Te čudesne Kupske noći..

Sisak, povijesni hrvatski grad, smješten na tri rijeke – Kupi, Savi i Odri dostojno se oprašta od ljeta!

Tisućama godina rijeke i Sisak žive “ruku pod ruku”, međusobno se uvažavajući i pomažući. Malo je gradova u Hrvatskoj čiji stanovnici i posjetitelji mogu u samom središtu grada u rijeci plivati, veslati, roniti, voziti u čamcima kroz rijeku, ili jednostavno promatrati Kupu, dobivajući snagu, inspiraciju i mir.

Većina bitnih događanja, uvijek je bila vezana uz Kupu koja teče samim centrom Siska, kao njena žila kucavica, centralno mjesto okupljanja Sisčana i njihovih gostiju, te dobrodošlo osvježenje po ljeti. Takve su i Kupske noći, jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija grada Siska koje se ove godine održavaju od 30.8.- 1.9.2019.  Rijeka Kupa je puls grada, njegov prepoznatljiv simbol, a manifestacija Kupske noći, nudi pregršt sadržaja dok ujedno slavi i samu rijeku.  Kupske noći i ove godine su u znaku kulture, aktivnosti, sportova i zabavnih događanja, skrojenog po mjeri svih generacija a kako se Sisak ovjenčao titulom Europskog grada sporta, tako sportskih sadržaja neće manjkati.

Što vas očekuje na ovogodišnjim Kupskim noćima?

Na Šetnici Slave Striegla, na obali Kupe kao i na samoj rijeci, tijekom tri dana događanja posjetitelji će moći uživati u zanimljivom i raznovrsnom programu. Tema vodilja ovogodišnjih Kupskih noći je titula  „Sisak-Europski grad sporta 2019.“  koju ovaj grad na tri rijeke s ponosom nosi.

Posjetite Stari most – simbol Siska

Kupom dominira Stari most – vizualni simbol grada Siska, jedan od najistaknutijih simbola Siska i vrijedno naslijeđe kulturne baštine. Most je otvoren 1934. godine, a filmski zapis se čuva u Gradskom muzeju Sisak.

Šetajući obalama Kupe susrest ćete čaplje koje polako hlade noge i hvataju ribe. Rijeka je čista i mirna, puna ribe i riječnih rakova, no osim biljnog i životinjskog svijeta Kupa krije i čuva povijest grada. Zavirite li ispod smaragdno-zelene površine vidjet ćete drvene pilote, ostatke rimske kovnice novca i ostatke rimskih nalazišta.

Tragom legende i fantazije – potraga za zlatnom kočijom

Romantičari i ljubitelji fantazije u Sisku mogu krenuti u potragu za zlatnom kočijom, koja prema legendi leži na dnu rijeke Kupe. Potraga će ih dovesti do Utvrde Stari grad, sagrađene na ušću Kupe u Savu u 16. stoljeću, u renesansnom stilu u obliku trokuta s tri bastiona, koji čine osnovu utvrde. Utvrdu je osmanski vojskovođa Hasan paša Predojević opsjedao tri puta, da bi 22. lipnja 1593. godine doživio konačan poraz, u presudnoj bitci za obranu Siska i hrvatskog kraljevstva. Legenda kaže da kad magla zarobi rijeku još uvijek možete vidjeti pašu kako traži svoju glavu po rijeci.

Pratite uzbudljivu Kupsku alku i popularnu „Šiklijadu“, opustite se uz popularnu klapu Rišpet i LIPE

Posjetitelji će moći pratiti Kupsku alku, jedinstveno sportsko natjecanje u kojem natjecatelji, u ekipama od dva člana, iz čamca gađaju alku postavljenu iznad vode. Održat će se i „Šikljada“  – veslački dvoboj kupskih čamaca, a izuzetno zanimljivo je pogledati Aeroshow u kojem će letači izvesti zahtjevne manevre u zračnom prostoru iznad Kupe te hodače na užetu koji će pokušati prošetati s jedne na drugu stranu rijeke.
Uz program za najmlađe-radionice aeromodelarstva, zanimljive sportske igrice, jahanje na konjima i luna parkić, posjetitelji će i sami moći „isprobati“ vodene sportove poput vožnje na banani, jet skiu i druge. Puštanje svjetlećih lampiona te uvijek veličanstveni vatromet kao i koncerti Vokalnog ansambla LIPEpoznate klape Rišpet začinit će program ovogodišnjih Kupskih noći u gradu Sisku.

Dođite i doživite spoj tradicije, kulture i sporta na obalama rijeke koja živi u svakom stanovniku Siska. Idealan oproštaj od ljeta, čeka vas kroz ovaj riječni spektakl te je preporuka u to ime:  posjetite Sisak i uživate u čaroliji Kupskih noći.
Neće vas razočarati!

PROGRAM:

Sva događanja organiziraju se na Šetnici Slave Striegla osim ako nije drugačije navedeno.

Petak, 30.08.2019.

14:30 – Star film fest, organizator Kino klub Sisak, Produkcija filmske glazbe, radionica Magda Mas –  Kazalište 21

15:00 – Star film fest, Acoustic jam session , Kazalište 21

15:30 – Star film fest, Projekcija filmova , Kazalište 21

16:00 – Kupska alka  (suorganizator UDVDR HR, ogranak Sisak,klub Vrbina)  ,šetnica Slave Striegla

20:00 – „Životinjska izložba“ , autor Denis Krašković, otvorenje – Gradska  galerija Striegl , organizator Gradska galerija Striegl

Puštanje lampiona

21:00 Koncert  VA LIPE , brod Biokovo

22:00 – Star film fest,  koncert Elemental , Kazalište 21

Subota, 31.08.2019.

09:00 – Star film fest , Jutarnji pozdrav suncu , Kazalište 21

09:30 – Star film fest, projekcija filma Pčelica Maja , Kazalište 21

10:00 – RadionicE za djecu , Šetnica Slave Striegla

10:30 – Star film fest, Slackline radionica, Kazalište 21

15:00 – Šikljada – Šetnica Slave Striegla (suorganizator  Udruga lađara Sisak)

17:30 – Aero show, Šetnica  Slave Striegla ( suorganizator  Aeroklub Sisak)

19:30 – Šikljada

21:00 – Završna svečanost, dodjela nagrada pobjednicima  Kupske alke i Šikljade

Vatromet

Koncert Klape Rišpet , brod Biokovo

23:00 – Star film fest, Dj Valter Gross , Kazalište 21

Nedjelja, 01.09.2019.

10,00 – Predstava za djecu,  Šareni svijet, Šetnica Slave Striegla 

10:30 – Ženski renesanski šahovski turnir, Šahovsko društvo Sisak, brod Biokovo

11,00 – Šetnja preko Kupe ( hodanje po užetu, SkLine )

13:00 do 18:00 – sportovi na vodi za posjetitelje, suorganizator Nemo Adria  d.o.o. Zagreb, Šetnica Slave Striegla

Više Informacija:  TZG Sisak

Fotografije: TZG Sisak arhiv

Sponzorirani članak