Home Blog Viška kotonjata by Okusi.eu

Viška kotonjata by Okusi.eu

Piše: Helena Varendorff, Okusi.eu

Najpopularniji način pripreme dunja za zimnicu je upravo Dalmatinska Kotonjata ili kitnkez (njemački: Quittenkäse) odnosno u prijevodu Sir od dunja koji sa sirom nema veze. Ovaj sam recept u malo izmijenjenom obliku dobila direktno s otoka Visa, unutar kuharice “Škoj na pjat” (Otok na tanjuru) koju su pripremila djeca Osnovne škole Vis te Učenička zadruga ISSA otoka Visa.

Prikupili su recepte od svojih “baka mama, teta i susjeda” i pripremili kuharicu a sve kako bi se očuvala kuhinja ovog Dalmatinskog otoka. Knjiga je pisana na Viškom dijalektu “kojeg malo tko razumije i kojeg svi polako” zaboravljaju, uz paralelni prijevod na hrvatski književni jezik.

Sastojci

  • 2 kg zrelih dunja
  • Šećer
  • 1 limun
  • voda

Koraci

  •  Korak 1

    Vrlo zrele dunje oprati i dobro obrisati, prepoloviti. Staviti u lonac i zaliti s toliko vode da voće bude potpuno potopljeno.
    Kuhajte dok se voće ne raspadne. Odstranite tvrde dijelove. Meso čvrsto protisnite (propasirajte). Izvažite dobivenu kašu i dodajte jednaku količinu šećera te limunov sok. Pristavite na vatru. Kad provri, smanjite temperaturu na srednju vrijednost. Mješajući kuhajte dok se ne stvrdne i odljepljuje od kuhače. Po želji umiješajte u zgotovljenu smjesu nasjeckane orahe i bademe.

  •  Korak 2

    Najjednostavnije je smjesu samo utisnuti u lim, obložen aluminijskom folijom, a ljepše je utisnuti u reljefne kalupe kao npr. za praline ili Madleines (namočene u kipuću vodu). Držati na hladnom dok se ne stvrdne – otprilike 24 sata ili sušite nekoliko sati u pećnici, na vrlo niskoj temperaturi (oko 50°C). Izvadite smjesu iz kalupa (onaj iz lima narežite na kocke), i ako želite uvaljajte u kristal šećer. Neka se još nekoliko dana suši na sobnoj temperaturi

  •  Korak 3

    Čim se smjesa u kalupima dovoljno stvrdnula da ne izgubi oblik vađenjem, preporuča se izvaditi ju na tanjur te ostaviti da se suši i s druge strane. Okus je odličan i ako se Kodonjatu ne uvalja u šećer.

  •  Korak 4

    Za djecu je ovo zdravija varijanta gumi bombona. Čuvati se može i više mjeseci u limenim kutijama za kolače, između slojeva masnog papira.
    Dobro osušena kotonjata je lijep ukras svakog blagdanskog tanjura s kolačima. Može ju se umočiti i u malo čokolade. Ako ste kotonjatu radili u velikom kalupu, narežite ju na kockice i poslužite na plati s pikantnim sirevima, kao predjelo ili poslije obroka.

  •  Korak 5

    Na kotonjatu je dobro utisnuti i list lovora radi dodatne arome.

    Još sjajnih recepata, pronađite na poveznici: Klasični deserti hrvatske kuhinje