Around Plitvice – adrenalinska akcija i gozba kroz nestvarne krajolike

U neposrednoj blizini Plitvičkih jezera, osmišljen je jedinstveni projekt koji teži razvoju atraktivne i neodoljive outdoor destinacije. Ovaj inovativni koncept osmišljen je u cilju povezivanja spektakularne prirode s raznovrsnim sportskim aktivnostima te bogatstvom proizvoda malih obiteljskih gospodarstava i domaćim proizvodima. Kako bi se što bolje povezala promocija raznolikih sadržaja, 2024 godine, kroz neformalno udruživanje udruživanje Turističke zajednice grada Slunja, Turističke zajednice područja Plitvičke doline i Općine Cetingrad kreiran je projekt Around Plitvice.

Autor: Anita Žuvela

I dalje smo u ekspediciji otkrivanja brojnih čuda kroz avanturu putovanja Rastoke – Slunj, Plitvičkom dolinom i Cetingradom. Putovanje traje samo 4 dana, ali posljedice se već osjećaju. Pa se tako već mašta i lamentira o nekom drugačijem životu. Neki od nas bi se odmah preselili i pobjegli trajno iz Zagreba. Neki bi išli volontirati kod Petre na Wild Spring Ranchu, neki bi skvotirali u krošnji u Plitvice Holiday Resort, neki bi otišli u bajkoviti Cetingrad na farmi krava kod marljive obitelji Obrovac, dali ruku na farmi, u zamjenu za smještaj na nestvarno dobroj osami u nekoj od njihovih kućica.

Neki bi kupili u neviđeno lijepim Rastokama kućicu na vodi da čim otvore oči ujutro, napajaju zvukom slapova umjesto iritantne cvileži tramvaja, automobila i psovki vozača u zagušenom traku, ali avaj, tamo se nekretnine ne prodaju baš tako lako. Posve smo podjetinjili od nesvakidašnjeg ruralnog bogatstva, od svih tih ovčica, jelena, kravica, konja, jezera, slapova a domaćini nas hranili i pojili cijelo vrijeme i mudro tjerali na povremene izazove u vidu adrenalinske i sportske akcije, tek toliko da im ne bi trajno ostali tamo pod raznoraznim izlikama.

Umjesto da postane umorna i ponešto gunđava od tempa, moja press grupa trećeg i četvrtog dana postaje sve drčnija, obrazi se svima rumene od  čistog zraka i dobre hrane, korak je sve brži i lakši, trči se okolo, razgleda i sluša, klikće se fotoaparatima, puštaju se dronovi ne bi li se uhvatio što bolji prizor. Tepa se domaćim životinjama i pokušavaju se sprijateljiti čak i sa svinjicama. Diskretno se brinem za njih, posebno nakon što su kompletno podjetinjili na Ranchu iz prošle epizode, umiljavajući se jelenima, konjima pa i šišmišima!

Nakon Rastoka i obilaska Baraćevih špilja i Speleona, te dva spomenuta Rancha, krenuli smo u Plitvice Holiday Resort. Ljudi moji čega sve tamo ima! Od indijanskih šatora, do kućica na drvetu, kampa, do hotelskih soba, pa soba uz jezero, pa soba tik uz ogroman bazen.. Smještaj je inicijalno podijeljen na Glamping područje, sobe i prostrani kamp. U sklopu Glampinga možete odabrati kućice u krošnji, kućice uz jezero, premium mobilne kućice, obične mobilne kućice ili naprosto pobjeći u indijansko selo i smjestiti se u nesvakidašnjem šatoru. Možete bukirati i klasične sobe ako niste od avanture, ali vjerujte, glamping je više nego komforan čak i za strašljive koji se boje prirode i paukova, ovdje je zahvaljujući vrijednom osoblju, sve mirno, redno, šesno i više nego komotno.

Za opise ovog nesvakidašnjeg  smještaja kliknite ovdje i bukirajte prije nego ih ponovno razgrabe turisti diljem svijeta koje smo viđali kako mirno chillaju u kampu, a poslije živahno tancaju na tulumu žive svirke u restoranu hotela Degenija. Sreća je ovdje prirodno stanje. Obišli smo čitav resort i zapanjili se koliko je prostran a onda činjenicom koliko je sve kreativno isprojektirano i posloženo tako da se uklopi u okoliš.

ZIPLINE U NJEŽNIM GODINAMA
Nakon razgleda resorta, evo nove akcije. Zipline u Adrenalin parku Plitvice. Nikad nisam bila na ziplineu i u mojim nježnim godinama, to se nekako više nije ni činilo kao opcija. Ali kako se kolokvijalno kaže, prilike beru jagode i morala sam probati. Uostalom kakav bi bila primjer i vođa press grupe, da sam se kukavički sakrila u žbun?  Kako bilo, kad je došao red na mene, toliko sam se ukočila da me je ljubazan vodič zamolio da malo olabavim stisak jer ću zaustaviti dotok krv iz ruku. Usput sam od straha i oglušila pa sam skočila u provaliju i mislila što ima biti, neka bude. I bi čisti, sretan, punokrvni adrenalin! Toliko je bilo dobro da sam se htjela na pola puta vratiti i zamoliti da bi ja sada sve ispočetka.

Ipak prilažem fotografiju hrabrije članice posade, jer fotka mene netom prije skoka, nije za prezencu. Znajte i to da ovaj adrenalin park smješten u Selište Drežničko, samo 3 km udaljen od glavnog ulaza NP Plitvička jezera, na strogom Trip Advisoru ima odlične ocjene pa ako vam je usput, navratite i pobijedite strah poštenim skokom u bezdan. Jer nikad se ne zna što vas čeka s druge strane. Nas je čekao povratak u Plitvice Holliday Resort i bogovska večera u hvaljenom restoranu Degenija. Bruschette s mekanim škripavcem i aromatičnim pestom od medvjeđeg luka bile su uvod iza kojeg je slijedila krem juha od šampinjona i vrganja, gusta i ljekovita a iza toga su prodefilirali pred gladnim očima svinjski lungići punjeni šljivom, omotani slaninom, celer, domaći kroketi s umakom od vrganja, teletina s krumpirom ispod peke. Završnica ove gozbe bila je topla savijača sa šljivama i sladoledom, kombinacija okusa boja i mirisa kakva se poželjet može. Ništa nije preostalo, nego nazdraviti još jednom divnom danu iza nas.

Negdje se u ovom svemu našlo mjesta i za bogatu pizzu. Atmosfera u restoranu je bila sjajna, restoran pun stranih gostiju s svih krajeva svijeta, živa muzika i sve je bacalo na početak dobrog tuluma. No čekale su nas još bajkovite Rastoke, Cetingrad i obilje doživljaja, pa smo nevoljko otišli spavati na vrijeme. Spavali smo u Turističkom centru Marko, preslatkom smještaju koji se nalazi se 12 km sjeverno od središta Nacionalnog parka Plitvička Jezera i 15 km južno od slapova Rastoke u mjestu Oštarski Stanovi. U ponudi ima prostrane i komforne sobe, bazen, igralište za djecu, te mnoštvo aktivnosti. Možete birati između Adrenalin parka Ogi, Roping poligona, kartinga, divovske ljuljačke, airsofta, streličarstva, zipline, jahanja na obližnjem ranču, bicikliranja. Uostalom bacite oko na njihov Adrenalin park.

Cjenovno prihvatljiv, odličnog i bogatog doručka i lokalnih specijaliteta, uz mladog vodiča koji se brine za sve što vam treba. Sve je u Plitvičkim dolinama i okolici općenito jako podređeno aktivnostima u prirodi i uživanju u pokretu i akciji.

Zaključili smo da nam je ovo idealan smještaj, lokacijski taman između svega što smo obilazili, jer ako želite istražiti okolicu Plitvičke doline, skoknut do Slunja i Rastoka, vratiti se do Drežnik Grada ili svratiti u Cetingrad, mjesto čarobnih šuma i najstarije utvrde Cetin u kojoj je stolovao prvi hrvatski sabor 1526 godine onda je najbolje doći negdje blizu NP Plitvica i spojiti sve od cijelog ovog živopisnog svijeta a ujedno iskoristiti promotivni tjedan s ulaznicama u park, od 26.listopada do 03.studenog u NP Plitvička jezera. A kad sam spomenula Cetingrad, preporuka je da se što prije istraži na našoj turističkoj mapi dok ga nisu zaposjele horde turista sa Plitvičkih jezera.
U nastavku slijedi priča o meditativnoj šetnji, nemušti pokušaji pecanja uz Slunjčicu, slikanje sa divnom Mirjanom Modrušan, restoranu Ambar, posjeta destileriji gdje se prave najbolje rakije i vrhunski gin, kesteni i vrganji iz cetinskih šuma, čitanje Šenoe na utvdi Cetin, posjeta Kuća Pećine i šetnja planinarskom stazom Koranski put. Čeka nas nepoznato u poznatom.

Tip za istraživače: Čitavo područje Rakovice, Slunja i Cetingrada povezano je mrežom biciklističkih staza. Staze vode asfaltiranim cestama i makadamskim putovima. Biciklističke rute prolaze pored kulturno povijesnih lokaliteta, kroz očuvane prirodne predjele i pored brojnih OPG-ova. KLIK
Preporuka je da svakako posjetite slijedeće lokalitete: Stari grad Drežnik, Gradina (Stari grad u Slunju), utvrdu Cetin, Kuća Pećina (u Batnozi pored Cetingrada), Rastoke, Slunjčica, rijeka Korana, planinarska staza Koranski put, Baraćeve spilje, Speleon, Destilerija Magdić, Ranč Wild Spring, quad avantura, te rijeku Mrežnicu kroz rafting. A u serijalu tekstova #aroundplitvice#, prenosimo svoje iskustvo ovih atrakcija iz prve ruke.

fotografije: Domagoj Sever, Kasandra Draganić, Anita Žuvela

Posjeti, istraži, bukiraj

PLITVICE HOLIDAY RESORT

ADRENALIN PARK PLITVICE

TC MARKO

RESTORAN DEGENIJA PLITVIČKA JEZERA

PLITVIČKE DOLINE

TZ SLUNJ RASTOKE