8 razloga zašto posjetiti Sloveniju

Tako blizu, a tako raznolika: od urbanog šarma Ljubljane, čarobnog Bleda, gurmanskih užitaka s Michelinovim zvjezdicama, prirodne ljepote i vrhunskog smještaja poput Atlantida Boutique Hotela u Rogaškoj Slatini – upoznajte susjednu Sloveniju, uživat ćete! Ako vam nedostaje ideja kamo na izlet ili vikend bijeg, Slovenija je uvijek sjajno rješenje. Dovoljno blizu da se ne umorite od puta, a dovoljno daleko da pobjegnete od svakodnevice i napunite baterije. Ova susjedna nam zemlja obiluje prirodnim ljepotama, bogatim kulturnim nasljeđem i raznovrsnom turističkom ponudom.

Urbani đir Ljubljane

Glavni grad Slovenije osvojit će vas svojim šarmom. Parkirajte automobil i krenite u razgledavanje centra pješice. Šetnice povezane mostovima odišu posebnom vibrom, a živopisni restorani i barovi pozivaju na predah uz finu hranu i osvježavajući koktel. Nemojte propustiti posjet Ljubljanskom gradu do kojeg možete stići pješice, vlakićem ili panoramskom uspinjačom, a pogled kojim će vas nagraditi nećete tako brzo zaboraviti. Ljubitelje umjetnosti očekuju brojne galerije i muzeji, za obiteljski izlet idealan je Zoološki vrt, a u Ljubljani će na svoje doći i šopingholičari.

Idealna Instagram lokacija

Ako ste željni prirodnih ljepota i motiva za vaš Instagram feed, obavezno posjetite Bled. Jedno od najljepših jezera u Europi, okruženo Julijskim Alpama, idealno je za romantične šetnje, biciklističke ture i planinarenje. U sredini jezera je otočić sa starom baroknom crkvom. Osladite se poznatim bledskim kremšnitama i uživajte u čarobnom okruženju.

U društvu jelena

Na krajnjem istoku Slovenije smjestio se Jelenov greben, seosko domaćinstvo s prepoznatljivom kulinarskom ponudom u kojoj dominiraju lokalni specijaliteti poput divljači i gljiva i doživljajem za pamćenje. Naime, tu je dom stotinjak jelena i muflona koji slobodo šetaju prirodom, a posjetitelji s njima mogu biti u direktnom kontaktu i hraniti ih, što će posebno oduševiti najmlađe.

Gurmanska rapsodija

U Sloveniji definitivno ne manjka vrhunskih restorana. Pavus, u dvorcu Tabor u Laškom, od ove je godine nositelj Michelinove zvjezdice. Vodi ga chef Marko Pavčnik, poznat po kulinarskim kreacijama obogaćenim začinskim biljem poput divljeg hmelja, kiseljaka i bagrema koje bere u obližnjim šumama i livadama. Hiša Franko u Kobaridu nalazi se na popisu 50 najboljih svjetskih restorana od 2017., a lani je nagrađena s tri Michelinove zvjezdice i zelenom zvjezdicom. U Kranjskoj Gori, u blizini austrijske i talijanske granice, posjetite restoran Milka s dvije Michelinove zvjezdice. U ponudi imaju lokalne specijalitete i sezonske namirnice, a za hranu je zadužen chef David Žefran.

Kraljica podzemlja

Postojnska jama očarat će vas veličanstvenim stalagmitskim i stalaktitskim skulpturama i bogatim životinjskim svijetom. Jedinstveni prirodni kompleks galerija, tunela i dvorana proteže se na 20 kilometara i prirodni je fenomen. Jedino ovdje iz neposredne blizine možete razgledati najdragocjeniji briljant u obliku stalagmita i upoznati čovječje ribice, poznate i kao mladunčad zmaja.

Smještaj s pet zvjezdica

Nakon što je otvoren u svibnju, Kristalni toranj postao je hit atrakcija. Čak 106 metara visok toranj, a ujedno i najviša građevina u Sloveniji, zadivljuje svojom arhitekturom i pogledom na zelenu Rogašku Slatinu. Tu ćete pronaći i premium smještaj Atlantida Boutique Hotel, hedonističku oazu s pet zvjezdica. Kombinacija tradicije i modernog, vrhunski dizajn i 76 soba i luksuznih apartmana samo su dio ponude. Uživajte u wellness tretmanima temeljenim na svjetski poznatoj ljekovitoj mineralnoj vodi, grijanom unutarnjem bazenu, slanoj komori i turskoj sauni.

Šetnja među krošnjama

Jedna od najposjećenijih slovenski atrakcija je Put među krošnjama na mariborskom Pohorju. U srcu pohorske šume, na vrhu Rogle, na nadmorskoj visini od 1517 metara, oduševit će vas pogled na zelena prostranstva iz ptičje perspektive. Poseban highlight je 62 metra dug tobogan kojim se možete spustiti s gornje platforme i tako skratiti put prema dolje.

Čarobna priroda

Nacionalni park Triglav nalazi se u sjeverozapadnoj Sloveniji, na granici s Italijom i blizu granice s Austrijom, u jugoistočnom dijelu alpskog masiva. Ime je dobio po Triglavu, najvišoj planini u samom srcu parka, na kojoj se nalazi istoimeni najviši vrh Slovenije na 2864 metara. Jedan je od najstarijih parkova u Europi. Omiljena je destinacija brojnim planinarima, ali ovdje u prirodnim ljepotama mogu uživati i rekreativci. Uređene staze za šetnju, rijeke, slapovi, jedinstveno jezero Bohinj… Triglav je divna zelena razglednica Slovenije.

Fotografije (Atlantida Boutique Hotel/Pixabay/Pexels)