Around Plitvice – vodič za avanturiste i tragače za prirodnim blagom

PRIČE KOJE DRŽI VODA – SAZNAJTE VIŠE O PROJEKTU #AROUNDPLITVICE

Ranč s konjima usred divljine, ranč s jelenima, meditativne šetnje, posjete starim dvorcima koji šapuću o minulom vremenu, rafting, uzbudljivi zipline nad dolinom,  gastro tura koja oporavlja život, vatrene rakije od najboljih sastojaka, kreativno slikanje, šetnje po šumama i skupljanje kestena i vrganja, jahanje konja i hranjenje jelena, prekrasne špilje i poučne staze.. Ima li toga u jednoj regiji gdje je sve dostupno na max 20 min vožnje? Ima itekako. Doživljaji koji se utiskuju u srce i sjećanje uopće nisu daleko, a u nastavku donosimo vodič gdje ih sve pronaći.

Od Rastoka, Rakovice, Plitvičkih jezera do bajkovitog Cetingrada, svugdje možete doći za čas, koristeći dobar stari bicikl ili ako vam se žuri, tada uzmite električni bicikl. Bicikliranjem se uz stručno vodstvo na ovom području mogu istražiti vilinske Rastoke, Baraćeve špilje, Plitvička jezera, podzemna vojna zračna luka, vrhovi graničnih planina s 360° pogledom i još mnoge druge povijesne tajne i prirodne ljepote koje skriva ovaj krajolik.


Čitavo područje Rakovice, Slunja i Cetingrada povezano je mrežom biciklističkih staza. Staze vode asfaltiranim cestama i makadamskim putovima. Biciklističke rute prolaze pored kulturno povijesnih lokaliteta, kroz očuvane prirodne predjele i pored brojnih OPG-ova. Naša preporuka je da svakako posjetite slijedeće točke interesa: Stari grad Drežnik, Gradina (Stari grad u Slunju), utvrdu Cetin, Kuća Pećina (u Batnozi pored Cetingrada), Rastoke, Slunjčica, rijeka Korana, planinarska staza Koranski put, Baraćeve spilje, Speloen, Destilerija Magdić, Ranč Wild Spring, quad avantura, te rijeku Mrežnicu kroz rafting. A u serijalu narednih tekstova prenosimo svoje iskustvo ovih atrakcija iz prve ruke. Krećemo od Slunj- Rastoka, destinacije koju je na Glavnoj skupštini Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO), proglašena najboljim turističkim selom na svijetu! 

Slunj Rastoke – Outdoor lokacija s tragom vilinske prašine

Za ljubitelje šetnji, Slunj i naselje Rastoke predstavljaju jedno od najljepših mjesta u Lijepoj Našoj, kao da su stvoreni upravo za tu aktivnost. Bez obzira jeste li u potrazi za brzim, laganim, sporim, edukativnim, sportskim ili meditativnim šetnjama, boravak u Slunju i Rastokama jednostavno ne smijete propustiti. Mali tip za one koji usput žele nešto i naučiti: Orijentirajte se uz pomoć njihovih ZONA POSJETE i obogatite svoje šetnje dodatnom edukativnom dimenzijom.

Ovo područje su obilježile vode. Odnosno moćna kombinacija triju rijeka. Rijeka Korana i Slunjčica te Mrežnica koja izvire iz Slunja a ulijeva se kod Karlovca u Koranu, zaštitni su znak ovog područja. Korana je rijeka kako joj tepaju naši a i strani gosti, s najljepšim izvorom na svijetu.  Njezino izvorište završetak je Plitvičkih jezera, najstarijega i najpoznatijega nacionalnoga parka u Hrvatskoj i vode koja se strmoglavljuje niz Veliki slap, a koji se spajaju u kotlini nazvanoj Sastavci.

Iz tog kotla pršteće vode, računa se službeni početak rijeke čija ukupna dužina do ušća rijeke Kupe u Karlovcu iznosi 134,2 kilometra. Slunjčica je manja, dugačka je svega 6,5 kilometara ali se smatra biserom hrvatskog krša. Rijeka Mrežnica, smještena u srcu Hrvatske, jedno je od najljepših prirodnih bogatstava koje privlači mnogobrojne posjetitelje. Njezina gotovo nadnaravna ljepota, zajedno s iznimnom bistrinom vode, čini je nezaobilaznom destinacijom za ljubitelje prirode i avanturiste. Mrežnica izvire u blizini Slunja, a svoj tok završava ulijevajući se u rijeku Koranu nedaleko od Karlovca. S dužinom od 64 kilometra, Mrežnica je poznata po svojih 93 sedrene barijere koje stvaraju predivne slapove, slapišta i poslapke, što dodatno doprinosi njenoj atraktivnosti. Ovi prirodni bazeni, slapovi i tirkizna jezera privlače plivače, veslače i fotografe koji traže mir i autentični doživljaj netaknute prirode.Obzirom da se nalazimo u području rijeka, treba pustiti vodi da vas nosi. Najbolji način je kayakingom i raftingom.

KAYAKING NA MREŽNICI – PREPUSTI SE VODI

Zaljubljenici u kayaking i rafting mogu bookirati željeni izlet (Bilo kayaking bilo rafting) u hotelu Mirjana Rastoke u sklopu kojeg je i turistička agencija. Važno je znati da se izbor izleta odabire ovisno o vodostaju rijeka. Pa ako preferirate kayaking, posjet u proljeće, ljeto i ranu jesen bio bi idealan za ovu aktivnost, dok ostatak godine možete uživati u raftingu na brzacima Korane. Najveća atrakcija, ono gdje se uvijek traži veslo više, je kayaking na Mrežnici. Ali ni rafting ne zaostaje.

A kako to izgleda, saznat ćete vrlo brzo, na recepciji hotela Mirjana Rastoke kada dobijete od vodiča sve potrebne i važne informacije o izletu. Potpisujete suglasnost i nakon toga vam se osigurava i uručuje potrebna oprema. Potom se odvezete do rijeke Mrežnice na početnu točku izleta koja se nalazi u Primišlju. Sama vožnja traje oko 20 minuta i možete za to vrijeme uživati u šumskom nenaseljenom pejzažu koji izgleda kao živa razglednica.

O rijeci i izletu

Nakon dolaska na početnu točku kreće uzbudljiva avantura. Prvo dobijete objašnjenje kako rukovati kajacima uz sigurnosne upute i završne provjere. Ulazak u rijeku odvija se na prvom vodopadu. Na ovom dijelu rijeke nalaze se preko deset slapova od kojih se svi mogu preploviti čamcem, osim ”Milkovića slapa” koji je visok 8 metara, ali doživljaj ispod njega je nezaboravan.

Izlet se završava prolaskom kroz kamp koji se nalazi uz most na rijeci Mrežnici, tamo je osiguran prijevoz natrag u agenciju. Bogat i izdašan ručak prepun domaćih specijaliteta čeka vas u restoranu hotela Mirjana Rastoke. Poznata lička janjetina, teletina ispod peke, jela od divljači, riblji i vegeterijanski specijaliteti taman su po mjeri svakog putnika. Ne samo to, možete i prenoćiti u super udobnim sobama gdje ćete zasluženo spavati spavati kao bebe, nakon proživljenih adrenalinskih uzbuđenja.

TURA VODIČA JOSIPA I VREMEPOLOV PROŠLOSTI

Poželite li predahnuti i prošetati po destinaciji Slunj Rastoke te poželite naučiti nešto malo više o povijesti, kroz ovu lokaciju može vas provesti licencirani turistički vodič Josip Kolaković. I to odjeven u uniformu Slunjske krajiške pješačke pukovnije iz 18. stoljeća a ime ove kreativne ture zove se “Putevima hrvatskog vojnika”. Na zanimljiv i duhovit način saznali smo da su Francuzi, iako su ovdje boravili samo pet godina, postigli više nego Austrougari kroz nekoliko stoljeća. Od njih potječe i naziv “Kordun”, izveden iz francuske riječi cordon, a u tom kratkom periodu posadili su dud, grožđe i kestene, čime su započeli zlatno doba poljoprivrede.

Posebno pamtimo riječi generala Marmonta: “Hrvati su narod koji će se pobuniti, ali će ipak napraviti ono što im se kaže…” Puno toga bi se moglo nadovezati o ovoj istinitoj procjeni, ali nećemo širiti priču, jer tu ste da bi uživali punim plućima a ne zdvajali nad povijesnom činjenicom naše vjekovne poslušnosti.

PREPORUKA ZA GASTRONOMSKE GUŠTE – RESTORAN FENIX:
Kada ogladnite od uzbuđenja, pokucajte na vrata restorana Feniks smještenom malo izvan Slunja. Ovaj restoran je omiljeno mjesto za svadbe, krstitke i općenito sve bitne trenutke koji se dijele s najmilijima.  Naša preporuka je da kušate klasičnu goveđu juhu, preukusnu janjetinu s ražnja i mekani domaći štrudl, a  pravo iznenađenje koje će zaokružiti gastro doživljaj, je graševina lokalne vinarije Obrovac. Sve u ovom restoranu dolazi direktno iz domaćeg uzgoja koji se kupuje od lokalnih OPG-ova. Cijela obitelj vrijedno i marljivo stvara koncept autentične domaće ponude, sa polja i vrtova ravno na stol. Osim ukusne trpeze bazirane na tradicijskoj ponudi kraja, ponudu njihovog smještaja pronađite ovdje i usput provjerite zgodan info zašto se i strani uglednici  oduševljavaju janjetinom.

Ljubitelji povijesne etno baštine, svratite u neki od rastočkih mlinova.

Rastočki mlinovi već stoljećima očaravaju avanturiste i putopisce, a gotovo svaki od njih zabilježio je svoju viziju ovih čudesnih vodopada, bilo skicom ili opisom. Tijekom kratke, ali značajne francuske vladavine početkom 19. stoljeća, uspostavljen je mir i red, što je mlinovima omogućilo da postanu nečiji stalni domovi. Od tada je mlinarenje regulirano, a korištenje mlinova zahtijevalo je posebno odobrenje ili koncesiju, uz nadogradnju stambenih prostora, čime je Rastoke polako postale mjesto kakvo danas poznajemo. Ovo slikovito naselje na nekadašnjoj vojnoj granici vrti se oko vode i ritma mlinova žličara u hladnim vodama rijeke Slunjčice.

Danas je aktivan na ovom području jedan mlin, Jarebov mlin koji  se ponosi  bogatim asortimanom raznih vrsta brašna, idealnog za sve ljubitelje kvalitetne hrane. Možete na licu mjesta doći, upoznati tradiciju mlinarstva i kupiti si integralno pšenično, pirovo
proseno, heljdino ili,kukuruzno brašno..Izbor je vaš.

Imanje SLOVIN UNIQUE RASTOKE

Želite ući u carstvo fantastičnih otkrića, vilinskih vrtova, totema, muzeja, cvijeća, slapova.. Nema problema, tu je imanje Slovin Qunique Rastoke. Kroz imanje prolaze u užurbanom zaigranom ritmu slapovi nazvani slap Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Slap Buk je nazvan zbog buke koju stvara pri svom padu u kanjon Korane. Radi se o najraskošnijem slapu u Rastokama koji je visok 12 metara i službeno je najveći slap u Rastokama. Pjenušavi Hrvoje marljivo prska po hridima u svom padu, a slap Vilina kosa dobio je ime po vilama za koje se vjeruje da su noću mlinarima krale konje i jurcale s njima po livadama i padinama sve do zore.

Vilina kosa se u uskim mlazovima ruši preko ispupčenih sedrenih barijera i po mnogočemu podsjeća na raspletenu vilinu kosu. Ovdje možete vidjeti i originalnu kulisu sa snimanja filma Blago u srebrnom jezeru. Poznati njemački književnik Karl May je u svojim romanima stvorio lik indijanskog poglavice iz plemena Apača – Winnetou.

Blago u srebrnom jezeru snimljen je 1962 u koprodukciji Rialto filma iz Berlina u suradnji s Jadran filmom iz  Zagreba, na lokacijama diljem Hrvatske. Neke od najpoznatijih lokacija su bile NP Paklenica, NP Plitvička jezera, NP Krka, kanjon rijeke Zrmanje, Vransko jezero.. U Rastokama i Slunju je bilo smješteno indijansko selo i salon, lokalni ljudi su glumili kao statisti a vrača je glumio Mile Štrk, jedna od legendi grada Slunja. Nakon uspješno završenog snimanja, Njemačka produkcijska kuća u Rastokama ostavlja totem sa snimanja filma koji se danas nalazi na ovom imanju. Totem je izvrsno očuvan, dvije njegove strane su originali a na ostalima su hrvatski motivi.

Kao što mu ime govori, ovo je vrt vila. Pri šetnji prostranim imanjem, naići ćete na žičane, krpene, drvene skulpture divnih vila kako vas nehajno promatraju, dok im se veliki broj  posjetitelja divi i fotografiraju s njima. Možete pronaći i svoje vilinsko ime na vilinskoj karti postavljenoj usred imanja, koja po mjesecu rođenja određuje vaše ime.Vilinski vrt je posebna oaza mira i ljepote, imate klupice za odmoriti se i uživati u tihom društvu vila, možete se samo šetati po livadama opkoljenim slapovima i prekrasnim bogatim drvećem, prirodnog hlada ima dovoljno za ljetno uživanje u igri slapova pod kojima se svijaju bogata stabla puna hladovine. Ili za jesensko sjedenje na klupici i uživanje u pisanju stihova, ako ste tankoćutni i nježni.

O čudesnoj špilji, šišmišima, rančevima, ostalim gastro delicijama u ovoj Dolini čuda čitajte u nastavku -KLIK.

O PROJEKTU #AROUND PLITVICE

Plitvička jezera, s njihovim kristalno čistim vodama, veličanstvenim slapovima i bujnim šumama, predstavljaju jedan od najljepših prirodnih dragulja Hrvatske. Ova UNESCO-va svjetska baština očarava posjetitelje svojom nevjerojatnom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta a već su desetljećima jedna od najtraženijih lokacija turističkih posjeta. U neposrednoj blizini Plitvičkih jezera, osmišljen je jedinstveni projekt koji teži razvoju atraktivne i neodoljive outdoor destinacije. Ovaj inovativni koncept osmišljen je u cilju povezivanja ponude s raznovrsnim sportskim aktivnostima te bogatstvom proizvoda malih obiteljskih gospodarstava i domaćim proizvodima. Kako bi se što bolje povezala promocija raznolikih sadržaja, 2024 godine, kroz neformalno udruživanje Turističke zajednice grada Slunj Rastoke, Turističke zajednice područja Plitvičke doline i Općine Cetingrad – kreiran je projekt Around Plitvice.

Fotografije: Domagoj Sever

Istražite:
Slunj-rastoke.hr
plitvickedoline.hr
Fenix restoran
Hotel Mirjana Rastoke
Unique Slunj Rastoke