Preporuka za ljeto 2018 - biserni jadranski otoci
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • BLOG
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Blog Preporuka za ljeto 2018 - biserni otoci Jadrana

  Preporuka za ljeto 2018 – biserni otoci Jadrana

  Svi vi čija je tolerancija na ljetnu buku, vrevu, dernjavu ili svađu za  komad svog ručnika – nulta stopa, i svi vi koji želite na teško zasluženom odmoru čuti eventualno sovu, cvrčka, podragati ovcu i  magarčića ili ugledati  bjeloglavog supa..vi koji obožavate uživati u prizoru kristalno čistog mora, ili u šarmantim prizorima retro starina kojom se odijevaju autentične otočke kuće, pročitajte nekoliko prijedloga.

  Račišće Korčula, foto: TZG Korčula

  Kamo se najbolje sakriti ako ne na jadranskim otocima, a pošto je Svevišnji bio tako darežljiv rasuvši nam preko tisuću dragulja (čak 1246) u vidu brojnih otoka, otočića i hridi..šteta je ne iskoristiti barem ponešto od svih tih blaga.


  foto: rOskar

  Lastovo – carstvo osame i tišine

  Posjetite ovo apsolutno carstvo osame, meditacije, tišine i darežljivosti božanske providnosti. Nećete na Lastovu uživati u plastičnim formama koje tako vole pojedini koncesionari masovnih plaža, kao što su tobogani, penjalice, morske banane, ili štandovi s načičkanim kineskim šlapama.

  Niti ćete tamo stići konzumirati ponudu različitih pop corn-ova i sve vrste šećerne vune za djecu kako je to (otužan) slučaj u pojedinim mjestima na otocima (umjesto štandova ponude autohtonih jela, kolača i ručnih radova koju turisti vole vidjeti). Da skratimo – ako tražite tobogan s kojeg biste se spustili ili morsku bananu na kojoj bi sjeli,  a poslije bi guštali na fešti zagorenih sardelica i šećernoj vati  ? – Lastovo nije vaš izbor.

  Ako tražite odmor i bijeg od kaosa, ponovni pronalazak zaboravljene tišine u sebi – tad je Lastovo vaš otok. Samo ga treba ponešto ranije isplanirati jer otok u srcu sezone često nema dovoljno raspoloživih smještajnih objekata. (fotografije preuzete TZ Lastovo).

  CRES – šetnjom kroz spektakularnu prirodu i mirise mediterana

  foto: TZ CRES

  Ljepota samog otoka i njegove glasovite plaže Lubenice, nama se najviše zrcali u izvrsno urešenim šetnicama obzirom da je na području otoka Cresa smješteno pravo malo carstvo različitog autohtonog samoniklog bilja i gustog raslinja kojeg možete vidjeti pri pohodu pješačkim stazama.Stoljetni maslinici, crnika, lovor, lavanda, ružmarin mirisat će vam na čak 100 km obilježenih i markiranih pješačkih staza.

  Za sve one koji požele ponešto zahtjevniji program, preporuča se posjetiti 7 obilježenih eko staza na sjevernom najvišem dijelu otoka . tzv područje Tramuntane i tamo susretnete veličanstvenog bijelog supa. Odmor po mjeri zaljubljenika u prirodu i svih onih koji vole mirnija a opet dovoljno urbanizirana mjesta za svoj bijeg od vreve.

  VIS – sva raskoš juga 

  Još jedan ljepotan juga, ovaj otok ne prestaje privlačiti brojne posjetitelje koji uživaju u darežljivoj ljepoti otoka koji je bogat vinogradima, maslinicima, raskošnim kamenim kućama sačuvanima iz prošlih vremena a napose usamljenim plažama ili romantičnim kamenim ulicama.

  Najveća atrakcija otoka Visa je Modra špilja koja se nalazi na istočnoj strani otočića Biševa. Njena specifičnost  je njena posebna modra boja, kada se za mirnog mora događa refleksija  u kojoj  sunčeve zrake prodru kroz podvodni otvor, te se reflektiraju oko bijelog dna i osvjetljavaju špilju veličanstvenom modrom bojom bojom. Plaže i usamljene uvalice,  rasute su po čitavom otoku i nije teško pronaći kutak za sebe. 


  Komiža, foto: rOskar

  Dva su glavna mjesta na otoku, grad Vis i Komiža, uz mnogo manjih naselja uz obalu i u unutrašnjosti. U prošlosti, Komiža je bila uglavnom ribarska luka a grad Vis poljoprivredni i trgovački centar. Oba mjesta se nalaze u dobro zaštićenim uvalama.

  ŠOLTA – šarmantna ljepotica posve blizu Splitu. Autentični Mediteran nadohvat ruke.

  Dabogda te dopala Šolta, kletva koju bi većina nas iskreno poželjela sebi krajem srpnja ili početkom kolovoza u Zagrebu. Ovaj otok smješten neposredno blizu Splita sa svojih 4 naselja uz more (Stomorska Nečujam Rogač Maslinica) i sa nekoliko naselja u unutrašnjosti (Donje, Gornje Srednje selo i Grohote), uz ribarska naselja Gornju i Donju Krušicu, idealno je sklonište za introvertirane ljubitelje knjige i zaljubljenike u malena ribarska mjestašca koja još njeguju izvorni duh autentične bodulske priče. A tako su blizu Splitu, ukoliko se zažele dalmatinskog šušura ili dinamičnog splitskog kolorita.

  juzna-strana-solte-u-blizini-uvale-jorja_1fotografije: TZG Šolta

  KORČULA –  kamena rapsodija u zagrljaju kristalno plavog plašta

  Kraljica juga, Korčula očarava kroz sva godišnja doba. Kuća Marka Pola, legendarna Moreška, vrhunska vina otoka, sve bolja i profinjenija gastronomija..neki su od aduta koji krase ovaj grad.

  Za opisati Korčulu potrebno bi bilo ispisati nekoliko poduljih referata, no važno je znati da se prvi spomen o Korčuli  pojavio još u desetom stoljeću dok većina građevina datira iz 15og stoljeća. Ako su danas korčulanske kamene ljepotice u posve pristojnom stanju unatoč hordama posjetitelja koji ljeti pa i zimi pohode grad, tada zamislite samo taj sjaj, besprijekornu ljepotu, bjelinu i ulaštenost vječnog kamena, unatrag nekoliko stotina godina u prošlosti! Posjetite osim svjetski slavne Kuće Marka Pola i gotičko renesansnu katedralu, posvećenu sv.Marku sagrađenu u 15.stoljeću

  Kroz šetnju gradom uvjeriti će se da je Korčula primjer nevjerojatnog urbanističkog planiranja sa svojom strukturom uskih kamenih uličica koje štite stanovnike od pogleda s mora i naleta vjetrova koji su na tom području dosta intenzivni, na veselje brojnih surfera duž windsurferske korčulansko – pelješke rute.

  foto: privatni album

  Korčula je poznata po Festivalu viteških igara i Baroknom festivalu, brojnim izložbama i ljetnim kulturnim događanjima, vrhunskim vinima, izvrsnim rajskim plažama koje su i u samom centru kristalno plave boje, a  njena okolica dodatno podcrtava ljepotu gradića čija je drevna ljepota davno obišla zemaljski globus i koji u turističkom smislu plijeni pažnju posjetitelja diljem svijeta. 

  PAG – otok soli, kamena, tradicije,savršene hrane i lijepih plaža

  Pag je otok vjetra, otok ovaca, otok sira, otok specifičnog mjesečevog krajolika,  Pag je i otok gostoljubivih i odmjerenih ljudi, naučenih dočekati propisno i dolično svojeg gosta. 

  Pag je otok ukusnih konoba i podruma, vrsnih sireva i savršenog spoja moderne gastronomije sa tradicijskim recepturama i namirnicama, Pag je mjesto kontrasta i surove ljepote. Napose ljeti kada se možete odmoriti na nekoj od njegovih šljunčanih plaža s pogledom na čistu kupolu zvijezda iznad vas. 

  foto plaže: TZG Novalja

  Tražite li povoljan smještaj, predlažemo kamp Šimuni, ljupko naselje naizgled bezbrojnih kućica sa fotogeničnim plažama koje su iz stijenja pretvorene u šljunčane oaze sa besprijekornim pogledom na suton i praskozorje. No brojne plaže otoka, dočekat će vas također u svom šljunčano pješčanom ruhu, njima ovaj otok obiluje i doista nije problem pronaći mjesto za sebe.

  Naši otoci, koji nehajno plutaju iz daljine kao rasuti biseri modrog jadranskog ogrtača, dobrodošlicu će vam iskazati i jedinstvenom gastronomijom, čudesnom okolicom, spektakularnom bojom mora, i zaboravljenim običajima. Istražite ih ovo ljeto, ne zaboravite da su i u posezoni ili predsezoni, jednako privlačni. 

  foto: rOskar

  fotografije grada Korčule preuzete: TZG Korčula
  naslovna foto: TZG Korčula

  PRATITE NAS

  1,328InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Kamo na izlet? Veličanstvene kontinentalne destinacije zovu na odmor

  Svima nam je poznati koliko se izleti mogu jednostavno isplanirati,  a uz dobru organizaciju mogu se pretvoriti u prekrasno iskustvo koje ne košta puno. Seosko...

  Kamo na wellness?