Đir po Zagorju - spremni za top bike doživljaj proljeća?
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Aktivni odmor Đir po Zagorju - spremni za top bike doživljaj proljeća?

  Đir po Zagorju – spremni za top bike doživljaj proljeća?

  Jeste znali da je cijelo  područje Krapinsko – zagorske županije, premreženo sa  više od 20 atraktivnih kružnih ruta ukupne duljine preko 700 kilometara?
  Vozeći se s pogledom na brežuljke i dvorce koji se pomaljaju iza prekrasnog zelenog pejzaža, vožnja biciklom  u Zagorju je poseban doživljaj.  Iskustvo je to koje objedinjuje rekreaciju i svojevrsnu meditaciju.

  Brojni brežuljci i njihovi vidikovci, sa pripadajućim hižama i kletima posljednje deseteljeće postaju sve snažniji turistički mamac. Spokoj nedirnute prirode i zelenila u svim nijansama, kroz ciklo staze Zagorja, iznimno je blizu Zagrebu, i možete ga istraživati svaki vikend.

  Ciklo rute na ovom području raznolikog su tipa, neke su zahtjevnije od drugih, no u svakom slučaju nude vam iskustvo bijega od gradske buke i nesmetan pogled na bajkovitu okolicu. Avantura cikloturizma provest će vas kroz zagorske mistične povijesne priče, brojne dvorce i perivoje, barokne crkve sve do opuštajućih izvora termalne vode. Aktivnosti na svježem zraku dodatno će vas potaknuti da istražite lokalnu eno-gastronomsku ponudu. Dođite i doživite svoju zagorsku bajku na biciklu a u nastavku dostavljamo opis ciklo ruta.

  Sve o rutama Krapinsko – zagorske županije

  Krapinsko-zagorskom županijom prolaze četiri biciklističke rute državnog značaja – Zagorska ruta kao jedina državna glavna ruta i tri državne vezne rute – Toplička ruta, Ruta ‘Sutla’ i Ruta ‘Trakošćan’. Zagorska ruta presijeca Županiju smjerom sjever – jug i dio je državne glavne rute br. 6 Mursko Središće (granica Slovenije) – Varaždin – Krapina – Zagreb – Karlovac – Rijeka – Rupa (granica Slovenije) duge oko 350 km, od čega se na Krapinsko-zagorsku županiju odnosi 42 km. Od državnih veznih ruta najvažnija je Toplička ruta koja presijeca Županiju smjerom zapad – istok i u Županiji je duga 58 kilometara, a s nastavkom prema Bjelovaru oko 150 km. Na Topličku rutu nadovezuju se dvije preostale kraće državne vezne rute – ruta ‘Sutla’ uz granicu sa Slovenijom duga 44 km, koja je cijela u Krapinsko-zagorskoj županiji, i ruta ‘Trakošćan’ ukupno duga 28 km, od čega se 13 km odnosi na Varaždinsku županiju.

  Među dulje rute koje osim Krapinsko-zagorske županije uključuju i okolna područja spadaju i dvije prekogranične rute nastale kao rezultat suradnje između Hrvatske i Slovenije, kroz provedbu projekta RIDE&BIKE, u graničnom području uz rijeku Sutlu – Ruta ‘Dolinom rijeke Sutle’ i Ruta ‘Harmica – Rigonce’. Ruta ‘Dolinom rijeke Sutle’ duga 42 km znatnim se dijelom preklapa s državnom veznom rutom ‘Sutla i odnosi se na prostor s obje strane rijeke Sutle na njenom najatraktivnijem dijelu od Miljane do Huma na Sutli. Ruta ‘Harmica – Rigonce’ duga je čak 307 km, a trasirana je tako da povezuje glavne prirodne i kulturne atrakcije Krapinsko-zagorske županije i susjednog istočnog dijela Slovenije od Rogaške Slatine i Sevnice do Krškog i Brežica. Na hrvatskom dijelu znatan dio rute se preklapa s Kružnom županijskom rutom.

  Sve dodatne informacije potražite na web stranici ZagorjeBike, a informacije o smještaju, gastronomiji i dodatnoj ponudi, donosimo također kao preporuku kroz poveznice:

  Gdje jesti? www.visitzagorje.hr/agriturizam

  Gdje prespavati? www.visitzagorje.hr/hoteli

  Seoska domaćinstva? www.visitzagorje.hr/seosko-domacinstvo

  Kuće za odmor? www.visitzagorje.hr/kuce-za-odmor

  Što vidjeti? www.visitzagorje.hr/kulturna-bastina

  fotografije: Jasenka Haleuš, arhiv Visit Zagorje

  Sponzorirani članak

  PRATITE NAS

  1,274InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Moreška – viteško srce Korčule

  Pokrovitelj priče Uz katedralu sv. Marka, korčulanske bratovštine, kamenoklesarstvo, tradicijsku drvenu brodogradnju i vaterpolo, stoljećima poznati viteška tradicijski ples moreška, upotpunjava ljepotu Korčule. Oni su snažni,...

  Bogatstvo Varaždinske okolice

  Explore Preporuke
  Putevima bana Jelačića
  Zlatna SLavonija na dva kotača
  Mističnim bilogorskim putevima
  Moreska viteško srce