I ovoga proljeća zaplovite Kupom “Juranom i Sofijom”

Zaplovite atraktivnim turističkim brodom po bajkovitoj Kupi

I ove godine Turistička zajednica Grada Siska priprema turističke panoramske plovidbe Kupom od Malog Kaptola do ušća Kupe u Savu. Ova atraktivna vožnja koja traje oko sat i pol idealan je način upoznavanja gostiju našega grada s višestoljetnom tradicijom riječnog brodarstva Siska i s nekim od najvažnijih veduta grada Siska. Lijepa je to prilika i za romantičan ili uzbudljiv obiteljski izlet našim sugrađanima koji mogu svoj grad vidjeti očima izletnika.

Početak ovogodišnje sezone plovidbe „Jurana i Sofije“ planiran je za 30. travnja, a planirane su redovne plovidbe vikendom, subotom i nedjeljom s polaskom u 11:00 sati. Porast cijena goriva doveo je do toga da i cijene kružne plovidbe moraju narasti, a iznosit će 30,00 kuna po osobi za odrasle, djeca od 7-12 godina plaćaju 15,00 kuna, dok je za mlađe od sedam godina plovidba u pratnji roditelja besplatna.

Brod Juran i Sofija od 30. travnja moći će se unajmiti i za posebne privatne plovidbe i organizirane grupe. Termini za takve plovidbe moguće su izvan redovitog plovnog reda vikendom ili bilo kojim radnim danom. Svi poduzetnici, udruge i institucije u ovoj ponudi imaju odličan i atraktivan dio programa kada trebaju ugostiti svoje partnere ili organizirati team-building događaj. Svi koji takvu plovidbu žele mogu se javiti Turističkoj zajednici Grada Siska.

A odakle ime brodu?

„Juran i Sofija“ prva je hrvatska drama ilirskog razdoblja, bila je to prva novija hrvatska drama izvedena na profesionalnoj pozornici na narodnom jeziku. Dramu su premijerno izveli u Sisku 2. listopada 1839. sisački amateri. Sakcinski ju je nazvao i Turci kod Siska, a junaci drame dolaze iz vremena slavne sisačke bitke.