PERUŠIĆ – ZELENI BISER LIČKE REGIJE

Krenete li na more, ne bi li razbili vječno isti scenario monotone vožnje na visokim temperaturama i gužvanja po autocestama, razmislite o promjeni svoje dionice i zastanite malo u Lici. Upoznajte carstvo drevnih ličkih šuma, prohladnih pećina, osvježavajuće tirkizne rijeke i tradicijske gastronomije. Ova regija bogata nacionalnim parkovima i špiljama, sve je češći izbor izletnika koji vole napraviti pauzu na putu do mora a u nastavku teksta donosimo zašto je Perušić u srcu Like, idealan izbor za izlet.

Perušić, smješten među zelenim planinama, lako je dostupan s autoceste A1 Iznimno je dobro prometno povezan- sa izlaza s autoceste A1, državna cesta D 50, između Otočca i Gospića.

Rijeka Lika koja teče kroz ovaj kraj pruža savršeno osvježenje u ljetnim mjesecima, a povijesne znamenitosti poput Starog grada Perušića i crkve Uzvišenja sv. Križa odlična su prilika za istraživanje povijesti. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za izlet u Perušiću.

PEĆINSKI PARK GRABOVAČA – prva postaja izleta

Ovo je jedini pećinski park u Europi a u studenom 2019. godine šire područje Grabovače proglašeno je trajno zaštićenim područjem u kategoriji ZNAČAJNI KRAJOBRAZ. Posebno mjesto ovog jedinstvenog parka, zauzimaju speleološki objekti čija istraživanja traju gotovo 180 godina.

Krenite prema vidikovcu s kojeg puca fenomenalan pogled na rijeku Liku, drugu po veličinu ponornicu u Europi, po duljini toka (78km) koja izvire podno Velebita, a ponire u Kosinjskoj dolini. Do vidikovca imate oko kilometar i pol intenzivnog uspona, koji traje kratko. Pogled na djevičansku prirodu, ostatke Starog grada Perušića i crkve Uzvišenja sv. Križa dodatno upotpunjava mistična pjesma vjetra. Na deset metarskom vidikovcu postavljene su šumske orgulje, odnosno 6 cijevi koje stvaraju zvuk uslijed puhanja vjetra i strujanja zraka.

ŠPILJA SAMOGRAD – REMEK DJELO PRIRODE

Samo nekoliko minuta nakon uspona na vidikovac dijele vas od špilje Samograd. Ovu špilju karakteriziraju svjetlucave stijene, čudesni stalagmiti i stalaktiti a sam pećinski kompleks za turiste je otvoren još u 19.stoljeću. Dočekati će vas vodič i uz vođeni razgled, cijela priča o špilji dobiva zabavnu i edukativnu dimenziju. Igra prirode stara milijunima godina duboko pod zemljom, isklesala je čarobne oblike i boje a do nje dolazite putem betonskih stepenica s ruhokhvatom, dok se u samoj špilji nalaze kamene ručno isklesane stepenice stare preko stotinu godina.

Temperatura špilje je u ljetnim mjesecima negdje oko 8°C te se preporuča odjeća dugih rukava. Savjet: Pripazite i na obuću, morate imati čvrste tenisice ili gojzerice, zbog klizavog tla i konfiguracije terena.  Računajte i da ćete prijeći ukupno 948 stepenica dok obilazite špilju.

JEDINSTVENI BILJNI I ŽIVOTINJSKI SVIJET PODRUČJA PP GRABOVAČA
Prema postojećim podacima na ovom području zabilježeno je 118 biljnih vrsta od čega je 16 vrsta strogo zaštićeno dok se 6 vrsta smatra endemima hrvatske flore. Zabilježeno je čak 19 vrsta špiljske faune. Špilja Samograd tipski je lokalitet za kornjaša Typhlotrechus bilimekii kiesenwetteri, koji je ujedno i endem Like.

Pronađeno je više od 20 vrsta sisavaca, a deset vrsta šišmiša je strogo zaštićeno. Na ovom području se nalazi i 15 vrsta leptira od kojih je 8 strogo zaštićeno. Ptice su najrasprostranjenija skupina i do danas je zabilježena 81 vrsta, od kojih su 24 strogo zaštićene. Jedina kritično ugrožena vrsta je suri orao, Aquila chrysaetos.
Roditelji, vaši mali istraživači će biti oduševljeni ovim područjem a poželite li se spustiti u špilju, donosimo raspored za ljetni period.

HOBITSKA KUĆICA NEDALEKO OD ŠPILJE

Nedaleko od špilje nalazi se hobitska kućica, okružena biljnim vrtom i senzoričkim parkom za djecu. Ovdje možete istražiti vilinsku zemlju i uživati u prirodnom okruženju. Ako se nekako uspijete zavući u kućicu, iznenadit će vas predmeti poput karte Međuzemlja, peći, čajnika i domaćih čajeva od bilja koje raste u tom kraju.

U sklopu Biljnog vrta nalazi se i senzorički park za djecu s posebnim potrebama i Vilinska zemlja, čarobno kraljevstvo, u kojem žive malene, oku nevidljive vile. Na cijelom području Parka nalazi se ukupno 6 km poučnih staza. Idealno za šetače i ljubitelje netaknute prirode.

PERUŠIĆKI OUTDOOR – USKOČITE U KANU I OTPLOVITE U ZEN

Ljubitelji aktivnog odmora uživati će u sadržajima rijeke Like. Ovdje možete uskočiti u kanue i odveslati dionicu ili dvije sa društvom a nakon opuštajuće vožnje možete pojesti odličan lički gulaš ili pripremiti roštilj u šumi pored rijeke koji ima svu potrebnu infrastrukturu. Sve informacija o sadržajima na rijeci Lici imate ovdje. Paintball, streličarstvo i kanu, neke su od omiljenih sportskih aktivnosti koje vam pruža ovo jedinstveno područje.

Ovo izletište u ponudi ima i objekt s  hladnim pićem i udobne ležaljke s pogledom.  Dovedite obitelj i prijatelje i opustite se daleko od gradskog stresa.

PRIJEDLOG SMJEŠTAJA

Brojni su smještajni objekti u blizini Perušića koje možete jednostavno pronaći na ovoj poveznici. Restorani u blizini nude gastronomske specijalitete Like uz tradicijske poslastice poput škripavca i sušene šunke, te ukusne domaće kolače. A nakon prohladnih ličkih šuma i avanture u osvježavajućoj rijeci, ništa ne ide bolje kao bogata lička plata, dobra domaća rakija i ukusan tanjur pun domaćih specijaliteta. Sirupi, džemovi i pekmezi napravljeni od domaćeg voća i povrća također se mogu nabaviti u seoskim domaćinstvima.

ZNAMENITOSTI U BLIZINI

U blizini Perušića, posjetite selo Kaluđerovac, Pisani kamen iz 1. stoljeća, prirodni fenomen Jela-car, te Kosinjsku dolinu s mostom koji povezuje gornji i donji Kosinj. Rijeka, šuma, pećina, fantastičan vidikovac, drevne prohladne šume, zabava uz paintball i kanu uz izvrsnu hranu i lokalne aromatične rakije, samo su dio jedinstvenog iskustva kojeg možete doživjeti posjetite li ovaj samozatajni biser srca Like. Dobro došli u Perušić!

Fotografije: Branko i Iva Krčmar, Putoholičari

Korisni linkovi:

Tz-perusic.hr
Pećinski park Grabovača