More
  Naslovnica Blog Što obići u Pragu?

  Što obići u Pragu?

  Piše: Ivana Begović

  Ljepota Praga je čarobna, stoga turisti koji ga jednom posjete redovito se vraćaju.  Glavni grad Češke ima dugu i bogatu povijest koja uključuje Kraljevinu Bohemiju, Habsburšku Monarhiju i Austro-Ugarsku kada je Prag igrao vrlo važnu ulogu. Povijesni centar Praga je uvršten na UNESCO-vu listu Svjetske baštine.
  Što obići u Pragu, donosimo kroz kratku razglednicu znamenitosti ovog lijepog europskog grada:

  Karlov most

  razglednica iz praga

  Karlov most je poznati povijesni most koji preko rijeke Vltave povezuje Stari grad sa Malom Stranom. Most je dug 621 m, a širina mu je 10 m. Ukrašen s 30 kipova i statua, većinom u baroknom stilu, koje su izvorno podignute oko 1700., ali sada su sve zamijenjene replikama. Most je službeno nazvan Karlov most 1870. godine, a do tada se nazivao Praški most ili Kameni most.

  Starogradski trg

  razglednica iz praga

  Starogradski trg nalazi se u starom gradu. Ne samo da se na njemu nalaze neke od praških najpoznatijih građevina, nego je i mjesto sezonskih svečanosti kao što su praški Uskršnji i Božićni sajam. Tijekom cijele godine posjetitelji mogu slušati ulične izvođače i odmarati se na klupama.

  Astronomski sat 

  Oko praškog astronomskog sata tijekom cijele godine skuplja se gomila ljudi. Odlična je zabava i za djecu gledati kako marširaju čudni likovi iz sata na svaki puni sat.

  razglednica iz praga

  Dvorac Hradčany

  Dvorac Hradčany se nalazi na brdašcu iznad starog dijela grada. Od tamo ćete također imati najbolji pogled na čitav grad. Unutar starih zidina dvorca naći ćete katedralu sv. Vida, poznatu znamenitost Praga. U blizini dvorca se nalaze brojni manji kafići gdje možete naručiti kavu i uživati u pogledu.

  Hradčany

  Katedrala sv. Vida

  Katedrala sv. Vida u Pragu jedna je od najmonumentalnijih katedrala srednje Europe. Iako primarno građena u gotičkom stilu, na njoj je vidljiv spoj stilova od gotike, renesanse, baroka pa do neogotike 19. stoljeća. Katedrala je konačno završena u 20. stoljeća.

  razglednica iz praga

  Židovsko groblje

  Prizor stotina grobova, njihovih nakrivljenih, ruševnih, nadgrobnih spomenika kako se naslanjaju jedan na drugoga, nezaboravno je iskustvo. Groblje je svjedočanstvo tretmana koji su Židovi imali u Pragu, osuđeni na izolirani geto čak i u smrti. Procijenite dubinu grolja prema visini nadgrobnog kamenja u odnosu na razinu ulice U Starého Hřbitova jer se točan broj ukopnih mjesta ne zna.

  Kuća koja pleše

  Kuća koja pleše poslovna je zgrada modernog dizajna koja se nalazi na obali Vltave u Pragu. Okružena je povijesnom arhitekturom, ističe se, ali bez sukobljavanja sa neobaroknim, neogotičkim i secesijskim zgradama po kojima je Prag poznat. Linije Kuće koja pleše nejasno podsećaju na ples, pa se naziva i Fred i Ginger, po glumcu Fredu Asteiru i glumici Ginger Rogers.

  razglednica iz praga

  Fleka

  Treba posjetiti u najstariju pivnicu u Pragu, Fleku. Osnovana je davne 1499. i još uvijek nudi svoje najbolje crno pivo, poznato i kao Flek 13, koje možete probati samo ovdje. Također tu možete i jesti, jer osim što je pivnica, U Fleku je i restoran. Unutar pivnice, vidjet ćete malu drvenu ploču koja je tu postavljena kao spomen na osnivanje hrvatskog nogometnog kluba Hajduk Split koje se odvilo upravo u pivnici Flek 1911. godine.

  razglednica iz praga

  Lennonov zid

  Kompletno je prekriven grafitima koji su posvećeni poznatom beatlesz Johnu Lennonu i njegovim pjesmama, a vidjet ćete i mnoge potpise ljudi koji dođu vidjeti zid. U blizini, prelazeći preko rijeke Čertovke, nalazi se Lennonov Pub.

  razglednica iz praga

  I za kraj jedna zanimljivost: Nakon Londona, Pariza, Istanbula i Rima, Prag je peti najposjećeniji grad u Europi.

  Izvor: Travel Advisor.eu

  PRATITE NAS

  1,376SljedbeniciSlijedi