Đir po Zagorju – spremni za top bike doživljaj proljeća?

Jeste znali da je cijelo  područje Krapinsko – zagorske županije, premreženo sa  više od 20 atraktivnih kružnih ruta ukupne duljine preko 700 kilometara?
Vozeći se s pogledom na brežuljke i dvorce koji se pomaljaju iza prekrasnog zelenog pejzaža, vožnja biciklom  u Zagorju je poseban doživljaj.  Iskustvo je to koje objedinjuje rekreaciju i svojevrsnu meditaciju.

Brojni brežuljci i njihovi vidikovci, sa pripadajućim hižama i kletima posljednje deseteljeće postaju sve snažniji turistički mamac. Spokoj nedirnute prirode i zelenila u svim nijansama, kroz ciklo staze Zagorja, iznimno je blizu Zagrebu, i možete ga istraživati svaki vikend.

Ciklo rute na ovom području raznolikog su tipa, neke su zahtjevnije od drugih, no u svakom slučaju nude vam iskustvo bijega od gradske buke i nesmetan pogled na bajkovitu okolicu. Avantura cikloturizma provest će vas kroz zagorske mistične povijesne priče, brojne dvorce i perivoje, barokne crkve sve do opuštajućih izvora termalne vode. Aktivnosti na svježem zraku dodatno će vas potaknuti da istražite lokalnu eno-gastronomsku ponudu. Dođite i doživite svoju zagorsku bajku na biciklu a u nastavku dostavljamo opis ciklo ruta.

Sve o rutama Krapinsko – zagorske županije

Krapinsko-zagorskom županijom prolaze četiri biciklističke rute državnog značaja – Zagorska ruta kao jedina državna glavna ruta i tri državne vezne rute – Toplička ruta, Ruta ‘Sutla’ i Ruta ‘Trakošćan’. Zagorska ruta presijeca Županiju smjerom sjever – jug i dio je državne glavne rute br. 6 Mursko Središće (granica Slovenije) – Varaždin – Krapina – Zagreb – Karlovac – Rijeka – Rupa (granica Slovenije) duge oko 350 km, od čega se na Krapinsko-zagorsku županiju odnosi 42 km. Od državnih veznih ruta najvažnija je Toplička ruta koja presijeca Županiju smjerom zapad – istok i u Županiji je duga 58 kilometara, a s nastavkom prema Bjelovaru oko 150 km. Na Topličku rutu nadovezuju se dvije preostale kraće državne vezne rute – ruta ‘Sutla’ uz granicu sa Slovenijom duga 44 km, koja je cijela u Krapinsko-zagorskoj županiji, i ruta ‘Trakošćan’ ukupno duga 28 km, od čega se 13 km odnosi na Varaždinsku županiju.

Među dulje rute koje osim Krapinsko-zagorske županije uključuju i okolna područja spadaju i dvije prekogranične rute nastale kao rezultat suradnje između Hrvatske i Slovenije, kroz provedbu projekta RIDE&BIKE, u graničnom području uz rijeku Sutlu – Ruta ‘Dolinom rijeke Sutle’ i Ruta ‘Harmica – Rigonce’. Ruta ‘Dolinom rijeke Sutle’ duga 42 km znatnim se dijelom preklapa s državnom veznom rutom ‘Sutla i odnosi se na prostor s obje strane rijeke Sutle na njenom najatraktivnijem dijelu od Miljane do Huma na Sutli. Ruta ‘Harmica – Rigonce’ duga je čak 307 km, a trasirana je tako da povezuje glavne prirodne i kulturne atrakcije Krapinsko-zagorske županije i susjednog istočnog dijela Slovenije od Rogaške Slatine i Sevnice do Krškog i Brežica. Na hrvatskom dijelu znatan dio rute se preklapa s Kružnom županijskom rutom.

Sve dodatne informacije potražite na web stranici ZagorjeBike, a informacije o smještaju, gastronomiji i dodatnoj ponudi, donosimo također kao preporuku kroz poveznice:

Gdje jesti? www.visitzagorje.hr/agriturizam

Gdje prespavati? www.visitzagorje.hr/hoteli

Seoska domaćinstva? www.visitzagorje.hr/seosko-domacinstvo

Kuće za odmor? www.visitzagorje.hr/kuce-za-odmor

Što vidjeti? www.visitzagorje.hr/kulturna-bastina

fotografije: Jasenka Haleuš, arhiv Visit Zagorje

Sponzorirani članak