Lijek iz prirode – mediteransko ljekovito bilje

Brojne su blagodati mediteranskog podneblja u kojima njegovi stanovnici i posjetitelji neometano uživaju tokom cijele godine. Ljekovito bilje koje samoniklo raste, spada u jedno od tih blagodati.

Osim što atraktivno i ugodno izgleda, mediteransko bilje koristi se kao začin svim mogućim jelima a što su odavna prepoznali svjetski kuharski  virtuozi,  koji majstorski spajaju mediteranske razne okuse i mirise u najcjenjenija jela. Iako dan danas mediteransko bilje nailazimo u raznim gastronomskim delicijama, napicima, u pomno osmišljenu koktelu, slasticama, slanim specijalitetima, kao i nezaobilaznim čajevima svih vrsta. 

ZDRAVLJE S CVIJETNIH LIVADA

Morski povjetarac koji donosi vlagu izuzetno godi ružmarinu, biljci koja sadrži nekoliko desetaka antioksidansa koji pomažu borbi tijela protiv slobodnih radikala.

Čaj se može spravljati od njenih mladih vrhova, listova i cvijeta, a izvrstan je lijek za glavobolje, grčeve u želucu i prehlade. Osim toga, ružmarin poboljšava pamćenje i disanje, stimulira metabolizam, te ima protuupalna svojstva.
Već samo ime lavande dolazi od riječi lavare, što znači očistiti, oprati. Ova biljka upravo je takva – čisti i duh i tijelo zahvaljujući širokom spektru blagotvornih učinaka. Njena snažna antiseptička i antibakterijska svojstva odavno su poznata, no od nje se može napraviti i ukusan čaj.

1-2 žličice cvijeta lavande prelijemo s 2 dcl kipuće vode, te dobijemo pravi eliksir protiv čitavog niza raznih tegoba – od želučanih, pa do onih uzrokovanih depresijom, nervozom…

Kadulja voli suho i sunčano mediteransko vrijeme, a dobila je svoje latinsko ime od riječi salvare što znači spasiti. Ono joj u potpunosti pristaje jer je još od vremena starih Grka, a naročito za vladavine Karla Velikog, bila smatrana čudesnom biljkom koja liječi mnoga oboljenja, te je poznata kao jedna od najčudesnijih biljaka na planeti obzirom na svoj ljekoviti raspon djelovanja. Čaj od njenog lista možda je neobična okusa, no izvrstan je prirodni lijek koji pokriva širok dijapazon raznih boljki, od grčeva u probavom sustavu, pa do najrazličitijih upalnih procesa.

Maslačak se do prije nekoliko desetljeća smatrao korovom. Ova ljekovita biljka je odličnog okusa u kombinaciji s medom. Zeleni dijelovi maslačka koriste se za  salate, a sami cvijet se osuši i koristi kao čaj. Maslačak sadrži više karotena o mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Matar ili Motar ((lat. Crithmum maritimum L.) je biljka koju sigurno poznajete s obale i otoka. Riječ je o morskom komoraču koji može narasti i do 50 cm i koji je prava delikatesa. Stabljika je odrvenjela a listovi su mesnati i aromatični. Cvjetove zelenkastožute boje razvija u kolovozu i rujnu. Motar viđamo u neposrednoj blizini mora, gdje obilno raste iz stijena i u pijesku. Pomorci su listove motara u prošlosti nosili uložene u octu na svoje plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta jer je bogat vitaminom C. U medicini se koristi kao antiskorbutik i diuretik, ali i kod tegoba s mjehurom i želucom. Odličan je začin a može se poslužiti čak i uz rižoto, kao aromatičan dodatak. Motar je najbolje brati dok je mlad, u svibnju i lipnju a kasnije odabirati samo mekše listove za kuhanje ili kiseljenje. Mlad i svjež motar je odličan i sirov, kao dodatak salatama ali  ili bilo kojoj drugoj mediteranskoj hrani.

fotografija motar (matar) - morski koromačfoto: Okusi.eu

Čaj od mente (metvice) je čaj koji ima svako domaćinstvo. Najčešće zbog ugodnog okusa i mirisa. No, ima i velika značajna ljekovita svojstva. Gotovo da nema bolesti koju menta ne liječi.
Najbolje bi bilo kupovati čaj od organski ili prirodno uzgojene metvice ili barem kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodatka. Odnosno onaj na kojem piše sastav 100% metvica. Metvica je od davnina korištena za liječenje prehlada i u tome je vrlo uspješna,  djeluje umirujuće i jača živce.

Čaj od lista masline
Ljekoviti sastav koji se nalazi u maslinovom listu smatra se da jača imuno sistem, smanjuje krvni pritisak, ublažava kolesterol, smanjuje koncentraciju šećera u krvi, pomaže bržem oporavku organizma od upalnih stanja i djeluje revitalizirajuće na opće stanje organizma. Brojni svjetski i domaći brandovi u kozmetici, koriste upravo maslinovo ulje kao neizostavan eliksir mladosti i ljepote. 

Photography © Karlo ROSANDIĆ

Čaj od maslinova lišća može biti lijek i odličan pomoćnik za uklanjanje viška urina u krvi, viška kolesterola, viška šećera, visokog krvnog tlaka, pomoć kod svladavanja stresa, i teškoća kod menopauze.

Photography © Karlo ROSANDIĆ

Za kraj, donosimo par zanimljivosti o ljekovitom bilju iz mediteranske apoteke:

Kadulja se od davnina koristila za liječenje gotovo svake bolesti, te je stoga uživala status svete biljke. Jedna od njenih zanimljivijih primjena bila je njeno korištenje kao glavnog sastojka za balzamiranje u grobnicama faraona.

Preslica je rijetka biljka koja je poznata pod imenom konjski rep, zahvaljujući svom neobičnom izgledu te ljekovitoj moći koja svoju posebnu primjenu nalazi u čajevima

Celer – Sirov celer dokazano smanjuje visoki tlak, a jedan celer prije spavanja pomaže da se lakše zaspi jer je bogat magnezijem i eteričnim uljima koji imaju smirujuće djelovanje

Smilje – poznato je njegovo imortelle djelovanje i reputacija da posjeduje moć izbrisati tragove starenja na licu, pa se kreme od smilja koriste kao  učinkovito sredstvo protiv bora, koje regenerira i osvježava umornu kožu. Manje je poznato da su pripravci od smilja (npr ulje od smilja), iznimno učinkoviti kod pojave hematoma i modrica.

Maslina: Jeste znali da je drvo masline može živjeti i više od 3000 godina i da se u samoj Bibliji spomenula više od 1000 puta? Najranija poznata uporaba lista masline u medicinske svrhe čini se da potječe od drevnih Egipćana.
U njihovoj se kulturi list masline smatrao simbolom nebeske moći.

Photography © Karlo ROSANDIĆ

Bogatstvo mediteranskog ljekovitog  bilja neiscrpna je tema i veliki potencijal za brojne posjetitelje koji dolaze u pojedinu destinaciju. Naša preporuka je da pri gradnji turističke vikendice ili objekta za odmor, posadite u vrtu što je moguće više ljekovitog bilja koje je u većini slučajeva samoodrživo i samoniklo. Imajte na umu da će se gostima sviđati puno više prirodan, zelen i ljekoviti ambijent u kojem se kuća skladno uklopila u okoliš, nego smještaj u   apartmaniziranoj betonskoj katakombi, s počupanom vegetacijom.

 

Fotografije masline: Karlo Rosandić

Ostale fotografije: Pixabay.com i okusi.eu (fotografija motra)