7 najboljih “road tripova” u Hrvatskoj

S veličanstvenom jadranskom obalom koja otkriva jednu ljepotu za drugom u dužini od više od 1770 km, nije ni čudo da je Hrvatska postala jedno od najuzbudljivijih odredišta Europe za putovanje autom. Lonley Planet je izabrao 7 najboljih “road tripova” koje obavezno morate odvoziti u Hrvatskoj!

1.ISTARSKI TROKUT

Najbolje putovanje za ljubitelje hrane
Opatija–Pula; 166 km

Foto by Van3ssa Zheki  Dany  – Motovun


Poluotok Istra krije gastronomska bogatstva koja uključuju poznate tartufe, sireve, vino, janjetinu, plodove mora i pršut, a ovo su samo neke od lokalnih delicija koje možete isprobati po putu. Iz elegantnog grada Opatije s pogledom na Kvarnerski zaljev, krenite cestom koja grli rijeku Mirnu i vozite se kroz šume pune tartufa koje okružuju grad Motovun na brdu.
Krenite prema zapadu do Poreča gdje možete vidjeti Eufrazijevu baziliku iz 6. stoljeća, koju je prepoznao i UNESCO. Skrenete niz obalu pokraj Limskog kanala, izvora dagnji i kamenica koje poslužuju lokalni restorani i nastavite prema Rovinju i njegovim popločanim ulicama sa prekrasnim zgradama pastelnih boja. Posljednja etapa prolazi kroz grad Vodnjan, poznat po maslinovom ulju svjetske klase, prije nego što stignete u Pulu sa svojim dobro očuvanim rimskim amfiteatrom i Augustovim hramom.

Skretanje: Slijedeći Motovun ili Pulu, uputite se u središte poluotoka Istre do Pazina.


2.NACIONALNI PARKOVI HRVATSKE

Najbolji izlet za prirodna čuda
Nacionalni park Plitvička jezera–NP Krka; 355 km

Foto by Putoholičari – Plitvička jezera

Počevši od Nacionalnog parka Plitvička jezera, možda i najpoznatije atrakcije Hrvatske, ovo putovanje otkriva prirodnu dušu zemlje u pet od osam nacionalnih parkova. Nakon šetnje drvenim šetnicama koje povezuju netaknuta Plitvička jezera i skrivene rijeke koje napajaju slapove i izazivaju strahopoštovanje, idite prema zapadu i uživajte u hladnom povjetarcu s vrha grebena u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Ovdje, na vrhu najomiljenijeg planinskog lanca u zemlji, možete se diviti panoramama zalazaka sunca na Jadranu koji se odražavaju na Dinarskim Alpama. Od moćnih vrhova, putujte do epskih klanaca i kanjona koje vole penjači u Nacionalnom parku Paklenica prije nego što krenete istraživati otoke (ostavite automobil u gradu Murteru). Na redu je Nacionalni park Kornati, koji štiti 89 od 140 otočića kornatskog arhipelaga. Završite u Nacionalnom parku Krka, domu zapanjujućih slapova duž 73 km rijeke Krke i njenog ušća.

3.RIMSKA NALAZIŠTA

Najbolje putovanje za ljubitelje povijesti
Zadar–Split; 163 km
Ova vožnja kroz sjevernu polovicu hrvatske regije Dalmacije vodi u nevjerojatan skup drevnih ruševina i širokih pogleda na Jadran. Krenite od Zadra, s njegovim obrambenim zidinama iz venecijanskog doba koje su na popisu UNESCO-a, rimskim forumom i tisućljećima starim ulicama. Samo sat vremena niz cestu nalazi se Šibenik, primorsko blago sa svojom svjetskom baštinom UNESCO-a, katedralom svetog Jakova iz 16. stoljeća.

Foto by Putoholičari –  Šibenik 

Još jedan sat, još jedno odredište s popisa UNESCO-a – ovaj put prekrasni stari grad u Trogiru, koji ima mnogo netaknutih i lijepih građevina iz svog zlatnog doba između 13. i 15. stoljeća. Izlet ćete završiti u spektakularnom stilu unutar palače rimskog cara Dioklecijana u Splitu, drugom po veličini gradu u Hrvatskoj. Skretanje: Završite svoj obilazak rimske arhitekture trajektom iz Splita do prekrasnog Brača.

  1. IZLET KROZ ZEMLJU DVORACA

Najbolje putovanje za čistu romantiku
Senj–Čakovec; 308 km

Koridor pun dvoraca duž sjevernog ruba Hrvatske bio je nekoć mjesto plemićkih obitelji. Započnite svoje putovanje u Senju, gdje tvrđava Nehaj iz 16. stoljeća stražari nad morem, prije nego što krenete na sjeverozapad do dvorca Ozalj iz 13. stoljeća, smještenog iznad rijeke Kupe. Glavni grad Zagreb, gdje se srednjovjekovni Gornji grad stapa s parkovima prošaranim Donjim gradom, dobro je mjesto za odmor.

Foto by Putoholičari – Trakoščan

Sat vremena sjeverno vodi vas do dvorca Trakošćan, dragulja iz 14. stoljeća koji spaja romaničke i gotičke karakteristike. Vožnja od oko 45 minuta prema istoku produžuje putovanje do gotičko-renesansne utvrde u baroknom gradu Varaždinu. Dalje do grada Čakovca blizu slovenske granice, gdje se nalazi raskošna rezidencija obitelji Zrinski iz 16. stoljeća, koja danas djeluje i kao regionalni Muzej Međimurja. Naravno nemojte zaboraviti krenuti od Čakovca prema gornjem Međimurju gdje možete uživati u super lokalnoj hrani, odličnim vinarijama i dragim lokalnim ljudima.

5.SLAVONSKO ISTRAŽIVANJE

Najbolji izlet za ljubitelje vina
Požega–Ilok; 207 km

Foto by Borissey – Osijek

Na granici s rijekama Savom, Dravom i Dunavom, bogato, plodno obradivo zemljište Slavonije generacijama je bila nacionalna žitnica. Danas je ova regija natopljena poviješću i dalje jedna od najvažnijih kulturnih i gastronomskih četvrti u zemlji, koja pruža brojne prilike za kušanje ukusnih hrvatskih vina. Vožnja prema istoku preko ovog bujnog krajolika prekrivenog vinogradima počinje u gradovima Požegi i Kutjevu s vinskim središtem. Zaustavite se u Đakovu s neoromaničkom katedralom iz 19. stoljeća i Osijeku. Uživajte u jednoj od najvećih europskih močvara u Parku prirode Kopački rit, koji je dom za više od 290 vrsta ptica, prije nego što nastavite prema Vukovaru i Iloku, koji se nadvijaju nad Dunavom blizu granice sa Srbijom.
Foto by Borissey – Osijek

  1. NAJBOLJE IZ JUŽNE DALMACIJE

Najbolje cestovno putovanje za fantastičan obalni krajolik
Split–Popovići; 254 km

Foto by Ivan Ivankovic – Dubrovnik


Jadranska magistrala obuhvaća cijelu hrvatsku obalu, no dalmatinska obala između Splita i Dubrovnika najpopularnija je dionica. Pogledi s litica i zavoji učinit će da se osjećate kao da letite iznad mora, dok otoci Brač, Vis i Korčula svjetlucaju ispred vas na plavom horizontu. Kod Drvenika skrenite 15-minutnim trajektom do manje posjećenog istočnog vrha otoka Hvara. Skretanje za poluotok Pelješac pružit će vam mjesto uz cestu za svježe stonske kamenice i vrhunski crni plavac. Napokon se možete voziti preko novog Pelješkog mosta, koji je otvoren 2022. godine i izbjeći sićušni dio bosanske obale (i neizbježna kašnjenja na granici). Nakon što ste istražili dubrovačke gradske zidine, nastavite prema jugu do rustičnog kraja Konavle, poznatog po svojim vinogradima i skrovitoj plaži Pasjača izvan malenih Popovića.

  1. ODISEJA KVARNERSKIH OTOKA

Najbolje putovanje za kulturu i života na plaži

Rijeka–Jablanac; 130 km

Foto by Domenic Hoffmann – Rab

Rijeka, treći po veličini grad u Hrvatskoj, više je od početne točke za obilazak obala otoka u Kvarnerskom zaljevu. Kombinirajući dostojanstvenu habsburšku arhitekturu s crtom anarhije koja je oduvijek karakterizirala ovaj živahni lučki grad, Rijeka ima dovoljno kulturnih atrakcija da više nego zaslužuje svoj status bivše Europske prijestolnice kulture 2020. godine.
Nakon što ste razgledali Trsatsku gradinu na vrhu brda, slijedite cestu koja vas preko mosta vodi na otok Krk. Zaputite se prema jugu kako biste prošetali starom jezgrom grada Krka, okruženom zidinama, nakon čega slijedi kupanje na jednoj od gradskih plaža, prije nego što se ukrcate na trajekt za Rab. Ne samo da ćete na ovom kompaktnom otoku pronaći gotovo dvadesetak pješčanih plaža, nego je i grad Rab jedno od najljepših naselja u Hrvatskoj. Konačno, skoknite natrag na kopno u Stinici i zaustavite se u Jablancu, gdje je uvala Zavratnica okružena liticama mjesto zapanjujuće ljepote.

Izvor: Putoholičari.rtl.hr