatno i jedna od najljepših u cijeloj zemlji. Duga skoro 2 km, oblutci vani i fini pijesak u moru su idealna kombinacija. No jednako su lijepe plaže okolo, osobito u uvali Vela Luka. U predsezoni i posezoni do tamo se može pješice, ali ako vam je ljeti prevruće tu je taxi boat, koji se vrati u dogovoreno doba. Općenito, ima puno lijepih plaža do kojih se dolazi barkom, idealno je za nautičare. Oni bez brodića mogu iz Baške bukirati i razne vožnje i izlete na ovoj stranici. Prošetajte oko Baške mjesečevom stazom do Mjesečevog platoa otkuda se pruža spektakularan pogled. Ne zaboravite čvrste cipele, pokrivalo za glavu i vodu.

Plaža u Baški je jedna od najljepših u zemlji. Fotografija dronom: Tomislav Veić

Hotel Heritage Forza je lijepo renoviran obiteljski hotel u staroj zgradi iz 19. stoljeća. Hotel ima i odličnu kuhinju s domaćim jelima – to su u Baški janjeći žgvacet i valcići. Valcići su isto što i šurlice, ali se u Baški baš tako zovu.

Smještaj u Baški možete rezervirati ovdje: Baška smještaj

Kultura i Bašćanska ploča

Spominjući Krk ne možemo ne spomenuti čuvenu Bašćansku ploču, starohrvatski spomenik pisan glagoljicom. U Jurandvoru pored Baške je crkvica Sv Lucije u kojoj je pronađena Bašćanska ploča i ovdje je moguće vidjeti njenu kopiju, dok se original nalazi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Ploča je isklesana od bijelog vapnenca i predstavlja značajan izvor za povijest hrvatskog naroda, jezika i razvitak hrvatske glagoljice. Ploča pokazuje suverenitet hrvatskoga kralja Zvonimira kao donatora zemljišnog posjeda na otoku; uz jezično i književno, ta ploča ima i povijesno značenje zbog prvog spominjanja vladareva imena na narodnome jeziku.

2. Stara Baška

foto: Tomislav Veić

I kod Stare su Baške lijepe plaže i ona je posebno vrijedna posjete. Stara Baška, koja je ustvari “mlađa” od Baške, nastala je još u 14. stoljeću kao naselje izbjeglica pred turskim prodorima, koji su na južnom dijelu otoka Krka osnovali svoje pastirsko selo. Selo je dugačko dva kilometra, a cijelom njegovom dužinom protežu se plaže i plažice, od onih pješčanih, kamenitih pa do onih sa stijenama. Za razliku od većine ostalih starih primorskih naselja koje karakteriziraju zbijene kuće s uskim vijugavim uličicama, oblik Stare Baške u kojoj su kuće znatno udaljene jedna od druge, uvjetovan je terenom na kojem se selo smjestilo. Na kraju Stare Baške nalazi se plaža Zala a iznad plaže ruševina crkve Sv.Jeronima. Stara Baška je jedno od najizoliranijih, ali i najljepših naselja na otoku. Smještaj provjerite ovdje.

3. Grad Krk

foto: Pixabay.com

Na otoku Krku su se izmjenjivali razni narodi i vladari i ostavljali svoj trag za buduća vremena: Iliri, Rimljani, Avari, Frankopani, Venecija, Habzburzi i Talijani. Ovo je u glavnom gradu otoka posebno vidljivo. Prošetajte kamenim uskim uličicama i posjetite neke od znamenitosti koje svjedoče o burnoj povijesti otoka. Katedrala je primjerice prvobitno bila trobrodna starokršćanska bazilika, izgrađena u 5. stoljeću na ostacima rimskih termi.  Kaštel Gradec za koji se drži da je mjesto odakle su potekli Frankopani, nalazi se u blizini grada. Frankopanski je kaštel u samom gradu Krku, dugotrajno gradila krčka plemićka obitelj Frankopani, između 12. i 15. stoljeća, sa svrhom obrane grada, da bi se unutar njegovih zidina mogli skloniti i vojnici i građani u slučaju napada (Ulaznice ovdje). Vela placa je jedini trg u gradu koji je uvijek  čuvao značajke trga. Prvi se put spominje 1263. Šesterostrani zdenac na trgu je iz XVI. st. Pod trgom je vrlo vrijedno arheološko nalazište koje, uz ostalo, otkriva najstariji dio gradskoga bedema iz IV-III. st. prije Krista.

U Krku se nalazi i Venerin hram, rimske božice ljubavi, ljepote i braka. Venerinih hramova u Rimskom carstvu ima značajno manje od hramova podizanih za ostale bogove rimskog panteona, jer je odobrenje za hram morala dati sama carska obitelj. Na obali istočnog Jadrana ovo je jedini do sada pronađeni hram božici Veneri, a datira iz 1.stoljeća prije Krista.

Smještaj u gradu Krku.

Iz Krka možete i na mali izlet brodom, uz kavu i croissant pecivo a još je zanimljiviji noćni izlet na ribarenje, uz večeru na brodu. Ako volite vožnju kajakom, moguć je izlet do Krčkog mosta.

4.  Vino i mali dragulj Vrbnik

foto: Tomislav Veić

Mnogo je razloga za posjetiti Vrbnik, srednjovjekovni grad labirint, smješten na vrhu brežuljka. Tvrdi se da se ovdje nalazi i najuža uličica u Europi a u župnoj se crkvi čuvaju glagoljski rukopisi. No Vrbnik je proslavilo upravo vino i to lagana žlahtina, autohtona sorta s ovog dijela otoka Krka. Rijetko da ima ukusnijeg vina za popiti uz dobru ribu ili obrok iz mora.

Ljubitelji vina i žlahtine će obavezno svratiti u konobu ili restoran Gospoju, koju vodi obitelj Toljanić, i kupiti ili kušati vina i domaću hranu. Odsjesti se može u Butik hotelu obitelji Toljanić ili u apartmanima.

5. Kupanje, plaže i “skakanje” po otocima

Prema izboru znalaca, ovo bi bio izbor najboljih plaža za kupanje pa za svaki dan u tjednu možete odabrati po jednu: Punat – China beach, Krk – plaža kod hotela Koralj, Baška i Stara Baška. Pred Vrbnikom se nalazi prelijepa plaža Potovošće, kod Pinezića je plaža Jert a koga zanima ljekovito blato, neka svrati u uvalu Soline blizu Čižića i Klimna.

Iako se vrlo rijetko koristi pojam krčko otočje (arhipelag), ono postoji. Njega, uz Krk, čine: Ispred Baške je otok Prvić, najveći hrvatski nenastanjen otok. Otočić Košljun u Puntarskoj dragi, je vrlo bogat vegetacijom zbog čega je proglašen rezervatom šumske vegetacije, a i naseljen jer je na njemu franjevački samostan. Svećenici brinu o otočiću kojeg se može obići brodom i posjetiti muzej. Otok Plavnik – Popnite se na 30 metara visoke stijene otoka i gledajući prema otoku Cresu, pokušajte uočiti kojeg gologlavog supa. Posjetite Plavu špilju i zaplivajte u tamnom plavetnilu. Izlet se može rezervirati ovdje.

Tu su i nekoliko manjih otočića: Mali Plavnik, Sveti Marko koji služi kao glavni nosač „Krčkog Mosta“, Galun (kolonije galebova) ispred Stare Baške, Kirinčić ili Školj u zaljevu Soline, Kornati u blizini Plavnika, Zečevo u Vinodolskom kanalu, a koji su kameni, goli otoci bez većeg raslinja. Kod otoka Kornata u blizini Plavnika, poznatog po velikom broju galebova, nahranite pokojeg i pričekajte delfine koji bi mogli pratiti vaš brod. Kod Svetog Juraja se nalazila važna luka za vrijeme Austro-ugarske monarhije. Izlete na Košljun ili na pet otoka možete rezervirati ovdje a iz Baške ovdje.

Brodićima je moguće otploviti i na izlet do Golog otoka i bivšeg komunističkeg logora za prisilni rad.

6. Camino Krk

Krčki most. Fotografija: Tomislav Veić

Camino tjedan na Krku se po prvi puta održavao u jesen 2019. godine, u organizaciji Turističke Zajednice Grada Krka i Bratovštine Svetog Jakova sa partnerima. Ovim događanjem je započelo obilježavanje službene hrvatske Camino rute slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza na otoku Krku. Tematska ruta Camino Krk priključiti će se europskoj mreži hodočasničkih puteva svetog Jakova, te stvorit preduvjete za razvoj hodočasničkog i vjerskog turizma na otoku.

Camino Krk je kružna ruta koja prolazi pješačkim stazama otoka Krka, ukupne dužine 100 km. Početna točka je u gradu Krku, a završna u mjestu Kornić ispred crkve Svetog Jakova.

7. Špilja Biserujka

Vapnenačka građa dovela je do stvaranja najveće špilje na otoku i jedne od najposjećenijih u Hrvatskoj – Biserujke. Ona se nalazi nedaleko Rudina, uz Omišalj jedinog naselja u ovom dijelu otoka. Karte se mogu kupiti ovdje.

8. Promatranje ptica na jezerima u sredini otoka

U sredini otoka su dva jezera: Jezero kraj Njivica i Ponikve između Malinske i Krka. Područje Jezera je zaštićeno kao ornitološki rezervat zbog velike raznovrsnosti i broja ptica, pretežno selica, koja se tu gnjezde. Ponesite dobar dalekozor.

9. Road trip po ostalim mjestima na Krku

fotografija: Tomislav Veić

Prošetajte i jedite u Malinskoj, posjetite polja smilja kod Omišlja. Blizu Omišlja je u rimsko doba bio podignut Fulfinium, uz Kurikum (Krk) tada drugo važnije otočno naselje; drži se da je nestao u doba raspadanja Rimskog Carstva u 5. st. ili možda nešto kasnije. Ne zaboravite ni na Njivice, nedaleko od Omišlja, uvijek su bile u sastavu omišaljskog kaštela i vjerojatno su bile naseljeno još u antičko vrijeme. Prvi put se u pisanim izvorima spominju 1474.godine u darovnici kneza Ivana sedmog Frankopana. Proteklih je stoljeća to bilo malo krčko selo čiji su se stanovnici uglavnom bavili ribarstvom, maslinarstvom i stočarstvom, te iskorištavanjem šuma a danas je turizam važna gospodarska grana.

Otok Krk nudi sve vrste smještaja, za svačije mogućnosti i želje.

Hotel Forza

Smještaj Malinska

Njivice

Omišalj

Vrbnik

Fotografije i zračne fotografije te naslovnu fotografiju snimio: Tomislav Veić.

Kalendar događanja na Krku, TZ Krk.

Tekst: Okusi.eu