Bajkoviti Advent van Zagreba - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • BLOG
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Blog Bajkoviti Advent van Zagreba

  Bajkoviti Advent van Zagreba

  Divan je zagrebački Advent, ali u Lijepoj Našoj ove zime možete u izletničkom duhu, obići kontinentalne bisere, koji su puni lokalnog šarma i autentične zimske magije.

  Adventska zbivanja na otvorenom uz domaću hranu i zabavu na otvorenom, uz lijepe dekoracije i sadržaje na otvorenome, ove godine nude mnoštvo zanimljivosti i atrakcija van Zagreba.
  Ljubitelji zime, mogli bi tako svratiti u prosincu, u Bjelovarsko – bilogorski kraj.

  Izletište “Na malenom brijegu”

  Naime, malo kome zimsko ruho lijepo pristaje, kao Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Zeleni obronci Bilogore koji se zimi zaodjenu snijegom, uz bajkovito ozračje brojnih adventskih događaja, obilježiti će i ovu godinu.

  Mnoštvo događanja na otvorenom, uz tradicijske poslastice i kuhano vino, lampice, svijeće, koncerte i druženja čeka vas kroz cijeli prosinac a po mnogočemu posebna i uzbudljiva čitave godine, u Adventsko vrijeme ova županija je doista vrijedna posjete.

   Razlozi? Glasovita Božićna priča obitelji Salaj koja će vas oduševiti raskošnom čarolijom Božića iz dječje mašte i odvesti u neke ljepše svjetove..

  Ili netipična ali posebno kreativna atrakcija Bojani Božić u Bojani, koja slavi Božić unplugged, samo uz romantiku svjeća i lampaša na otvorenom ognjištu..

  Ili bi radije doživjeli ljepotu Adventa kroz ljupkost Daruvara i ljepotu Bjelovara, malih gradova po mjeri čovjeka, gdje se osjećate kao da ste stigli kući?

  Vodimo vas kroz Adventska događanja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji i pozivamo na najljepši adventski izlet!

  BOJANI BOŽIĆ U BOJANI – Ne propustite poseban Božić unplugged na kom će vam biti zahvalni najmlađi

  Ovo  adventsko događanje u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, zaslužuje se punim pravom ukrasiti pridjevom čudesnim. Tiho slavlje Kristovog rođenja, dobiva tako jednu novu dimenziju.
  Dostojanstveno, kreativno, bajkovito, možete pokazati vašim najmlađima i najdražima, što je smisao božićne bajke.

  Bojani Božić u Bojani – Tradicijski Božić na selu, posebna je manifestacija, jedina ovog tipa u  Hrvatskoj koja se odvija bez struje, s 1000 svijeća. Ova posebna blagdanska priča čeka vas u Bojani, gdje od 26. do 30. prosinca domaćini Galerije Matešin organiziraju već tradicionalnu proslavu Božića bez struje, uz romantično svjetlo svijeća, lampaša i otvorenog ognjišta. Za organizirane grupe posjetitelja galerija je otvorena od 1. prosinca 2018. do 6. siječnja 2019.

  Najmlađe  očekuju dječje jaslice, potraga za bombonima u slami, topli čaj i proizvodi OPG Matešin u grijanoj ostakljenoj terasi galerije,  s postavima likovnih radova kao i amfiteatar s malim povijesnim muzejem.

  Sve navedeno začinjeno je tradicijskom božićnom rasvjetom – svijećama i lampašima, te otvorenim ognjištem.

  Službeni dani manifestacije:

  26., 27., 28., 29., 30. prosinca 2018. Otvoreno od 16 do 20 sati.

  Božićna priča obitelji Salaj – najspektakularniji prikaz Božića u kontinentalnoj Hrvatskoj

  Raskošna manifestacija koja na jedinstven način evocira bajkoviti zimski ugođaj ovog dijela Hrvatske,  postala je prepoznatljiv trademark Bjelovarsko – bilogorske županije. 

  Posjetitelji mogu razgledati impresivno imanje u čijem se sklopu nalazi nekoliko stotina bajkovitih stabala i biljaka sa pripadajućim jezerima i skladnim mostovima a lani se moglo uživati u raskošnom osvijetljenju od više od 2 ipol milijuna lampica. Ove godine biti će ih gotovo dvostruko više!

  Božićna priča obitelji Salaj, 17. po redu, otvara svoja vrata 30. studenoga i očaravajuća božićna atmosfera trajat će sve do 13. siječnja. Najveća i najčarobnija božićna priča koju svake godine posjete turisti iz cijeloga svijeta ove će godine zasjati s više od četiri milijuna svjetlucavih lampica te kreirati nove i do sada neviđene bajkovite prizore.

  Očekuju vas svakodnevni vatrometi, preuređeni restoran s raskošnom gastronomskom ponudom, brojne atrakcije i iznenađenja, te uzbudljivi programi za djecu. Trajne uspomene na dan proveden na imanju pronađite u adventskom selu i sa sobom ponesite maštovite, rukom izrađene suvenire.

  fotografije Božićne bajke: Davor Kirin, Salajland.com

  Daruvar – magičan zimski gradić gdje se osjećate kao kod kuće

  Ako ste poželjeli posjetiti grad ispunjen tradicionalnim ritualima, decentno okićenim ulicama, mirisima domaćih kolača i kuhanog vina, uživati u zimskoj idili i klizanju na otvorenom, dobrim djelima, darivanju, duhovnim i zabavnim pjesmama i gostoljubivim domaćinima, Daruvar je vaša lokacija.

  Nešto posve drukčije.. Advent s dušom

  S blagdanskim događanjima u Daruvaru se započinje 30.11., s akcijom zajedničkog ukrašavanja centralnog bora na Trgu kralja Tomislava uz prigodan program, glazbeno-pjevački nastup vrtićke djece  i školaraca. Obzirom da je 2.12. prva adventska nedjelja, u Daruvaru će se na gradskom adventskom vijencu prva svijeća zapaliti u subotu, 1.12.

  Prigodom paljenja prve svijeće na adventskom vijencu održati će se kratak program Crkvenog zbora Crkve Presvetog Trojstva Daruvar i kratak vjerski obred, a kuhani čaj i vino će biti dostupni posjetiteljima.

  U tjednu prije blagdana Božića u maloj ulici, na Trgu kralja Tomislava prema Julijevom parku, od 17. do 24. 12. održava se Božićni sajam, prodaja rukotvorina, suvenira, domaćih proizvoda i slastica uz prigodnu eno i gastro ponudu. 31.12. – tradicionalno Silvestrovo uz svirku uživo, kuhano vino i kobasice i vatrometom u ponoć ispraća se stara godina i ulazimo u nove nade, nove želje i nove početke. 

  Advent u Bjelovaru

  Ovogodišnji Advent u Bjelovaru donosi nova iznenađenja za sugrađane a i posjetitelje. Kao i prošle godine, mjesto na kojemu će se odvijati manifestacija u kojoj Bjelovar živi u posebnom ozračju, odišući ljepotom došašća kao i radošću samog Božića, je središnji gradski trg, Trg Eugena Kvaternika u idiličnom blagdanskom izdanju. Srce odnosno centar događanja i velika pozornica s brojnim koncertima, predstavama za djecu, folklornim nastupima i drugim različitim oblicima zabave bit će glazbeni paviljon.

  Na brojnim štandovima i kućicama bjelovarski obrtnici, umjetnici i OPG-i nudit će zanimljive i šarene božićne ukrase, licitare, medenjake, suvenire, vina, slastice, med, ali i tradicionalne božićne specijalitete.

  Isto tako, na ovogodišnjem Adventu u Bjelovaru svakako će biti i klizalište koje će se prostirati na čak 650 m2. Klizanje će biti organizirano i za školske skupine, ali i za individualno klizanje u popodnevnim satima, a početnici će imati i stručnu podršku učitelja klizanja. Očekuje vas bogat program, prepun tradicije, pjesme, zabave i zajedništva.

  Izvor: 

  www.tzbbz.hr

  Facebook

  fotografije: Davor Kirin (Bojani Božić u Bojani i Božićna priča obitelji Salaj), ostale fotografije:
  R. Vuković, arhiv TZ Bjelovar – Bilogora, arhiv TZ Daruvar – Papuk, Salajland, Galerija Matešin

  PRATITE NAS

  1,274InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Moreška – viteško srce Korčule

  Pokrovitelj priče Uz katedralu sv. Marka, korčulanske bratovštine, kamenoklesarstvo, tradicijsku drvenu brodogradnju i vaterpolo, stoljećima poznati viteška tradicijski ples moreška, upotpunjava ljepotu Korčule. Oni su snažni,...

  Bogatstvo Varaždinske okolice

  Explore Preporuke
  Putevima bana Jelačića
  Zlatna SLavonija na dva kotača
  Mističnim bilogorskim putevima
  Moreska viteško srce