Rančevi, špilje, adrenalinska iskustva i fina hrana– Priče koje drži voda

U neposrednoj blizini Plitvičkih jezera, osmišljen je jedinstveni projekt koji teži razvoju atraktivne i neodoljive outdoor destinacije. Ovaj inovativni koncept osmišljen je u cilju povezivanja spektakularne prirode s raznovrsnim sportskim aktivnostima te bogatstvom proizvoda malih obiteljskih gospodarstava i domaćim proizvodima. Kako bi se što bolje povezala promocija raznolikih sadržaja, 2024 godine, kroz neformalno udruživanje udruživanje Turističke zajednice grada Slunja, Turističke zajednice područja Plitvičke doline i Općine Cetingrad kreiran je projekt Around Plitvice.

Foto; Domagoj Sever

Čitavo područje Rakovice, Slunja i Cetingrada povezano je mrežom biciklističkih staza. Staze vode asfaltiranim cestama i makadamskim putovima. Biciklističke rute prolaze pored kulturno povijesnih lokaliteta, kroz očuvane prirodne predjele i pored brojnih OPG-ova. Naša preporuka je da svakako posjetite slijedeće točke interesa: Stari grad Drežnik, Gradina (Stari grad u Slunju), utvrdu Cetin, Kuća Pećina (u Batnozi pored Cetingrada), Rastoke, Slunjčica, rijeka Korana, planinarska staza Koranski put, Baraćeve spilje, Speloen, Destilerija Magdić, Ranč Wild Spring, quad avantura, te rijeku Mrežnicu kroz rafting. A u serijalu narednih tekstova prenosimo svoje iskustvo ovih atrakcija iz prve ruke.

BARAĆEVE ŠPILJE I SPELEON – PUTOVANJE KROZ DEBELE SLOJEVE VREMENA
AKo ste ljubitelji podzemnog, drevnog svijeta i želite otputovati u našu prapovijest, neka vas put odvedeprema Baraćevim špiljama, prirodnom dragulju drevne povijesti. Smještene u blizini Rakovice, ove špilje su pravo speleološko blago, a kroz osvijetljene prolaze između veličanstvenih siga, vodič će vam na zaninmljiv edukativan i zabavan način ispričati podosta toga  o tisućljetnom oblikovanju podzemnog svijet. Ako ste te sreće da upravo vaša kaciga zapne za sigu ili da se slučajno upali blic na mobitelu dok pokušavate taknuti zidove i vidjeti jesu mat ili svjetlucavi, vodič će vas malo i pošpotati :). Baraćeve špilje, prvi put otvorene za posjetitelje 1892. godine, ubrzo su bile zatvorene, no zahvaljujući dugotrajnom revitalizacijskom projektu, ponovno su otvorene 2004. godine.

Foto: Domagoj Sever

Danas je za posjetitelje dostupna Gornja špilja, u kojoj su pronađeni brojni arheološki i paleontološki artefakti, uključujući kosti špiljskih medvjeda, lavova, pa čak i nosoroga. Ova podzemna čuda, s impresivnim stalaktitima i stalagmitima, ne samo da oduzimaju dah svojom ljepotom već i oživljavaju prošlost, otkrivajući tajne drevnih stvorenja koja su nekada nastanjivala ovaj prostor.

Foto; Domagoj Sever

Baraćeve špilje nekada su bile dom impozantnog špiljskog medvjeda, čija je težina dosezala nevjerojatnih 900 kilograma, a visinom je nadmašivao čovjeka,” reći će vam vodič dok se pogled zaustavlja prema drevnom kosturu starom oko 30.000 godina, smještenom pred njima. Posjet Baraćevim špiljama pruža jedinstveno iskustvo, spoj prirode, povijesti i misterija, u srcu netaknute prirode. A njeni simpatični stanovnici šišmiši, spavaju cijelo vrijeme snom pravednika iako se stalno izmjenjuju posjetiteljske ture.

foto: Domagoj Sever

Baraćeve špilje odnedavno su obogaćene novim edukativnim centrom – Speleonom, prvim takve vrste u Hrvatskoj. Ovaj suvremeni centar, smješten u netaknutoj prirodi, vodi posjetitelje na putovanje kroz vrijeme, vraćajući ih u razdoblje ledenog doba, kada su ovo područje naseljavale veličanstvene zvijeri poput špiljskih medvjeda, lavova i hijena. Fosilni ostaci tih prehistorijskih životinja, pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji, prikazani su u realistično oblikovanim izložbama, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo susreta s prošlošću. Ako vaši najmlađi pokazuju zanimanje za povijest, arheologiju i prirodu, ovo je mjesto savršena škola.

Speleon ne nudi samo edukativni uvid u speleološku baštinu, već i sadržaje za ugodan boravak – od dječje igraonice i suvenirnice s lokalnim proizvodima, do caffe bara s osvježavajućim napicima i vrhunskim sendvičima. Besplatan parking i pogled na Plitvičku dolinu omogućuju posjetiteljima da se opuste u mirnom prirodnom okruženju, prisjećajući se onog što su vidjeli u Baraćevim špiljama, koje su bile zatvorene više od stotinu godina, sve dok entuzijasti nisu oživjeli ovo jedinstveno podzemno blago. Tip: Imaju vrhunske sendviče u ponudi.

Wild spring ranč –  San koji je postao stvarnost

foto: Domagoj Sever

Ljubitelji konja i divljine, obavezno posjetite ovaj ranč i bukirajte neku turu jahanja ili noćenja. Konji su fascinantni sami po sebi ali još je bolja priča koja stoji iza svega. Mlada Petra Gregl, odlučila je ostaviti stresan Zagrebački život iza sebe i preseliti se u Staru Kršlju, lokaciju doslovno usred ničega u nedirnutoj prirodi između Plitvičkih jezera i Baraćevih špilja. Odrasla s ljubavlju prema konjima, Petra je još kao dijete počela jahati, a kasnije se posvetila trenerskom poslu. No, njezina ljubav prema životinjama, posebice konjima i želja za nekim drugačijim, jednostavnijim životom, (želja koju mnogi sanjamo ali ju jednostavno odsanjamo i pokorno odšećemo dalje do ureda ili krcatog shopping centra liječiti zimsku depresiju), Petru je ravno dovela do cilja – napustila je Zagreb, kupila i obnovila zapušteno imanje na granici Korduna s Likom i posvetila se  obnavljanju imanja i stvaranja Wild Spring Rancha.

Vožnja kočijom do ranča – Petra Gregl i press grupa

Na ranču, koji sada obuhvaća 13 hektara, Petra živi zajedno s konjima, ovcama, kokošima, mačkama i psima te povremenim volonterima koji joj dolaze iz raznih strana svijeta. Sve što danas čini dio ranča izgradili su sami, od staja za konje do kokošinjaca i hotela za pčele. Petra je razvila poseban sustav za svoje konje pod nazivom “paddock paradise,” gdje životinje uživaju slobodu kretanja po dugim stazama, a gosti iz cijelog svijeta dolaze prvo znatiželjno škicnuti ovaj prirodni raj a zatim se opuste i uživaju u divljini i bezbrižnom vjetru u kosi.  

Iako se turizam nije planirao, Wild Spring Ranch postao je popularno mjesto za posjetitelje iz različitih zemalja, koji dolaze zbog jahanja i doživljaja života na ranču. Petra planira nastaviti razvijati ranč, proširujući smještajne kapacitete za volontere, dok je njezin dugoročni cilj izgraditi i kaubojski saloon, dodajući još jedan element autentičnog iskustva. Unatoč osami i divljini prirode, Petra u svom načinu života pronalazi ispunjenje, a rad na imanju postao je njezina životna svrha i sreća zbog sna koji se utjelovio u stvarnost.

Kada se vratite u realnost nakon živopisne špilje i rančeva, možete se ugodno prizemljiti i najesti u hotelu Palcich. Hotel Palcich, smješten u blizini Plitvičkih jezera, u mjestu Čatrnja, otvoren je prije tri godine. S interijerom koji uključuje 22 prostrane sobe i pet apartmana, hotel nudi ugodno okruženje za odmor, nadomak poznatih Plitvičkih jezera.

Ljubitelji vina ovdje  mogu uživati u raznolikoj vinskoj karti, uključujući Enjingijev Pinot crni iz 2009. godine i vina istarskog vinara Prelca. Gastronomska ponuda je bogata i izdašna, s posebnim naglaskom na jela od divljači koja odražavaju lokalne tradicije. Hladna plata s tri vrste sira i domaćim kobasicama odličan je uvod, dok su jelena steak u umaku od čokolade i gulaš od divljači s domaćim okruglicama pravi izbor za ljubitelje mesa ali i raznolikog povrća koji se nabavlja od lokalnih proizvođača. Ovdje možete naručiti i ukusna jela ispod peke, uključujući teletinu koja evocira domaće tradicije.

Atrakcija poznata i u svijetu: Ranch Dolina Jelena – čarolija Plitvičke doline

Još jedna atrakcija u Plitvičkim dolinama zahtijeva pažnju i planiranje posjete čim prije. Jedan od glavnih atribute ove Doline čuda svakako drži ranch Dolina Jelena, mjesto koje poznato u svjetskim okvirima. Smješten u Drežnik Gradu, svega 12 km od Nacionalnog parka Plitvička jezera, ranč obitelji Bičanić pruža jedinstvenu priliku za druženje s predivnim jelenima u prirodnom okruženju. Preko stotinu divljih životinja obitavana 15 hektara od kojih su najpoznatiji stanovnici plahe srne, košute, i ponosni jeleni lopatari. Ovdje će vas jeleni pozdraviti bez straha, dopustiti će vam da ih pomazite i stoički podnijeti fotografiranje. Sve za šaku kukuruza ili par slatkih jabuka, umiljati, sa ogromnim tamnim očima i preslatkim njuškicama očarati će vas dok obilazite ovaj predivan prirodni rezervat i jedintveni ZOO na otvorenom. Tijekom vođene ture vlasnici ranča podijelit će s vama zanimljive priče o ovim divnim životinjama, a imat ćete priliku hraniti jelene i uživati u neposrednom kontaktu s njima. Nakon obilaska, možete se opustiti na ranču, okruženi predivnom prirodom, dok kušate domaće proizvode i delicije.

foto: Domagoj Sever

Obilazak Rancha traje otprilike sat i pol, no vrijeme u ovoj idili prolazi kao tren. Nakon šetnje dolazi trenutak za opuštanje i uživanje u domaćim delicijama, prirodnim sokovima i žesticama koje proizvode Bićanići i okolna obiteljska gospodarstva.

Zbog velikog interesa, posjet Ranchu potrebno je rezervirati nekoliko dana unaprijed putem e-maila ili telefona. Važno je napomenuti da je Ranch ponedjeljkom zatvoren.

Volite bicikl, volite i razgled prirode?
Volite se otisnuti u avanturu na dva kotača ali volite i vidjeti sve oko vas? Zjenice će se defitivno uprizoriti ljepotom od koje zastaje dah.. Stihovi su slučajni. Unajmite vođenu e bike turu kod Hrvoja Keletića u Plitvice bike&bed i krenite na vožnju. Jesmo već rekli da cijeli ovaj prostor od Slunja do Cetingrada možete obići na biciklu? I to baš sad, idealno je jer nije prevruće, zime su nam sve blaže i nježnije a priroda neće pobjeći. U ponudi imaju električne bicikle koji su lagani i praktični za vožnju a pažnju će vam privući vrojne šetnice i uređene ciklo staze uz koje se prostiru magični vidikovci s pogledom na kanjon rijeke Korake.

Vožnju će vam povremeno omesti ovce i ovčice koje mirno šeću jednim dijelom makadamske ceste, ni najmanje ne hajući  za čudnovate kljunaše s kacigama koji ih oduševljeno slikaju. Tura kreće od lokacije Plitvice Art Farm, prolazi preko Starog grada Drežnika a završava kod Baraćevih špilja. Stari grad Drežnik, veličanstvena utvrda iz 12. stoljeća, stoljećima je stajao kao neustrašiva obrana protiv turskih prodora, štiteći ovaj dio Europe punih 400 godina. Zbog svog strateškog položaja, Drežnik je kroz povijest često mijenjao gospodare, a tragovi tih burnih vremena i dalje su vidljivi na njegovim zidinama. Iako je prošlo gotovo 900 godina, ova utvrda i dalje ponosno svjedoči povijesti Plitvičkih dolina.

Krenut ćemo dalje, provesti vas kroz Slunjčicu kroz meditativnu šetnju, trgnut ćemo rakijice obitelji Magdić, prošetati malo po Plitvice Holiday resortu i diviti se kućama na stablima, kroz slikarsku koloniju u hotelu Mirjana Rastoke gdje možete biti slikari na jedan dan, ić ćemo na pecanje i svratiti do Cetingrada – mjesta s prebogatim šumama i vidikovcima koji oduševljavaju darežljivom panoramom. Što još vidjeti na proputovanju aroundplitvice, čitajte u nastavku.

Istražite:
Plitivice Bike&bed
Wild Spring ranch
Ranch Dolina Jelena
Baraćeve špilje
Speleon
Hotel i restoran Palchic
plitvickedoline.hr/plitvicke-doline

#aroundplitvice