Top 5 zadarskih otoka idealnih za ljetni odmor

Zadarski arhipelag sastoji se od stotina otoka i otočića, rasutih duž obale na površini od oko 400 četvornih kilometara. Samo je nekolicina njih naseljeno. Stoga ne iznenađuje da je zadarski arhipelag jedno od najpoželjnijih mjesta u Hrvatskoj za istraživanje brodom.
Zadarski otoci imaju jedinstven krajolik, kristalno čisto more i skrivene uvale do kojih se može doći samo brodom. Pogledajte stoga listu top 5 zadarskih otoka koje ne smijete propustiti posjetiti tijekom vašeg boravka u Zadru.

  1. Pag – mjesečev otok 

Pag je peti najveći otok u Hrvatskoj i otok s najdužom obalom. Dug je oko 60 kilometara, mostom je povezan s kopnom i oko sat vremena vožnje udaljen od Zadra. Pag se ističe svojim stjenovitim i izuzetnom ljepim krškim krajolikom. To je otok čipke, sira, soli, janjetine i zabave.
Paška čipka jedinstven je proizvod spretnih ruku žena iz grada Paga. Izrada čipke vrlo je stara tradicija i od 2009. godine paška čipka upisana je na UNESCO popis nematerijalne kulturne baštine.
Iskušajte svoje okusne pupoljke i kušajte svjetski poznati sir s otoka Paga, napravljen od ovčjeg mlijeka jedinstvenog okusa zbog slanog bilja koje ovce konzumiraju. Osim po siru, Pag je poznat i po svojoj soli koja se smatra jednom od najboljih u Hrvatskoj. Možete posjetiti solanu kako biste saznali više o procesu stvaranja soli. Paška janjetina još je jedna delicija koju biste trebali kušati tijekom posjeta Pagu, a nudi se u brojnim restoranima.
Ako volite plesati i slušati glazbu, onda je Zrće mjesto za vas. No, ako tražite mirnu oazu za svoju obitelj i prijatelje, ne brinite, i to Pag ima. Pun je mirnih lokacija i plaža savršenih za obitelji, a tom slučaju trebali biste posjetiti Šimune, Povljanu ili grad Pag.
Svakako posjetite tisućljetni maslinik kako biste vidjeli veličanstvena stabla maslina u Lunu. Možete prošetati drevnim maslinikom i saznati više o proizvodnji maslinovog ulja.

2.Ugljan – otok prepun maslina

Otok Ugljan nalazi se nasuprot Zadra i lako je dostupan iz Zadra jer je udaljen samo 20 minuta vožnje trajektom. Provjerite vozni red trajekata i s trajektom iz luke Zadar zaplovite prema Preku, mjestu i luci na otoku. Otok je prekriven bujnom vegetacijom – zimzelenom borovom šumom i s preko 200 tisuća stabala maslina. Oduševit će vas otkrivanje starih hrvatskih crkava, tradicionalne kamene arhitekture i prekrasnih plaža.
U mjestu Ugljan možete vidjeti zanimljive stare spomenike, uključujući 2.000 godina staru antičku uljaru i franjevački samostan iz 15. st.
Posjetite Preko, skriveni dragulj Europe i popnite se na tvrđavu Sv. Mihovila iz 13. stoljeća kako biste uživali u nezaboravnoj panorami otoka, mora i Zadra. Nemojte zaboraviti posjetiti slikoviti otočić Školjić smješten samo 80 m od Preka, s franjevačkim samostanom iz 15. stoljeća.
Otkrijte Kali, mjesto poznato po svojoj dugoj ribarskoj tradiciji. Lijepa Kukljica poznata je po pješčanim i šljunčanim plažama, pogodnim za kupanje ili opuštanje u hladovini borova.
Najbolji način da osjetite opuštajuću atmosferu na otoku je šetnja uz more ili pijuckanje omiljenog pića na nekoj od terasa s pogledom na Zadarski kanal.

PREPORUKA ZA BICIKLISTE: Pogledajte biciklističku turu po otoku Ugljanu i otkrijte otok Ugljan na dva kotača.

3. Pašman – otok s najčišćim morem

Otok Pašman je lijepa i mirna oaza. S otokom Ugljanom povezan je mostom Ždrelac, a od kopna ga odvaja Pašmanski kanal, koji je ponegdje širok samo 2 km. Na Pašman možete lako doći trajektom iz Biograda ili preko mosta ako dolazite iz Ugljana.
Pašman je okružen desecima raspršenih malenih otočića, a zanimljiva je činjenica da morska struja mijenja smjer svakih 6 sati, što ovo područje čini jednim od najčišćih na Jadranskom moru. Pašman je izvorno bio naseljen još od rimskog doba, a očuvani otočni krajolik sadrži mnogo aromatičnog bilja, vinograda, polja i maslinika.
Svakako posjetite benediktinski samostan Ćokovac iz 12. stoljeća, smješten na brdu s pogledom na pašmanski kanal. To je mjesto poznato u hrvatskoj povijesti kao jedno od centara glagoljice.

Možete otkriti Pašman također na dva kotača, biciklom u susret prekrasnoj okolici. Otkrijte više ovdje!

4. Dugi otok – oaza mira i carstvo pjeska

Dugi otok je najveći otok zadarskog arhipelaga. Geografski gledano, to je otok velike raznolikosti i kontrasta: obalu otoka koja je okrenuta prema otvorenom moru karakteriziraju oštre stijene i najviše litice na Jadranu, dok se s druge strane otoka mogu naći mirne uvale i najljepša pješčana plaža Sakarun. Na otoku je 12 mjesta, svako sa svojim šarmom i mirnim ambijentom.
Otok je poznat i po parku prirode Telašćica, jednoj od najsigurnijih prirodnih luka na Jadranu. Unutar Telašćice nalazi se slano jezero Mir poznato po visokom udjelu soli zbog podzemnih kanala koji su povezani s morem. Možete se kupati u jezeru, a vjeruje se da blato ima ljekovita svojstva.
Svjetionik Veli rat je još jedna od atraktivnih lokacija na otoku koju možete posjetiti. To je najveći svjetionik na Jadranu, visok 42 m s kojeg se pruža pogled na otvoreno more.

Posjetite Dugi otok i otkrijte sve gore spomenute lokacije ali i više: bivše vojne tunele te tajnu podzemnu plažu u skrivenoj špilji u nezaboravnom cjelodnevnom izletu na Dugi otok gliserom iz Zadra.

5. Galešnjak – srcoliki otok

Između Zadra i otoka Pašmana nalazi se mističan i očaravajući otok Galešnjak. Otok Galešnjak jedinstven je jer je u obliku srca, a ima površinu od 0,132 km2, dok je njegova plaža duga 1,55 km. Najviši vrh otoka je na visini od 34 m. Galešnjak je u privatnom vlasništvu, ali je nenaseljen i do otoka ne možete doći trajektom. Međutim, otok možete posjetiti jedrilicom.
Otok je postao prava senzacija kada ga je Google Earth “otkrio” u veljači 2009., što je privuklo pažnju širom svijeta.

Odvažite se na panoramski let jer je to najbolji način da doživite jedinstven srcolik oblik otoka.

Koji otok posjetiti ovisno o tome koliko imate vremena:

  • Ako imate samo nekoliko sati, idite do Ugljana jer je udaljen samo 20 min vožnje trajektom od Zadra
  • Ako imate pola dana, izaberite nezaboravan let iznad Galešnjaka, otoka u obliku srca
  • Ako imate jedan dan, posjetite Pag i uživajte u prekrasnim plažama i vrhunskim delicijama
  • Ako imate slobodan vikend, idite na Dugi otok ili posjetite Ugljan i Pašman istovremeno. Za više prijedloga atraktivnih morskih tura, fenomenalnih dnevnih i višednevnih izleta ili intrigantnih kulturnih ruta, posjetite agenciju Magic Croatia, specijaliziranu za područje Zadarske županije.

Tekst i fotografije: Magic Croatia