Odmori se od vrućina, naspavaj se u svježini i pokrij se poplunom – vrijeme je za Liku

Upoznaj Pjesmu vjetra, šumske orgulje, Biljni vrt, Hobitsku kućicu, svjetlucavu špilju sa stepenicama starima preko 100 godina i još mnogo čuda pod plaštom gorske zelene svježine – vrijeme je za Liku

Temperature opet rastu, a s njima i nervoza zbog sparina i iscrpljenosti koje ne dozvoljavaju organizmu da se odmori. Prekrcane plaže, nauljeni kupači i miris kokos kreme u zraku nas ne privlače jer smo u svakom slučaju izloženi nemilom prženju i gužvama. Vrijeme je za čistu, svježu, zeleno modru Liku, ultimativni biser Lijepe Naše koji ljeti pruža posebno iskustvo.

Možete šetati prohladnim šumama i gorskim puteljcima, kupati se u hladnoj rijeci Lici, veslati kanuom, uživati u paintballu, jesti u okolnim domaćim objektima, „trgnuti“ poznatu ličku rakijicu prije istraživanja outdoor ponude, popeti se na mističan vidikovac i posjetiti jedinstvenu špilju u ovom dijelu Europe a navečer se ogrnuti poplunom ili dekicom dok krupne zvijezde motre na vas. Bolje ne može!

Zašto posjetiti pećinski park Grabovaču?

Nedaleko od samog središta Perušića u Lici nalazi se niz špilja i jama koje tvore jedinstveni park u Hrvatskoj ali i jedini pećinski park u Europi – Pećinski park Grabovača. Osjećaj je kao da ste na drugoj planeti! Zanimljivo je da se na ovom području nalazi čak ¼ od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj – tri špilje su zaštićene u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode.  Na geografskoj površini Pećinskog parka naići ćete na 29 istraženih speleoloških objekata, što predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina, vrijednih speleoloških pojava.

Foto: Nenad Buzjak

Imajući u vidu značaj zaštite podzemnog bogatstva za posjete je otvorena samo špilja Samograd koja se nalazi na istočnim padinama brda Grabovača. U špilji se nalaze dva sigasta mosta, sigasti saljevi, kupasti stalagmiti i stalaktiti. U studenom 2019. godine šire područje Grabovače proglašeno je trajno zaštićenim u kategoriji ZNAČAJNI KRAJOBRAZ koji obuhvaća površinu od 5620,72ha.

Od Perušića je Pećinski park Grabovača udaljen tek 2,5 km, dakle automobilom ćete stići ovdje za par minuta. A Park je ultimativno bogatstvo igre prirode. Osnovan je 1886. godine i jedini je pećinski park u Europi. Zbog široke lepeze sadržaja koji nudi iznimno je posjećen, pa tako ovdje možete posjetiti Biljni park s hobitskom kućicom koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje filmskog serijala Gospodar prstenova. Kućicu možete uz najavu razgledati iznutra te vidjeti replike namještaja iz spomenutog serijala. U sklopu kućice nalazi se i biljni vrt s aromatičnim biljem i prekrasnom panoramom kud god oko seže. U sklopu Biljnog vrta nalazi se i senzorički park za djecu s posebnim potrebama i Vilinska zemlja, čarobno kraljevstvo, u kojem žive malene, oku nevidljive vile. Na cijelom području Parka nalazi se ukupno 6 km poučnih staza. Idealno za šetače i ljubitelje netaknute prirode.

Savršena Outdoor ponuda za istraživače, avanturiste i ljubitelje prirode

Pećinski park Grabovača ima 4 poučne staze pa ako volite planinariti preporučujemo jednu od njih. Staza Čovjek i krš laganim hodom odvest će vas kroz šumu do najljepšeg vidikovca “Ploče” na visini od 734 metra s kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te u daljini Velebit. Idealna lokacija za kratak odmor i fotografiranje, te nastavak prema najvećoj atrakciji jedinog pećinskog parka u Europi – špilji Samograd. A osvježenja na putu neće nedostajati. Sve je čisto, mirno, nepomično u svojoj drevnoj ljepoti i svježini.

Poslušajte pjesmu vjetra

Kad ste već u blizini popnite se svakako na obližnji vidikovac te uz pogled na netaknutu prirodu, ostatke Starog grada Perušića i crkve Uzvišenja sv. Križa slušati pjesmu vjetra. Na deset metarskom vidikovcu postavljene su šumske orgulje, odnosno 6 cijevi koje stvaraju zvuk uslijed puhanja vjetra i strujanja zraka. Jednostavno zastanite ovdje i prepustite se pjesmi koju za vas komponira priroda. 

Samo nekoliko minuta nakon uspona na vidikovac dijele vas od špilje Samograd. Ovu špilju karakteriziraju svjetlucave stijene, čudesni stalagmiti i stalaktiti a sam pećinski kompleks za turiste je otvoren još u 19.stoljeću. Dočekati će vas vodič i uz vođeni razgled, cijela priča o špilji dobiva zabavnu i edukativnu dimenziju. Igra prirode stara milijunima godina duboko pod zemljom, isklesala je čarobne oblike i boje a do nje dolazite putem betonskih stepenica s ruhokhvatom, dok se u samoj špilji nalaze kamene ručno isklesane stepenice stare preko stotinu godina.

Temperatura špilje je u ljetnim mjesecima negdje oko 8°C te se preporuča odjeća dugih rukava. Savjet: Pripazite i na obuću, morate imati čvrste tenisice ili gojzerice, zbog klizavog tla i konfiguracije terena.  Računajte i da ćete prijeći ukupno 948 stepenica dok obilazite špilju.

Ljubitelji flore i faune pripremite notese i fotoaparate, jer biljni i životinjski svijet na području PP Grabovače je jedinstven čak i u svjetskim razmjerima

JEDINSTVENI BILJNI I ŽIVOTINJSKI SVIJET PODRUČJA PP GRABOVAČA
Prema postojećim podacima na ovom području zabilježeno je 118 biljnih vrsta od čega je 16 vrsta strogo zaštićeno dok se 6 vrsta smatra endemima hrvatske flore. Zabilježeno je čak 19 vrsta špiljske faune. Špilja Samograd tipski je lokalitet za kornjaša Typhlotrechus bilimekii kiesenwetteri, koji je ujedno i endem Like. Hladovina vas dočekuje i ispraća na gotovo svakoj stazi ukoliko se odlučite istražiti pješke poučne staze u okviru PP Grabovače, a za ljubitelje voda rijeka Lika i jezero Kruščica pružaju jedinstveno zen iskustvo boravka u zagrljaju tišine.

A planirate li odmor u kolovozu, u Perušiću vas očekuje 17.kolovoza, koncert grupe Slavonia band i Ivane Kovač u centru Perušića. Nakon penjanja, spuštanja, šetnje, bicikliranja, kanua i obilaska ličkih gastro znamenitosti, uz odličnu atmosferu i zabavu u Perušiću, spavat ćete kao djeca.

Vrijeme je za Liku. Dobrodošli u carstvo aktivnog odmora, prekrasnih rijeka i hladovine špilje. Ljeto voli Liku, Lika voli ljeto, a zavoljet ćete je i vi i to iz prvog pokušaja :). Vidimo se!

Korisni linkovi:

Gdje prespavati?
Gdje jesti?
Što sve posjetiti?
PP Grabovača
TZO Perušić

Fotografije: arhiva TZG Perušić, Putoholičari