Čarobni jug Hrvatske: kako upotpuniti posjet Dubrovniku?

Kako se odlično provesti na samom jugu Hrvatske, u gradu Dubrovniku i njegovoj pitoresknoj okolici, a da kvalitetno kombinirate gradsku gužvu u dubrovačkim ulicama i opuštenost širokih prostora zanimljive gradske okolice?

Sve ovisi o tome kako ste koji dan raspoloženi i što želite raditi! Rješenje je ponekad vrlo jednostavno – smjestite se negdje u blizini Dubrovnika, odakle u stari grad možete brodom ili cestom doći za nekoliko desetaka minuta, kad god poželite, u bilo koje doba dana.  

Recimo u Cavtat!

Mjestašce udaljeno pola sata automobilom od Dubrovnika nudi puno kvalitetnih opcija hotelskog i privatnog smještaja, nekoliko sjajnih restorana (primjerice restoran Leut za tradicionalnu kuhinju, te Ludo more za nešto moderniji pristup), opcija za kupanje, ugodnu šetnju uz more i sve ostalo što želite tijekom odmora na obali. U malom šarmantnom mjestu u pravilu je manja gužva nego u Dubrovniku, no i dalje ste na predivnoj lokaciji sa svim onim što je potrebno za savršen mediteranski odmor! Posebna preporuka je vinska degustacija u Villi Banac, šarmantnom zdanju bogate povijesti koje se smjestilo tik uz more, s predivnim pogledom na Cavtat i obližnje otoke.

Dok kušate pomno birana vina iz Wine bara Banac, imat ćete osjećaj da ste na mjestu koje je nekad davno izgrađeno kao izraz prestiža i luksuza, a i dan danas odaje dojam elegancije plemstva koje je znalo uživati u životu. Ako vas zanima povijest i arhitektura Cavtata, svakako prošećite do Mauzoleja obitelji Račić, koji je 1922. izradio slavni Ivan Meštrović. Smješten je na poluotoku Ratu, a ako se odlučite za vođenu turu Cavtatom, čut ćete sve o burnoj povijesti obitelji i razlogu izgradnje Mauzoleja.

Budući da se Cavtat smjestio u Konavlima, nikako ne propustite ući malo u unutrašnjost kako biste vidjeli neka predivna mjesta i upoznali život tamošnjih stanovnika. Recimo priču o dudovom svilcu. Proizvodnja svile važan je dio lokalne tradicije, uz koji se vežu brojne sretne i bolne anegdote iz života konavoskih žena. Sjajan način za čuti inspirativnu priču o konavoskom vezu, ali i za druženje sa samim svilcem, je posjet AR Ateliieru akademske slikarice Antonije Rusković Radonić, koja će vam sa zaraznim entuzijazmom pričati o važnosti lokalne tradicije, pokazati vam proces nastanka svile te vam dati da vidite tradicionalnu odjeću koju žene nose u posebnim prigodama.

A kad vas uhvati glad nakon druženja s dudovim svilcem, Konavle nude sjajne opcije za kušanje lokalne gastronomije. Ako ste za intimniju atmosferu, mjesto na kojem ćete ćuti obiteljsku priču o hrani i načinu na koji se sprema, odlično ćete se provesti u Seoskoj kući obitelji Novaković u Čilipima. Domaćini će vas provesti kroz vrt u kojem raste povrće koje će vam se naći na stolu, upoznati vas s kuharom koji priprema teletinu ispod peke koju ćete kušati, a sve to u ugodnom i tradicionalno uređenom prostoru. Ako ste pak za više zelenila i hlada u carstvu slatkovodnih izvora i slapova, apsolutna preporuka su Konavoski dvori, restoran u kojem će vas domaćini dočekati u narodnoj nošnji te vas otpratiti do stola na terasi tik uz vodopad. Svi lokalni specijaliteti su na meniju!     

Vožnja na Srđ

Svima koji žele Dubrovnik vidjeti s visine, najtoplije preporučujemo penjanje na Srđ, brdo koje ponosno stoji iznad grada. Opcija je nekoliko, od žičare kojom se iz starog grada možete popeti u svega nekoliko minuta, preko vožnje taksijem, pa do vožnje buggyjem ili quadom kroz brda i šume Župe Dubrovačke, za što vam je savršena opcija agencija Beta Adventureskoja će vam iznajmiti sve što vam treba za adrenalinski izlet.

Vožnja koja može trajati nekoliko sati, kroz izazovan teren u kojem će entuzijasti posebno uživati, završit će veličanstvenim panoramama Dubrovnika. A ako vas vrijeme posluži pa se nebo u potpunosti razbistri, iskustvo ćete zauvijek pamtiti! Budući da nakon naporne vožnje obično nastupi glad, u Župi se nalazi OPG Miloslavić,

još jedna obiteljska lokacija koja čuva tradiciju i sve sprema od lokalnih proizvoda. Domaćini će vas sa zadovoljstvom počastiti jednom od svojih rakija, provesti vas kroz imanje, pokazati kako vam se sprema jelo, nakon čega ćete s nestrpljenjem čekati svoju hobotnicu ispod peke. Nakon ručka dan možete zaokružiti kupanjem na nekoj od plaža Župe Dubrovačke, a za transfere po Župi i do samog Dubrovnika tu je Vivado agencija koja također prevozi putnike od Cavtata do starog grada, i to otprilike svakih sat vremena tijekom turističke sezone.   

Otok st. Pietro

Kada vam dosadi boravak na kopnu, destinacija koju ne smijete propustiti posjetiti je otok st. Pietro, u narodu poznat kao Supetar, koji se nalazi na par minuta voženje gliserom od Cavtata. Cijeli je otočić uređen kao predivan restoran s nizom odvojenih kućica sa stolovima za objed, do kojih se ide kratkom šetnjom kroz šumu. Gdje god da se okrenete, vidjet ćete savršenu lokaciju za kupanje, uživanje u koktelu, vrhunskom Pošipu, Grku ili Dingaču… i to dok čekate da vam na sebi svojstven način pripreme nešto iz mora, bilo da se radi o crnom rižotu, tartaru od tune, ili pak običnoj ribi na gradele. Možete pogledati i njihov kulinarski pogon, gdje će vam pokazati kako režu dalmatinski pršut koji će vam poslužiti kao predjelo. Supetar je mjesto prekrasnog i opuštenog ambijenta za čisto uživanje te ponajbolje iskustvo koje nudi krajnju jug Hrvatske.     

Dubrovnik – nepoznato u poznatom

O starom gradu Dubrovniku više-manje svi sve znamo. No, ipak se uvijek nađe nešto novo ili ranije neotkriveno zbog čega ćemo svaki put kad smo na jugu Hrvatske, barem jedan dan provesti u šetnji uskim uličicama čiji je poseban ugođaj refleksija slavne prošlosti i uspješne sadašnjosti. Tako vam je ranije možda promakao Buža bar do kojeg vodi rupa u zidinama, a koji je savršeno mjesto ako se u Gradu nađete tijekom ljeta jer omogućuje kupanje i osvježenje nakon šetnje vrućim gradskim ulicama, posebno za ljubitelje skakanja sa stijena! Za vrhunsko gastronomsko iskustvo, ovaj smo put odabrali riblji restoran Proto na čijoj smo se terasi odmarali pod suncobranom, pijući dubrovačku Malvasiju i čekajući stonske kamenice. Šetnja zidinama uvijek je dobra opcija za sve željne najljepših dubrovačkih panorama. One će vas čekati svaki put kada dođete u Grad, a na vama je da pronađete nešto što vam je promaklo kod zadnjeg posjeta!

Ovime završavamo priču o dubrovačkoj okolici. Kada ju obiđete, a sigurni smo da hoćete, nadamo se da ćete uživati jednako kao i mi!

Foto: Matej Čepl

Naslovna fotografija: Pixabay

Izvor: Putoholičari.rtl.hr