Posjetite Dane vrganja u Paki - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Aktivni odmor Posjetite Dane vrganja u Paki

  Posjetite Dane vrganja u Paki

  Turistička zajednica Grada Novog Marofa u suradnji s Udrugom privatnih šumovlasnika Graber – i ove godine , sad već po 5. puta organiziraju Dane vrganja u Paki.
  Subota, 15.09.2018. u 18.00 sati u KC Ivan Rabuzin, rezervirana je za iznimno zanimljiv stručni skup pod nazivom: “Preliminarno istraživanje nalazišta podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Varaždinske županije” – predavači  dr.sc. Željko Zgrablić, mr.sc. Miljenko Županić, Mario Vlašić dipl.ing.šum.univ.spec.silv.

  U nedjelju, 16.09.2018. manifestacija se nastavlja u Paki , gdje će se u ranim jutarnjim satima predstaviti i balon Varaždinske županije- oslikan Rabuzinovom slikom “Svečanost cvijeća” , dok od 07.30 počinju prijave berača za natjecanje u berbi vrganja koje počinje u 09.00 sati. Berači će vrganje tražiti do 11.30 te će po povratku moći sudjelovati u stručnoj determinaciji prof. Branka Bartolića iz Hrvatskog mikološkog saveza.
   
  Paka je zanimljiva i po tome što nudi mnoštvo sadržaja i za posjetioce koji nisu berači gljiva pa će tako najmlađi moći uživati u edukativnim igrama Nine Herceg, inženjerke šumarstva, koja je za njih pripremila “Gljivolov” i ” Mlade gljivare” , svi koje interesira povijest moći će iz stručnog kuta saznati sve o utvrdi Paka, ali i obližnjoj utvrdi Čanjevo, do koje je moguće i prošetati uređenom šumskom prometnicom.
  Oni malo brži, moći će i otrčati malu rekreativnu utrku kroz Paku sa jako zanimljivom postajom. 
  Dabrovi su već starosjedioci u Paki te je predavanje o njima, g. Josipa Horvata Majzeka , na samoj brani , jedno od nezaobilaznih mjesta za posjetiti.
   
  Kao nastavak stručnog predavanja od subote – svakako je “Lov na crni tartuf” – gdje će poznati tartufari u Paki, sa svojim psima, prezentirati kako izgleda traženje tih iznimno cijenjenih gljiva, kojih, eto, ima i u našem kraju.
  Grofica Lujza i članovi udruge Magda i Luisa također će se pobrinuti za edukativni dio koji uključuje priču o Zverinjaku – lovištu koje je obitelj Erdödy nekada imala u Paki.
   
  Damir Crleni održat će svoj kuharski show u poslijepodnevnim satima te pripremiti tri slijeda jela od vrganja i tartufa a kako  bi priča gastronomije bila zaokružena, Udruga pivara sjever pobrinula se za proizvodnju pive od vrganja koju ćete također moći degustirati. 
   
   
  Dani vrganja u Paki ove su godine jedna od točaka na Novomarofskoj ruti  – biciklijade – Županija na dva kotača, koja ima za cilj popularizirati biciklizam i afirmirati nove rute. Uz Pizzeriu Jenki u Ključu, caffe bar Brk u Podevčevu te restoran Ključice u Novom Marofu, i Paka je točka na koju možete doći odmoriti i uključiti se u neke od ponuđenih sadržaja, a pritom možda i osvojiti neku nagradu ili obrok, naravno ako dođete biciklom.
  Sajam domaćih proizvoda ponudit će raznolikost ponude naših OPG- ova i udruga stoga je nedjelja idealna destinacija za posjet Paki.
  Napomena: Obzirom da je manifestacija na otvorenom, mnoge aktivnosti zavise od vremenskih uvjeta stoga organizatori mole za razumijevanje u slučaju eventualnih promjena u programu.
   
  Sve informacije: www.tz-novi-marof.hr
  Tel: 042/205 212, 099 263 0637
   
  Izvor objave: www.tz-novi-marof.hr

  PRATITE NAS

  1,274InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Moreška – viteško srce Korčule

  Pokrovitelj priče Uz katedralu sv. Marka, korčulanske bratovštine, kamenoklesarstvo, tradicijsku drvenu brodogradnju i vaterpolo, stoljećima poznati viteška tradicijski ples moreška, upotpunjava ljepotu Korčule. Oni su snažni,...

  Bogatstvo Varaždinske okolice

  Explore Preporuke
  Putevima bana Jelačića
  Zlatna SLavonija na dva kotača
  Mističnim bilogorskim putevima
  Moreska viteško srce