Tajni gušti Sjeverozapadne Hrvatske – probajte im odoljeti

Danas vas vodimo u razgled nove četiri neodoljive kuće na području Varaždinske županije. Kod posjeta Varaždinskom kraju, nemojte propustiti posjetiti barokni Varaždin, prelijepi šarmantni grad kojeg posebnim čini  izuzetna spomenička i umjetnička baština s očuvanom i raskošnom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre. Svoj jedinstveni urbani identitet Varaždin pokazuje ne samo raskošnom baroknom arhitekturom povijesne jezgre, već i toplinom svojih skladnih trgova i romantičnih ulica.

Povijesna jezgra Varaždinske županije, pozornica je brojnih događanja tijekom godine. Od lepoglavske čipke, do tajne ahata, od tajanstvene Ivanščice do prekrasnih baroknih trgova, do odličnih vinskih podruma i OPG-ova, od biciklističkih staza do prekrasnih muzeja ili ateljea darovitih lokalnih umjetnika, cijeli ovaj kraj je jedan razigrani živi muzej na otvorenom. A od nedavno tu su i Kuće s pričom, pa nema razloga zaobići ovaj kraj Hrvatske, te uživati podjednako u toplom gostoprimstvu kao i komfornom smještaju.

Krenimo u treći serijal – predstavljamo četiri nove ljepotice za odmor.  Prethodne vile za odmor pogledajte na linku 1 i linku 2. Kako se netko odluči baviti turizmom na kontinentu i krizu pretvoriti u priliku, pročitajte u Intervju s vlasnikom jedne takve kuće.  A ako planirate posjetiti neku od Kuća za odmor, posjetite myvarazdinholiday.com

Svaka od prezentiranih kuća ima fotogaleriju, pa uđite, navratite i razgledajte, a poželite li se osim virtualno, raskomotiti u nekom od predstavljenih objekata, kontakt podaci vlasnika su pri kraju svakog poglavlja. Dobro došli!

EKO-BAJKA“ – KUĆA NA JEZERU ZA ISTINSKE ROMANTIČARE

Puno je zanimljivih mjesta u Lijepoj Našoj ali malo koje kao Lepoglava. Već samo njezino ime, „lijepa glava“, govori o mjestu skrivene ljepote. Ondje su još 1400. godine pavlini, „bijeli fratri“, osnovali samostan, a zatim i gimnaziju i filozofsko-teološki fakultet, koji su bili kolijevke znanja i kulture. Crkvu svete Marije, kao i mnoge druge u okolici, oslikao je hrvatski umjetnik austrijskog podrijetla Ivan Krstitelj Ranger. Tu je nastala i još uvijek se radi nježna lepoglavska čipka i brusi se poludragi kamen ahat. Umijeće stvaranja i oblikovanja predmeta od drveta do čipke ostalo je sačuvano do danas.

Nedaleko od samog mjesta, na pitomom brežuljku smjestila se kuća za odmor „Eko-bajka“. Sve je usklađeno s prirodom, tu se poštuje i njeguje svaka travka. Mala kuća, udobno i slikovito namještena, okružena je velikim vrtom i voćnjakom. U vrtu možete uživati, ali i učiti, jer domaćini su opisali svaki cvijet. Na kraju vrta nalazi se jezero uz koje se gnijezde ptice i u kojem se radosno glasaju žabe.

Kad istražite imanje, očekuje vas zanimljivo istraživanje okolice: od planinarskih staza preko dvorca Trakošćana te Lepoglave i Bednje do grada Varaždina.

Eko Bajka, Vulišinec 39g, Lepoglava

Kontakt: Lidija Galić, 099 435 2569, [email protected]

FOTOGALERIJA EKO BAJKE 

HIŽA GOLUBIĆ  RUSTIKALNI ČUVAR PROŠLOSTI 

Stari vinički grad s masivnim kulama i tornjevima kroz stoljeća je odoljevao mnogim osvajačima, no ne i zubu vremena. Ipak, taj stari kraljevski posjed na viničkom bregu još uvijek čuva uspomenu na slavnu prošlost i minule vjekove.

Od razvalina nekoć moćnoga burga u okolici su izgrađeni elegantni dvorci i ljupke kurije, od njegovog su kamena podignute rustikalna zdanja, kakva je i kuća obitelji Golubić, koju su na Vinica Bregu još krajem 18. stoljeća sagradili grofovi Patačić ili Bombelles, u zahvalu jednom od predaka ove obitelji za predanu službu na njihovom imanju.

Stoljetno zdanje od kamena vinicita i tvrde hrastovine, okruženo vinogradima i voćnjacima, temeljito je obnovljeno i uređeno, s mnogo izvornih detalja koji odišu duhom prošlosti, koji ovoj ladanjskoj kući daju posebni šarm i stvaraju jedinstveni, nezaboravni ugođaj. Slavna povijest i predivna priroda viničkog kraja u kući Golubić sljubljeni su na neodoljiv, očaravajući način.

Hiža Golubić, Vinica breg 97, Vinica, Kontakt: Ivan Golubić, 098 3256 27, [email protected]

FOTOGALERIJA HIŽE GOLUBIĆ

 

OLD OAK COTTAGE – Poslušajte klepet vjesnika sreće

Roda zna vrijeme svoje“ i svake se godine vjerno vraća iz dalekoga kraja kako bi najavila proljeće, novi život i novu nadu. Ljudima dragi gost svojim će gnijezdom obilježiti nečiji dom i donijeti mu dobru kob.

I ova, stogodišnja hrastova kuća, koja je iz „sela roda“ u Posavini preseljena u stari, zagorski kraj, čuva uspomenu na odlazak i povratak, svedoči o odanosti domu i povezanosti njenih vlasnika s djedovskom postojbinom.

I oni su ovdje „svili staro gnijezdo“ i uredili mjesto spokoja i radosti, kuću nad kojom veselo klepeću rode navješćujući sreću i ugodu onima koji su ovu hrastovu kuću odabrali za svoj savršeni odmor.

Old Oak Cottage, Maruševec 81b, Maruševec
Kontakt: Dragutin Matak, 098 23 67 07, [email protected]

FOTOGALERIJA OLD OAK COTTAGE

 

RURALNA KUĆA RIM – TAMO GDJE VRIJEME PROLAZI DRUGAČIJE

Sve ovdje cvate i ispunja dušu. Perunike i tulipani, slatki januš i drijenak, mušmule, divlji kesten i jabuka u cvatu, raskoš boja i mirisa, alegorija su prirode i apoteoza života. U tom himničkom ugođaju i vrijeme drugačije protječe.

Kuća na bijelim dravskim oblutcima čuva sjećanje na vremena kada su mirisali mlinci na krušnoj peći i orehnjača u vrućoj zidanoj pećnici, kada se živjelo mirnije, kada se sa zahvalnošću okupljalo oko obiteljskog stola.

Ovdje živi tradicija, brižno se njeguje kao bogati zalog za budućnost. Zlatne ruke gostoljubive domaćice oživljuju starinu u svakom detalju. U svakoj staroj škrinji i ogledalu, na svakoj klupi i odloženom drvenom kotaču sačuvana je izvornost kuće i imanja u arkadijskom miru pitome prirode.

Ruralna kuća za odmor Rim, Varaždinska 1/10, Veliki Lovrečan

Kontakt: Katarina Milec, 099 259 6255, [email protected]

FOTOGALERIJA RURALNE KUĆE ZA ODMOR RIM

Ono što je dosta tipično za ove objekte (većinom kategorizirane kao 4 zvjezdice) je da vrijedni vlasnici najčešće sami restauriraju namještaj koji na taj način priča posebnu priču obiteljskog naslijeđa. Kuće se savršeno uklapaju u prirodu te poštuju standardne diskretnog komfora. Zašto ne bi zimovali ili makar vikend proveli ovdje? Ove kuće su otkrili već brojni engleski, poljski, njemački, austrijski belgijski gosti, vrijeme je da ih otkrijemo i mi.

više informacija:

myvarazdinholiday.com

Turistička zajednica Varaždinske županije