Neodoljiv Belini

Okuse, mirise i boje svijeta donose nam blogeri sa portala Okusi.eu. u još jednoj priči, ovaj put iz Venecije
Piše Tanja Božić

Razglednica iz Venecije u čaši.

Ne, nije Aperol Spritz.
Nije ni Campari Spritz…

Kada pomislite na ‘boju breskve’, a među onima ste koji cijene dobar zalogaj i još bolju kapljicu, prva je asocijacija – Bellini. Zapravo, valjalo bi se zapitati je li pojam ‘boja breskve’ zapravo nastao istovremeno kada i ovo sjajno piće u kojem podjednako uživaju dame i gospoda, a neopravdano ga tituliraju kao žensko piće.

Toplo ljetno predvečerje 1948. godine u legendarnom Harry’s baru, mjestu gdje je duga pića ispijao i sam Ernest Hemingway kada bi došetao iz svog venecijasnkog doma u hotelu Palazzo Gritti, miris sočnih bijelih bresaka sazrelih u voćnjacima na tarrafermi koja obrubljuje venecijanski lagunu te mjehurići veselog plupjenušavog vina prosecca i par kapi likera od maline potaknuli su barmena i vlasnika Harry’s bara Giuseppea Cipriania da osmisli piće koje će zadovoljiti razmažena nepca bonvivana.

Tim više jer je riječ o breskvama koje su se brodicama donosile na venecijansku tržnicu Rialto i bile vrlo traženo voće za gospodske domove.

Bellini je svoje ime dobio po venecijanskom slikaru Giovanniju Belliniju, koji je zajedno sa svojim bratom Gentileom Bellinijem osnovao Slikarsku školu Venecije.

Bellini je, nema dvojbe, razglednica iz Venecije u čaši.

foto: pixabay, coffee

Bijele breskve proizvode se danas samo za pripremu koktela koji se sprema u originalne aluminijske boce bez trunke konzervansa, čuva na hladnom, i dakako, ima kratki vijek trajanja. Njime se nazdravlja na prelasku godine i jedno od najpopularnijih pića Venecije.
Ljeti je ‘službeno piće’ Biennala te kroz godinu vjerni pratitelj premijera u teatru Goldoni.
Pjenušavo, lagano, slatko zavodljivo i – neodoljivo. Baš kao i Serenissima.
Danas postoji niz gotovih, već izmiksanih pića Bellini a najpoznatiji je upravo ovaj marke Cannela.

 

 

Tanja Božić, Okusi.eu,

foto: Tanja Božić, fotografija Venecije pixabay.com