• NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • BLOG
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Blog Sjećate li se Krampusa? Posjetite Obertauern

  Sjećate li se Krampusa? Posjetite Obertauern

  Piše: Vlado Šestan

  Imate li noćne more iz djetinjstva ?

  Krampus – sama riječ zvuči strašno. Čudovište koje dolazi početkom zime…Želite li doživjeti nešto drugačije, potpuno autohtono, a da to nisu uvijek isti božićni sajmovi? Ako  želite drugačiji doživljaj, onda je snježni  Obertauern pravo mjesto za vas.

  Krampus Obertauern

  U europskom folkloru, Krampus je oduvijek igrao zapaženu ulogu. Kao i Sveti Nikola, čak i zapaženiju. Roditelji bi ga često spominjali u odgoju svoje dječice tijekom godine. Kako bi se približavala zima i kraj godine sve češće. Početkom prosinca pola djece je živjelo u strahu. Jer, znaju oni jako dobro, što su učinili i koliko su bili zločesti. Pogotovo dečki. Curice su mogle mirno čekati poklone i Sv.Nikolu, ali dečki zu garantirano imali puno šanse da ih Krampus uzme sa sobom.

  Krampus Obertauern

  Tko je Krampus?

  Pola jarac – pola čovjek. U službi je sa Sv.Nikolom kojem pomaže oko zločeste djece. Ime mu vjerojatno dolazi od njemačke riječi krampen koja znači kandža. U Nordijskoj mitologiji on dolazi iz pakla, u Grčkoj ga također ima u poganskim ritualima. Priča o Krampusu je vjerojatno nastala u području Alpa te se odatle spustila u nizine. Negdje ga zovu Crni Petar, Certa, Klaubaf te još dosta lokalnih nadimaka.

  Prema predanju ako se dijete nije dobro ponašalo po njega će doći Krampus u noći prije šestog prosinca koja je poznata kao Krampusnacht. Odnijet će ga u svojoj pletenoj košari, ni manje ni više nego, u pakao na godinu dana. Nije poznato da je i jedno dijete nestalo, no zaista su ga se gotovo  svi bojali. Barem dok su bili djeca.

  Krampus Obertauern

  Danas je još prisutan uglavnom kroz zlatne šibe s crvenom mašnom. Krampus je u našim krajevima uglavnom izgubio svoje mjesto u odgoju djece te folkloru u gradovima.
  Na nekim drugim mjestima je noć Krampusa odličan povod za ludu zabavu i partijanje. Jedan od najpoznatijih partyja je onaj na skijalištu Obertauern.

  Krampus Obertauern

  Ove se godine održava 8.12. Legendarni Krampus Party u Obertauernu. Ovo je događaj na kojem treba biti. Stotine Krampusa iz Austrije i šire dolaze se pokazati u svom najstrašnijem obliku. Povorka kroz mjesto po mraku, je pravi horor doživljaj uživo.
  Nakon povorke dobre curice, zločesti dečki i Krampusi partijaju do dugo u noć.

  Krampus Obertauern

  Odlična kombinacija narodnih običaja, misticizma i moderne glazbe. Pozitivno, strašno iskustvo koje završava plesom. Skijanje je, naravno na dnevnom programu, ako vas nakon lude noći ne odnese Krampus. Ulaz je slobodan.

  Krampus Obertauern

  Izvor i fotografije: Travel Advisor.eu

   

   

  PRATITE NAS

  1,289InstagramSlijedi

  Najčitanije

  “Prestani mi pričati bajke prije spavanja i pokaži mi gdje su...

  „Prestani mi pričati bajke prije spavanja i pokaži mi gdje su najljepše plaže.“ - ulomak iz knjige RokOtok, Domagoja Jakopovića Ribafisha. RokOtok je nastao u...